Переяслав Перейти на сайт

Інформатор вихідного дня: серіал “Fallout”, мабуть, найкраща екранізація відеоігор

Серіал “Fallout”, мабуть, найкраща екранізація відеоігор. Але чим він відрізняється від першоджерела?

Сьогодні в рубриці “Інформатор вихідного дня” поговоримо про не очікувано непоганий серіал “Fallout”. Але спочатку по традиції трішки про першоджерело. “Fallout” – це серія рольових відеоігор дії яких відбуваються в постапокаліптиному світі. Перші дві гри були випущені компанією Interplay Entertainment, а наступні Bethesda Softworks. Дія ігор відбувається на території США, яка після світової ядерної війни перетворилася на радіоактивну пустелю та охоплена анархією.

Хоча події ігор і відбуваються в далекому майбутньому, через сотні років після ядерної війни, всесвіт виділяється своїм цікавим стилем, натхненним масовою культурою 1950-х років. З 2011 по 2013 роки задовго до цього серіалу виходили різні міні фільми і серіали зняті фанатами, які зібрали непогані відгуки і оцінки від глядачів. Але останнім часом почали набувати популярності екранізації різних відеоігор, і серію “Fallout” також не оминула ця участь.

Я не чекав цей серіал, хоч і знайомий з цією серією відеоігор. Дізнався про його вихід, коли відеоблогери вже почали знімати огляди на нього, і були неочікувано схвальними, хоч критика і була присутня, але хорошого було сказано більше. Тож я вирішив подивитись його і розібрати, чи насправді серіал заслуговує таких високих оцінок.

“Fallout” – це американський телесеріал в постапокаліптичному сеттингу, який добре наслідує ігрову франшизу. Був створеній Тімом Кейном і Леонардом Боярським. Головні ролі в ньому виконали Елла Пернелл, Аарон Мотен, Кайл Маклахлен, Мойзес Аріас, Кселія Мендес-Джонс і Волтон Гоггінс. Прем’єра першого сезону відбулася 10 квітня 2024 року на стрімінговій платформі Prime Video. Того ж місяця серіал було продовжено на другий сезон.

Компанія Amazon придбала права на виробництво серіалу за мотивами серії відеоігор “Fallout” ще у 2020 році. Шоураннерами стали Дженіва Робертсон-Дуорет і Грем Вагнер. Телесеріал здобув високі оцінки критиків і глядачів, які відзначили акторську гру, сценарій, візуальні ефекти, роботу художника-постановника і відповідність першоджерелу.

Варто акцентувати увагу на оригінальному сеттингу як серіалу так і ігор. Події відбуваються у світі відмінному від нашого в історичному плані, та істотно відмінному від нашого в плані законів фізики. Дуже цікавий ретрофутуризм, хоч події відбуваються в недалекому майбутньому, але здається що на дворі 1950-ті роки. Вчені добре опанували ядерні технології, тож усе працює на ядерній енергії, від годинників до автомобілів. Але, що не відрізняється від нашого світу так це війна. Шкода, що в серіалі немає знаменитої фрази яка звучить на початку кожної гри яка стала свого роду “візитною карткою” гри: “Війна ніколи не змінюється” («War Never Changes»).

Події серіалу відбуваються на території західного узбережжя США приблизно через 219 років після глобального ядерного конфлікту в 2077 році. Використовуючи візуальний дизайн і лор серії комп’ютерних ігор на відміну від більшості екранізацій сюжет серіалу повністю оригінальний. Він оповідає про пригоди та долі трьох головних героїв: послушника Братства Сталі Максимуса, мешканки Сховища 33 Люсі Маклін і Гуля, колишнього актора Купера Говарда. Їхня доля зав’язана, а дороги часто будуть перетинатись.

Причини подій розкриваються перед глядачем як через флешбеки персонажів, так і через численні відсилання до ігрової франшизи, що сильно порадувало. Навіть тим хто раніше не був знайомий з “Fallout” буде цікаво, а для фанатів продовж усього серіалу будуть де інде проскакувати різні відсилання на ігри.

Сюжет дійсно цікавий і оригінальний, не переказує сюжети ігор та знятий тільки за мотивам ігрової серії, що йде на користь екранізації. Серіал гарно слідує оригіналу, дуже багато іронічних жартів, взагалі увесь сюжет наповнений сатирою. Звісно сама історія така собі, сюжет і в іграх не був хорошим, слугував більше як привід почати подорож. В серіалі це в стилі ігор, адже є глобальне завдання знайти батька і впродовж серій з’являються різні побічні завдання.

Порадували красиві декорації, але графіка іноді кидається в очі, хороші костюми, дуже гарна операторська робота, а музика іноді посилається на ігри, що добре радує фанатів. Видно, що це тільки початок, в першому сезоні глядача знайомлять з всесвітом і персонажами, тож побачимо як сценаристи закрутять сюжет далі, надіюсь, що не стане гірше, а навіть краще.

Нагадаємо, що минулого тижня в рубриці “Інформатор вихідного дня” наша журналістка розповіла про фільм “Крістофер Робін”. Матеріал читайте тут.

Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.