ЖИТТЯ

Сумні звістки з фронту, кримінал та особливий квест: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації. 

Минув ще один насичений подіями тиждень на Переяславщині. Протягом нього надходили гіркі звістки з фронту про загибель захисників, також була масштабна повітряна атака та кримінальні справи. Проводили й цікаві просвітницькі квести, а легкоатлети здобули 21 медаль на чемпіонаті Київської області. Все це та інше Інформатор зібрав у традиційному суботньому дайджесті.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ПОХОВАЛИ ВОЇНА РОСТИСЛАВА БОРЩА

10 травня у Переяславі попрощалися із сержантом Збройних сил України Ростиславом Борщем. Він загинув 4 травня у свій 29-й день народження, виконуючи бойове завдання біля населеного пункту Іванівське Бахмутського району Донецької області. Служив стрільцем стрілецького відділення. У нього залишилися тітка, двоюрідний брат та сестра. Поховали воїна на цвинтарі у мікрорайоні Комуна.

Офіцер першого відділу Бориспільського районного центру комплектування та соціальної підтримки Володимир Мамітько сказав: “Тяжка юнацька доля… Немає батька, немає матері. Так склалися обставини, що Ростислав призвався не нами, а Одеським військкоматом. Він знав куди їде, знав для чого, це справжній чоловік, як казав його брат: “Хлопака іще той!”.

Схиляючись над тілом Ростислава, його тітка Тетяна промовляла: “Це була настільки добра, ніжна, щира дитина. Зайчику, ми всі біля тебе, всі схиляємося перед тобою, пробач, якщо щось було не так”. Поруч стояли однокласники хлопця, які по черзі ставали на коліна біля труни Ростислава, клали квіти та прощались.

НА ВІЙНІ ЗАГИНУВ ЮРІЙ БОЛБОТ 

Під час виконання бойового завдання у Харківській області загинув військовослужбовець Юрій Болбот із Поліг-Вергунів (Ташанська ТГ). Йому було 43 роки.

РОСІЯНИ ВДАРИЛИ ПО УКРАЇНІ 55 РАКЕТАМИ ТА 21 БЕЗПІЛОТНИКОМ

У ніч на 8 травня російські війська завдали по території України комбінованого удару ракетами різних типів та ударними БпЛА. Загалом застосували 76 засобів повітряного нападу – 55 ракет та 21 ударний безпілотник. Сили ППО знищили 59 повітряних цілей.

Столицю атакували крилатими ракетами Х-101/Х-555/Х-55. Вони заходили у місто з різних напрямків, проте ППО збила всі повітряні цілі біля столиці. Обійшлося без постраждалих та руйнувань.

Київську область ворог атакував дронами-камікадзе та крилатими ракетами. Влучань в об’єкти житлової чи критичної інфраструктури не зафіксували. Однак були падіння уламків у чотирьох районах області та постраждалі люди. Двох постраждалих – жінку та чоловіка – з численними пораненнями кінцівок та осколковими пораненнями доставили до лікарні. Також внаслідок падіння уламків ⁠один житловий приватний будинок та підсобне приміщення поруч зруйновані, ще 14 приватних будинків та одне авто пошкоджені.

МАМА ЗАГИБЛОГО ВОЇНА ПОДАРУВАЛА СПОРТИВНИЙ МАЙДАНЧИК СЕЛУ, ДЕ ВІН ВИРІС

Нещодавно у Хоцьках (Циблівська ТГ) біля стадіону місцевої гімназії мати захисника Володимира Герасима придбала спортивні тренажери та пам’ятний знак на його честь. Її єдиний 27-річний син загинув на війні 12 липня 2022 року біля села Богородичне Донецької області.

Володимир виріс у Хоцьках, з дитинства дуже любив займатися спортом і завжди мріяв, щоб біля його дому був сучасний спортивний майданчик. У відкритті взяли участь місцеві жителі та представники влади. Урочисто відкрила спортивний майданчик мама Володимира Валентина Герасим.

У перші дні російського повномасштабного вторгнення Володимир Герасим вступив до ТрО, а згодом вирушив на війну в лавах ЗСУ.

ЗА МІСЯЦЬ ЧЕТВЕРО ЛЮДЕЙ ПАДАЛИ З НЕДОБУДОВ ТА ЗАЗНАВАЛИ ВАЖКИХ ТРАВМ

Протягом 20 квітня-8 травня у Переяславі четверо людей впали з недобудов та отримали тяжкі травми. Серед них – троє неповнолітніх. Рятувальники закликали батьків проводити бесіди, слідкувати та спрямовувати дітей на правильний шлях дозвілля.

8 травня до оперативно-диспетчерської служби надійшло повідомлення про необхідність надання допомоги підлітку в Переяславі на вулиці Петропавлівській. На місці події рятувальники встановили, що під час прогулянки недобудовою дівчина 2008 р.н. через необережність впала орієнтовно з 9-го поверху будівлі на 7-й поверх. Рятувальники на ношах транспортували постраждалу до автомобіля екстреної медичної допомоги з попереднім діагнозом закритий перелом тазу. Деталі події встановлюють.

Начальник відділу організації профілактичної роботи РУ ГУ ДСНС України в Київській області Сергій Лисенко розповів, що черговий прикрий випадок, який трапився 8 травня, змушує рятувальників звернутися до всіх переяславців, аби вони уважніше ставилися до дозвілля своїх дітей.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ЧОЛОВІК ЗАВДАВ НОЖОВИХ ПОРАНЕНЬ ЗНАЙОМОМУ З ЯКИМ ВИПИВАВ

У Переяславі чоловік за місцем свого проживання завдав ножових поранень знайомому, з яким випивав.

Правоохоронці з’ясували, що між 52-річним місцевим жителем та його 50-річним знайомим під час розпиття алкогольних напоїв виник конфлікт. Згодом кривдник дочекався, поки той заснув, та завдав йому множинних поранень по тілу ножем. Постраждалого з тілесними ушкодженнями госпіталізували до лікарні.

Слідчі повідомили зловмиснику про підозру за ч. 1 ст. 121 ККУ (Умисне тяжке тілесне ушкодження). Йому загрожує до 8 років позбавлення волі.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ СУДИЛИ ПОСАДОВИЦЬ, ЯКІ НЕВЧАСНО ПОДАЛИ ДЕКЛАРАЦІЇ ЗА 2022 РІК

Староста Лецьківського старостинського округу Циблівської сільської ради та секретарка Циблівської сільської ради невчасно подали декларації за 2022 рік. Суд наклав на них штрафи.

У постанові від 3 травня йдеться, що депутатка та секретарка Циблівської сільської ради Антоніна Єфіменко подала декларацію про майновий стан та доходи за 2022 рік несвоєчасно та без поважних причин. Це потрібно було зробити до 31 січня 2024 року, вона ж подала 6 лютого. У суді своєї винуватості не заперечувала та підтвердила, що знала про необхідність подання декларації, проте через завантаженість на роботі пропустила цей строк.

У постанові від 6 травня йдеться, що староста Лецьківського старостинського округу (Людмила Сердюк – ред.) подала декларацію за 2022 рік 14 лютого без поважних причин. Вину визнала, пояснила невчасне подання декларації сукупністю робочих та особистих обставин.

У обох випадках суд визнав посадовиць винними у вчиненні адміністративного правопорушення за ч. 1 ст. 172-6 (Несвоєчасне подання без поважних причин декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування) та наклав штраф 850 гривень. Крім цього, призначив стягнути судовий збір 605 гривень 60 копійок.

ГРОМАДЯНЦІ НЕЗАКОННО НАДАЛИ У ПРИВАТНУ ВЛАСНІСТЬ ЗЕМЛЮ У ЗАХИСНІЙ СМУЗІ ДНІПРА

Бориспільська окружна прокуратура забезпечила реальне виконання рішення суду про повернення державі земельної ділянки водного фонду вартістю 30 мільйонів гривень на території Циблівської громади.

У повідомленні йдеться, що раніше у суді прокурори довели, що громадянці неправомірно надали у власність земельну ділянку в межах 100-метрової прибережної захисної смуги річки Дніпро. Тепер це рішення суду виконали.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ЖІНКА НАКИНУЛАСЬ НА ПРАЦІВНИЦЬ КАЛЬЯН-БАРУ

16 березня у кальян-барі “Монтана” в Переяславі у місцевої жінки виник конфлікт з працівницями закладу, через це вона завдала їм легкі тілесні ушкодження. Одну тягала за волосся, а іншу вкусила за палець руки.

У судовому протоколі йдеться, що під час словесного конфлікту порушниця вхопила працівницю закладу за волосся та повалила на підлогу. Після цього почала тягти за волосся, поки інша працівниця бару не втрутилася – вона відштовхнула жінку від постраждалої. Однак порушниця раптово вкусила цю працівницю за палець руки. Як наслідок у першої постраждалої легкі тілесні ушкодження у вигляді садна лівої тім’яної ділянки, а у другої – садна на нігтьовій фаланзі правої кисті.

У письмовій заяві від 24 квітня обвинувачена визнала усі фактичні обставини кримінального правопорушення, а також беззаперечно визнала свою вину та погодилась на проведення судового засідання без її участі. Постраждалі надали прокурору письмову згоду на спрощене провадження без проведення судового засідання.

Суду не надали обставин, які би пом’якшували чи обтяжували вирок. Жінку визнали винною у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 1 ст. 125 (Умисне легке тілесне ушкодження). Вона має заплатити максимальний штраф у розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 гривень.

У МІСТІ ПРОВОДЯТЬ КВЕСТ “ПРОСВІТНИЦЬКИЙ НА КОЛЕСАХ. ХТО МИ І ЗВІДКИ?”

7 травня на території парку Тараса Шевченка біля Переяславського центру культури і мистецтв провели історико-пізнавальний квест у рамках програми комплексу заходів “Просвітницький на колесах. Хто ми і звідки?” для учнів 5 та 6 класів шкіл громади. Серія квестів триватиме до 20 травня і охопить команди учнів всіх шкіл міста від 5 до 11 класу.

До втілення квесту, який тривав годину, долучилося багато людей та організаторів. За цей час, 7 команд по 10 учнів виконували близько двадцяти завдань на понад десяти локаціях. На квесті були задіяні цікаві експонати, деяким з них близько 460 мільйонів років. Також було багато різнопланових локацій: пізнавальних, культурних, історичних, екологічних та просвітницьких. Зокрема, вони стосувалися мінної безпеки, де учні мали змогу відчути себе справжніми саперами збираючи навчальні міни “пелюстки” та минаючи мінні розтяжки.

Такі квести активіст та голова громадської ініціативи “Корінь нації” Микола Богатир разом з командою просвітницького центру раніше вже проводили для дітей у школах Переяславської громади. Саме ця серія квестів для учнів 5-11 класів навчальних закладів міста, стала завершальним етапом для програми комплексу заходів “Просвітницький на колесах. Хто ми і звідки?”.

Такі заходи проводять з метою збереження національної пам’яті, пізнання унікальних елементів української культури, формування екологічної свідомості та утвердження української ідентичності, пропагування здорового способу життя та духовного зростання, всебічної допомоги Україні та військовим ЗСУ. А також для адаптації підлітків до складних життєвих подій та відновлення після труднощів або стресу.

ПІД ЧАС ОНЛАЙН-АКЦІЇ “БЛАГОДІЙНІ КУЛЬКИ ЄДНОСТІ” ЗІБРАЛИ 9140 ГРИВЕНЬ НА ЗСУ

З 29 квітня по 4 травня тривала онлайн-акція “Благодійні кульки єдності” студентської ради Університету Григорія Сковороди в Переяславі. Завдяки учасникам лотереї, спонсорам та театральній студії StudWay, яка до цього показала благодійну виставу “Кайдашева сім’я”, загалом зібрали 9 тисяч 140 гривень. Гроші передали підрозділу 68-ї окремої єгерської бригади ім. Олекси Довбуша, де служить чоловік студентки Катерини Дрейчан.

“Завдяки вашій активній участі у наших благодійних заходах ми змогли зібрати кошти і передати їх на придбання квадроциклів для 68-ї бригади 2-го окремого батальйону. Велике спасибі усім, хто долучився до нашої справи! А ще більше тим, хто допомагає ці ідеї втілювати в життя”, – написали на сторінці волонтерського відділу УГСП.

Раніше у волонтерському відділі студентської ради розповіли, що двічі проводячи таку акцію в університеті, помітили, що вона набула чималої популярності серед сковородинівців. Тому вирішили масштабувати її в онлайн-форматі, аби долучитися могли ще більше людей.

ЛЕГКОАТЛЕТИ З ПЕРЕЯСЛАВА ЗДОБУЛИ 21 МЕДАЛЬ У ЧЕМПІОНАТІ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

4 травня у Білій Церкві на стадіоні “Трудові резерви” відбувся відкритий чемпіонат Київської області з легкої атлетики серед спортсменів різних вікових груп. Учасники змагалися у 16 видах програми. Представники Переяславської ДЮСШ посіли призові місця. Загалом команда атлетів здобула 21 нагороду.

Переяславські спортсмени здобули 10 “золотих” медалей:

  • Ярослав Черниш в бігу на 400 метрів (51,3 сек.);
  • Станіслав Коноваленко в бігу на 100 метрів (10,7 сек.) та 200 метрів (22,7 сек.);
  • Карина Тищенко в бігу на 800 метрів (2 хв. 19,6 сек.);
  • Віктор Самолюк у штовханні ядра серед дорослих;
  • Анна Самолюк у штовханні ядра серед дорослих;
  • Аліна Хакало у метанні диску серед дорослих;
  • Олена Самолюк у метанні диску серед дівчат;
  • Ілля Кизуб у метанні диску серед юнаків;
  • Костянтин Дахновський у штовханні ядра серед юнаків.

9 “срібних” медалей здобули:

  • Андрій Васюхно у штовханні ядра та у метанні диску серед юнаків;
  • Максим Рибак у штовханні ядра серед юнаків;
  • Ілля Васьковський у метанні диску серед юнаків;
  • Олена Самолюк у штовханні ядра серед дівчат;
  • Аліна Хакало у штовханні ядра серед дорослих;
  • Ярослав Черниш в бігу на 200 метрів (23 сек.);
  • Іван Гопкалов бігу на 800 метрів (2 хв. 39,5 сек.);
  • Карина Тищенко в бігу на 400 метрів (1 хв. 03,6 сек.).

“Бронзові” нагороди здобули учасники:

  • Вікторія Дубинець у метанні диску;
  • Андрій Воробйов у метанні диску.

FARMERS FOOD НЕ ЗМІГ ОБІГРАТИ RATYBOR І ВТРАТИВ ПЕРШЕ МІСЦЕ

4 травня відбувся п’ятий тур чемпіонату Переяславщини з мініфутболу 5х5 “Ліга дворів”. Після нього Farmer’s food втратив перше місце, дозволивши випередити себе Вовчкову та Мирному. Щонайменше два матчі із п’яти завершилися справді сенсаційними результатами.

Результати матчів 5 туру:

  • Ratybor – Farmer’s food 2:2 (Горбовий С, Бутенко Н. – Кривенко Ю.)
  • Мирне – Juk Store 3:1 (Іващенко Віт, Мельник М, Мельник О. – Видолоб В.)
  • Вовчків – Велика Каратуль 14:2 (Антоненко О (3 голи), Западнюк І (3 голи), Сахненко О (3 голи), Антоненко А (2 голи), Марченко Д (2 голи), Туров О. – Середній І, Полудений Р.)
  • BOSS – “Бурти” 4:1 (Висоцький П (2 голи), Цапук Д, Куйбіда В. – Товкач П.)
  • Циблі – “Кристал” 4:3 (Шульга М. С (2 голи), Лисенко В, Данько Д. – Глиженко А (2 голи), Святенко В.)

11 травня у шостому турі будуть такі матчі:

  • 9:00 BOSS – Циблі
  • 10:00 Велика Каратуль – Farmer’s food
  • 11:00 Ratybor – “Кристал”
  • 12:00 “Бурти” – Juk Store
  • 13:00 Мирне – Вовчків
  • 14:00 Ratybor – Велика Каратуль

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про підготовку до Великодня, “Кайдашеву сім’ю” та ДТП. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору