Переяслав Перейти на сайт

У Переяславі відкрили виставку художниці-психологині Людмили Башук про збірку Шевченка “Три літа”

У Переяславі відкрили персональну виставку картин Людмили Башук. Що там можна побачити?

23 травня у переяславському музеї “Заповіту” Тараса Шевченка відкрили персональну виставку картин мисткині-психологині Людмили Башук під назвою “Збірка Тараса Шевченка “Три літа” в ілюстраціях”. Презентували її в рамках науково-просвітницького проєкту “Десяте літо”. Представили 21 роботу. Експонуватиметься виставка до 1 серпня. Про це повідомляє Інформатор.

Переяславка Людмила Башук має науковий ступінь кандидата психологічних наук, проте вона й художниця, працює у напрямку арт-терапії. Творить у різних стилях та техніках: від примітивізму й наївного малярства, імпасто до багатошарового живопису олією та воском (енкаустика).

Людмила розповіла, що її життя спершу абсолютно не було пов’язане із мистецтвом. А до 25 років взагалі не знала, чим буде займатися, шукала себе: “Непереборне бажання творити, займатися саме живописом, виникло вже після того, як мені виповнилося 30 років, народилися діти. Мої два двоюрідні діди, до речі, були художниками, можливо, це якоюсь мірою спадкове. Почала спілкуватися із художниками на сайтах, у соцмережах. Хтось критикував, хтось щось підказував, але більше було все ж доброзичливого ставлення. Також я брала за взірець творчість відомих художників, серед яких найбільше виділяю Рембрандта, Клода Моне, Санторо Рубенса”.

Картини мисткиня пише вже понад 10 років, бере участь у різноманітних мистецьких проєктах. За цей час було шість персональних виставок. На цій виставці поєднані два цикли робіт художниці: “Шевченко. “Три літа” та “Мелодія старого Переяслава”. Візитівкою цього проєкту є підібраний майстринею до кожної з картин лейтмотив – віршовані рядки з творів Кобзаря.

“Щоб створити ці картини, я уважно перечитала Шевченкову збірку “Три літа”. Це вірші, відомі всім ще зі школи, але зараз, під час російської агресії, вони грають новими барвами, переосмислюються, постають в іншому світлі. Я довго не хотіла розлучатися із цією книгою, бо під іншим кутом поглянула на творчість поета. Він був не тільки митцем, а й справді Пророком, надто ж для України… Творчість Тараса Шевченка демонструє унікальне внутрішнє бачення ним глибоких психологічних станів українського народу. Важливо розуміти, що українці продовжують шукати свій шлях до свободи та незалежності, і мистецька спадщина Тараса Шевченка є невичерпним джерелом натхнення, відданості своїй країні та її ідеалам”, – зазначила Людмила Башук.

У Переяславі відкрили виставку Людмили Башук

На виставці представили 21 картину

На виставці поєднані два цикли робіт художниці: “Шевченко. Три літа” та “Мелодія старого Переяслава”

Картина “Успенський собор у Переяславі”

На відкриття завітали близько 30 людей

Відкриття виставки провели у музеї “Заповіту” Шевченка

Презентували виставку в рамках науково-просвітницького проєкту “Десяте літо”

Начальник відділу культури і туризму Валентин Шуткевич та Людмила Башук

Нагадаємо, що в університеті Переяслава 22 травня відзначили День науки. Як це було, дізнавайтесь за посиланням.

Яна Малишко

Фото: Сергій Коваленко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.