ЖИТТЯ

Військовий оркестр, благодійна акція та виставка: як в університеті Переяслава відзначили День науки

В університеті Переяслава відзначили День науки та провели благодійну акцію. Як це було?

22 травня в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі відзначили відразу дві значні події – фестиваль науки та другу частину благодійної акції “Одягни вишиванку – підтримай захисника”. Військовий оркестр, ярмарок, виставка та багато нагород – Інформатор розповідає про все це детальніше.

Цього дня в університеті вирував святковий та урочистий настрій, адже освітяни та студенти відзначали професійне свято – День науки, яке в Україні щорічно святкують 18 травня. Вже вкотре з цієї нагоди у виші провели науковий фестиваль. Також на території закладу організували і другу частину благодійної акції до Дня вишиванки “Одягни вишиванку – підтримай захисника”, на якій збирали гроші для ЗСУ.

Ще о 10:00 у конференц-залі імені Василя Сухомлинського керівництво університету на чолі з ректором Віталієм Коцуром розповіло працівникам закладу про статистику роботи навчального закладу. На презентації розповіли про досягнення, успіхи, динаміку роботи, найкращих та найактивніших викладачів, а також обговорили плани на майбутнє, ідеї та розвиток, поставили перед собою і деякі завдання щодо удосконалення та фінансування вишу.

Після цього, об 11:00, в актовій залі розпочалася церемонія нагородження викладачів та студентів за наукові та професійні здобутки. Віталій Коцур сказав: “Університет має велике значення для міста. З кожним роком ми розвиваємось, адже чітко усвідомлюємо, які зараз є виклики і що нас чекає у майбутньому. Наукова складова дуже важлива, ми маємо працювати задля розвитку університету, освіти та громади і лише спільними зусиллями можемо досягти значних успіхів”.

Після цього ректор нагородив найвищими відзнаками Міністерства освіти і науки України “За наукові та освітні досягнення” доктора історичних наук, професора, декана факультету технологічної і математичної освіти Олексія Гончаренка, доктора наук з фізичного виховання і спорту, професора, завідувача кафедри теорії та методики фізичного виховання і спорту Наталію Пангелову, доктора педагогічних наук, професора, завідувача кафедри природничих дисциплін методик навчання Юрія Шапрана.

Почесні грамоти від Міністерства освіти і науки України отримали кандидат історичних наук, професор, завідувач кафедри соціальних комунікацій документознавства та інформаційної діяльності Алла Зленко, кандидат історичних наук, доцент кафедри соціальних комунікацій документознавства та інформаційної діяльності Денис Мірошниченко, кандидат історичних наук, доцент, проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності університету Василь Дудар, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри екології, географії і методик навчання Володимир Носаченко.

Відзнаки від Департаменту освіти і науки Київської обласної військової адміністрації отримали доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри економіки Микола Ігнатенко, доктор філософії, викладач кафедри менеджменту Ольга Костюкевич, доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри української лінгвістики і методик навчання Олена Кулик, кандидат філологічних наук, доцент кафедри іноземної філології перекладу та методик навчання Олеся Скляренко.

Також деякі викладачі отримали грамоти від Бориспільської районної адміністрації, а від міського голови Переяслава Вячеслава Саулка – відзнаки міської ради.

Академік, голова вченої ради, професор Віктор Коцур нагородив науковців вишу відзнаками університету – орденами княгині Ольги (кандидат біологічних наук, доцент кафедри природничих дисциплін методики навчання Олена Дзюбенко, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри психології, педагогіки дошкільної освіти Інна Мисан, кандидат історичних наук, доцент кафедри здоров’я і безпеки життєдіяльності Лідія Товкун) та орденами Володимира Мономаха (доктор історичних наук, професор кафедри природничих дисциплін і методики навчання Віктор Куйбіда). Проректор з навчально-методичної роботи Вячеслав Різник вручав грамоти університету, а проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Василь Дудар нагороджував подяками та почесними грамотами викладачів та студентів.

Відразу після нагородження виступив військовий оркестр 25-ї бригади Охорони громадського порядку ім. князя Аскольда Національної гвардії України. Артисти під керівництвом військового диригента, старшого лейтенанта Василя Канчія виконали низку відомих композицій: пісню Teresa & Maria, з якою Jerry Heil та alyona alyona представляли Україну на “Євробаченні-2024”, “Тримайся, козаче” гурту “Тінь сонця” виконав соліст Михайло Біланин, “Пісня поміж нас” композитора Володимира Івасюка заспівала Аліна Губська, також для присутніх виступили Ольга Литвинко, Олександр Андрєйцев, Антон Панькін. Не обійшлося і без “Червоної рути”, “Черемшини” та Гімну України.

Вже після опівдня на території університету активно ярмаркували під час благодійної акції “Одягни вишиванку – підтримай захисника”. Студенти та викладачі приготували різні страви, напої та смаколики, на кожному прилавку можна було побачити баночку для донатів на ЗСУ або QR-код, відсканувавши який, можна було долучитися до збору. Ціни загалом коливалися від 5 до 60 гривень. У цей же час присутні активно фотографувалися біля яскравих фотозон української тематики. Цього дня навіть погруддя Григорія Сковороди одягли у вишиванку.

Водночас у читальній залі Сигізмунда ІІІ можна було побачити виставку творчих робіт місцевої мисткині-вишивальниці Ніни Лазенко “Подих Переяслава у вишиванці”. Їх, хоч і було небагато, але на кожній вишивці був зображений Переяслав або ж його символіка. Зокрема, мисткиня створює ікони, картини, рушники, серветки. У 2023 році їй виповнився 91 рік.

В університеті Переяслава провели пресконференцію щодо роботи закладу

На ній були керівники та викладачі

На презентації розповіли про досягнення, успіхи та динаміку роботи вишу

Ректор Віталій Коцур привітав усіх із Днем науки

Міський голова Вячеслав Саулко вручив науковцям подяки від міської ради

Цього дня працівники університету отримали багато відзнак, подяк та грамот

Військовий оркестр 25-ї бригади Охорони громадського порядку ім. князя Аскольда НГУ

Артисти під керівництвом військового диригента Василя Канчія виконали низку відомих композицій

Виставка народної мисткині Переяславщини Ніни Лазенко

Благодійний ярмарок провели на території університету

Можна було почастуватися різними стравами

Багато охочих фотографувалися біля фотозон

Ось таку смакоту можна було придбати

Погруддя Григорія Сковороди у вишиванці

Нагадаємо, що МОН рекомендує університетам розпочати навчання у серпні та зробити суботи у теплі місяці робочими. Деталі – тут.

Яна Малишко

Фото: Сергій Коваленко та Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору