ЖИТТЯ

Дрон СБУ встановив рекорд дальності атакувавши російський НПЗ: що позитивного було цього тижня

Третє місце на “Євробаченні”, знищений швидкісний катер росіян та допомога від партнерів. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

ГУР знищило швидкісний катер росіян у тимчасово окупованому Криму

Уночі 6 травня бійці української розвідки за допомогою морського дрона Magura V5 уразили російський швидкісний патрульний катер “Мангуст” у тимчасово окупованому Криму. Про це повідомили у ГУР МО України.

Безпілотним апаратом керували оператори спецпідрозділу Group 13 Головного управління розвідки Міноборони України. Катер російських загарбників був уражений у бухті Вузька поблизу Чорноморського на заході Кримського півострова.

Катер “Мангуст” виготовляють у рф з 2000 року. Його розмір – 20 м завдовжки та 5 м завширшки. Він може розганятися до 50 вузлів.

Таку техніку окупанти використовують як багатоцільові швидкісні судна для патрулювання акваторії, боротьби з диверсантами, а також пошуково-рятувальних операцій, зазначають у розвідці.

У модифікованих версіях “Мангуста” встановлені бойові дистанційно керовані модулі з основною штатною зброєю – кулеметною установкою калібром 14,5 мм.

Також на борту таких катерів росіяни мають два автоматичні гранатомети АГС-17, ручний протидиверсійний гранатомет ДП-64 та два ПЗРК типу “Ігла” або “Верба”. Вартість “Мангуста” сягає 3 млн доларів.

Дрон СБУ встановив рекорд дальності атакувавши НПЗ в Башкортостані

Українські дрони вразили один із найбільших нафтопереробних заводів Росії – “Газпром нафтохім Салават”. За даними джерел “Суспільного”, це був дрон Служби безпеки, який встановив рекорд, подолавши відстань у 1500 кілометрів. Про це повідомило “Суспільне” з посиланням на власні джерела.

Як відзначили джерела, безпілотник влучив в установку каталітичного крекінгу нафти. “Після нічної “бавовни” на двох нафтобазах у Краснодарському краї РФ, зранку далекобійний дрон “завітав” і до республіки Башкортостан, де уразив НПЗ “Газпром нафтохім Салават”, – зазначило джерело у спецслужбах.

“Газпром нафтохім Салават” є одним із найбільших у Росії виробничих комплексів з нафтопереробки та нафтохімії. Він спеціалізується на виробництві бензину, дизпалива та інших видів нафтопродуктів.

“СБУ вкотре довела, що має потужні технологічні рішення, які допомагають наносити ворогу болючих ударів. Це значить, що російські НПЗ та нафтобази, які працюють на ВПК, не можуть почувати себе в безпеці навіть в глибокому тилу”, – зазначило Суспільному поінформоване джерело.

Раніше стало відомо, що вночі 9 травня група безпілотників завдала удару по російській нафтобазі поблизу населеного пункту Юрівка біля Анапи у Краснодарському краї. Джерела Суспільного повідомили, що ударні безпілотники СБУ вразили дві перевалкові нафтобази у Краснодарському краї РФ.

Ці нафтобази є перевалковими для постачання пального російським військам у Криму, оскільки розташовані неподалік півострова.

США оголосили новий пакет військової допомоги Україні на 400 мільйонів доларів

Сполучені Штати 10 травня оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на суму 400 мільйонів доларів. Відповідна інформація розміщена на сайті Білого дому.

Президент США Джо Байден своїм указом делегував державному секретареві США повноваження на скорочення оборонних товарів та послуг Міністерства оборони, а також військової освіти та підготовки з метою надання допомоги Україні на суму до 400 мільйонів доларів.

Цей пакет військової допомоги надається у рамках програми Presidential Drawdown Authority (PDA) і є п’ятдесят сьомим, який адміністрація Байдена надасть Україні з запасів Міністерства оборони починаючи з серпня 2021 року.

Пентагон уточнив, що в новий пакет США включено:

  • додаткові боєприпаси для систем ППО Patriot;
  • додаткові боєприпаси для NASAMS;
  • зенітні ракети Stinger;
  • обладнання для інтеграції західних пускових установок, ракет і радарів з українськими системами;
  • додаткові HIMARS і боєприпаси;
  • 155-мм і 105-мм артилерійські снаряди;
  • бойові машини піхоти Bradley;
  • бронетранспортери M113;
  • машини із захистом від мін і засідок (MRAP);
  • причепи для перевезення важкої техніки;
  • ракети з оптичним наведенням (TOW);
  • протитанкові системи Javelin і AT-4;
  • високоточні авіаційні боєприпаси;
  • високошвидкісні протирадіолокаційні ракети (HARM);
  • стрілецька зброя і додаткові боєприпаси до стрілецької зброї та гранати;
  • боєприпаси та обладнання для розчищення перешкод;
  • прибережні та річкові патрульні катери;
  • засоби хімічного, біологічного, радіологічного, ядерного захисту;
  • запасні частини, навчальні боєприпаси, технічне обслуговування та інше допоміжне обладнання.

Велика Британія оголосила про передачу Україні найбільшого пакету військової допомоги

Міністерство оборони Великої Британії оголосило про передачу Україні найбільшого пакета військової допомоги в історії країни, на суму 500 млн фунтів стерлінгів. Про це повідомило Міноборони Британії у X.

В рамках цього пакета Велика Британія передає 4 мільйони боєприпасів, понад 1600 ракет та 400 транспортних засобів, включаючи 160 автомобілів Husky. Husky Tactical Support Vehicle (TSV) – це британський військовий автомобіль, призначений для виконання завдань, що вимагають захисту і маневреності.

Husky був успішно задіяний в Афганістані та Іраку, забезпечуючи матеріально-технічну підтримку та захист військ. Він володіє хорошим балансом між мобільністю та захистом, що робить його ідеальним для місій, де важлива маневреність.

Україна посіла третє місце на Євробаченні-2024

У шведському Мальме відбувся пісенний конкурс “Євробачення-2024” на якому представниці від України alyona alyona & Jerry Heil посіли третє місце. Про це повідомляє Суспільне Культура.

Фінал конкурсу відбувся 11 травня на Malmo Arena. Перемогу ж на конкурсі здобули виконавці Nemo зі Швейцарії з піснею The Code. Це перша небінарна людина, яка перемогла у конкурсі. Для Швейцарії це третя перемога на “Євробаченні”.

Nemo отримали загалом 591 бал. alyona alyona та Jerry Heil ж здобули 453 бали: 146 від журі та 307 від глядачів.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору