ЖИТТЯ

18 травня в Україні набуває чинності новий закон про мобілізацію: які будуть зміни та що варто знати

В Україні 18 травня набуває чинності новий закон про мобілізацію. Що варто знати?

18 травня в Україні набуває чинності новий закон про мобілізацію та військовий облік. Він має унормувати облік військовозобов’язаних, відпустки для мобілізованих, а також правила бронювання та відстрочки. Про це повідомляє Інформатор, посилаючись на картку законопроєкту №3633-ІХ.

Згідно з законом передбачається зміна призовного віку з 27 до 25 років. Мобілізації підлягатимуть громадяни віком від 25 до 60 років. Під час проведення мобілізації чоловіки віком від 18 до 60 років зобов’язані постійно носити із собою військово-обліковий документ.

Від 18 травня протягом 60 діб усі військовозобов’язані громадяни мають уточнити:

  • адресу проживання;
  • номери засобів зв’язку;
  • адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти);
  • інші персональні дані.

 Із собою потрібно мати такі документи:

  • паспорт громадянина України;
  • ідентифікаційний код;
  • військово-обліковий документ;
  • медичні документи;
  • посвідчення водія (якщо є);
  • інформацію про освіту;
  • документи про склад сім’ї, дітей чи догляд за особами з інвалідністю (якщо є);
  • документи, які підтверджують право на відстрочку (якщо є).

Ця норма стосується також заброньованих осіб, осіб з відстрочкою і жінок-військовозобов’язаних.

Ті громадяни, які вже оновили свої дані у військкоматі, або наразі оновлюють, можуть повторно не приходити до ТЦК після 18 травня. Чоловіки ж, у яких у військовому білеті було написано – обмежено придатний, обов’язково мають з’явитися до військкомату і повторно пройти ВЛК (військово-лікарську комісію), адже такого статусу більше не буде. Крім того, висновок ВЛК буде діяти лише 1 рік. Адже за цей час можуть відбутися зміни у стані здоров’я чи сімейному положенні, тому необхідно або підтвердити наявний статус, або отримати новий.

Як оновити дані військовозобов’язаним

Оновити дані можна прийшовши до ТЦК СП, центрів адмінпослуг – тобто ЦНАПів або в електронному кабінеті. Створити свій кабінет можна буде через мобільний застосунок “Резерв+”. Завантажити застосунок можна буде з 18 травня через App Store та Google Play Market. У “Резерв+” також з’явиться QR-код, відсканувавши який представники влади отримають про людину всю потрібну облікову інформацію.

Створивши кабінет, військовозобов’язаний отримує доступ до своїх даних у системі “Оберіг” і може оновити їх в період з 18 травня до 16 липня без візиту до ТЦК. До кабінету достатньо внести: номер телефона, електронну пошту, фактичну адресу проживання. Надалі, за потреби, представники ТЦК самі зв’яжуться з власником електронної картки. Повістки і виклики до ТЦК та СП в електронний кабінет не надсилатимуть.

Нагадаємо, що протягом 16 травня окупанти втратили два літаки та один вертоліт. Повне зведення Генштабу читайте тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору