Переяслав Перейти на сайт

Дрони ГУР і СБУ атакували низку військових об’єктів на території РФ та кораблі у Криму: що позитивного було цього тижня

Дрони ГУР і СБУ атакували низку військових об’єктів на території РФ та кораблі у Криму. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

США виділили додаткові два мільярди доларів допомоги Україні

Держсекретар США Ентоні Блінкен оголосив про виділення додаткових двох мільярдів доларів допомоги Україні. Про це він сказав на брифінгу в МЗС України.

“Ми маємо додаткову допомогу, яка зараз у дорозі. Насправді деяка допомога вже прибула. Але сьогодні я хочу додати до цього, оголосивши, що ми надамо додаткові два мільярди доларів фінансової та військової допомоги Україні”, – сказав Блінкен.

Він додав, що в межах цієї допомоги організовують перший свого роду фонд для оборонних підприємств. Він має три напрями:

  • надання зброї на зараз;
  • інвестування в українську оборонну промисловість;
  • закупівля зброї для України з інших країн, а не лише зі США.

Держсекретар США зазначив, що вся увага наразі прикута до північного сходу України, де росіяни намагаються наступати. Він запевнив, що оголошена допомога має надійти вже найближчим часом для допомоги Силам оборони.

“Ми поспішаємо з боєприпасами, броньованими машинами, ракетами, ППО. Намагаємося прискорити їхнє доставлення на фронт, щоб захистити солдатів та цивільних. Системи ППО – звісно ж, є найвищим пріоритетом. Ми сфокусовані в наших розмовах на деталях того, що ми робимо, щоб знайти більше [систем] ППО та доставити їх до України. Можу сказати, що для нас це є нагальним і пріоритетним питанням”, – сказав Блінкен.

Люксова яхта Медведчука Royal Romance перейшла під прапор України

Люксова 92-метрова яхта колишнього народного депутата Віктора Медведчука Royal Romance набула статусу українського судна — це означає національну належність судна, на яке поширюється юрисдикція України. Про це повідомили в АРМА .

Голова Державної служби морського та внутрішнього водного транспорту та судноплавства України Євген Ігнатенко заявив, що це “історичний момент для нашої країни”.

“Перший в історії України заарештований актив, який перебуває за кордоном, отримав державну реєстрацію в Україні. Це сприятиме подальшій реалізації заарештованої яхти та надходженню коштів від реалізації до держбюджету України” , – сказав Ігнатенко.

Нагадаємо, у квітні 2022 року Личаківський райсуд Львова передав яхту Медведчука в управління АРМА, яке протягом року шукало механізми, як реалізувати майно, що знаходиться за кордоном.

Данія виділила Україні новий пакет допомоги на 750 мільйонів євро

Уряд Данії оголосив про новий пакет допомоги Україні на 5,6 мільярда данських крон, або 750 мільйонів євро. Про це повідомило Міноборони Данії.

У новому пакеті – додаткові внески для майбутнього передання винищувачів F-16, протиповітряна оборона, обслуговування артилерійських знарядь та фінансові внески для допомоги з артилерією, боєприпасами та протитанковими мінами.

Із 5,6 мільярда данських крон 2,4 мільярда, або 349 мільйонів євро, спрямують на посилення української ППО.

Також уряд Данії виділяє додаткові кошти для інвестування безпосередньо в українську оборонну промисловість.

“Є сенс виробляти зброю там, де вона використовується, і тими, хто її використовує. Йдеться також про перспективну обороноздатність України. В Україні є навички, але бракує фінансування. Сподіваємося, що більше країн можна буде надихнути наслідувати цю модель”, – сказав міністр закордонних справ Данії Ларс Люкке Расмуссен.

Дрони ГУР і СБУ атакували низку військових об’єктів на території РФ та кораблі у Криму

17 травня внаслідок спільних заходів Головного управління розвідки Міноборони та Служби безпеки України вночі 17 травня була уражена низка російських військових об’єктів у Новоросійську і Туапсе (Краснодарський край, РФ) та тимчасово окупованому Севастополі (Крим). Про це повідомило “Суспільне” з посиланням на власні джерела.

“Ціллю комплексної операції з використанням надводних і повітряних дронів стали кораблі та інші плавзасоби Чорноморського флоту РФ у місцях їхнього базування, зокрема у Севастополі та Новоросійську. Водночас внаслідок роботи ППО та засобів РЕБ ворога було уражено також інші об’єкти”, – йдеться у повідомленні.

Наголошується, що усі дрони, застосовані під час операції, були українського виробництва. Як наслідок:

  • У Севастопольській бухті всю ніч лунали вибухи. Також було завдано удару по електропідстанції “Севастопольська”, що призвело до відключень електроенергії.
  • У морському порту Новоросійська вибухало в районі нафтового термінала та на залізничній станції.
  • Вже вдруге цього року українські дрони атакували на Туапсинський НПЗ, який росіяни почали відновлювати. Після нових вибухів доведеться починати ремонт заново.

“Сьогоднішня спецоперація довела, що росіяни не здатні захистити свої основні морські бази в Севастополі та Новоросійську. Все, що їм залишається, – ховати військові кораблі у глибині портів за цивільними суднами. Про домінування Чорноморського флоту РФ вони можуть забути. Українська “бавовна” знайде їх всюди!”, – зазначили поінформовані джерела.

Литва передала Україні чергову військову допомогу

Литва передала для Збройних сил України черговий пакет допомоги для фронтових потреб. Він включає зокрема БпЛА, генератори та боєприпаси. Про це повідомило Міністерство оборони Литви.

17 травня литовці передали українській армії:

  • боєприпаси калібру 5,56×45 мм;
  • протидронове обладнання;
  • безпілотники;
  • генератори потужністю 100 кВт;
  • розкладні каремати.

“Підтримка України з боку Литви є довгостроковою і вже становить [запланованих] один мільярд євро. Литва надала Україні військову допомогу на суму близько 616 мільйонів євро. Цього року вже надано близько 95 мільйонів євро”, – поінформували у відомстві.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.