ЖИТТЯ

Інформатор вихідного дня: фільм-мюзикл “Гуцулка Ксеня” – суцільне задоволення для очей та вух

Фільм-мюзикл “Гуцулка Ксеня” варто подивитися із-за багатьох переваг: Карпати, українська мова, гумор, атмосфера минулого століття та багато іншого. 

У рубриці “Інформатор вихідного дня” ми продовжуємо розповідати про цікаві фільми, мультфільми, серіали та книги. Наша журналістка нещодавно подивилася український фільм-мюзикл “Гуцулка Ксеня” (2019) режисерки Олени Дем’яненко, знятий за мотивами однойменної оперети Ярослава Барнича. У головних ролях виступили актори Варвара Лущик та Макс Лозинський.

Наприкінці 30-х років минулого сторіччя син українського емігранта повертається з Америки до Старого Краю, ще польських Карпат, щоб виконати останню волю батька і таким чином дістати чималий спадок – 1 мільйон доларів. Йому потрібно знайти та одружитися на справжній українці. Але Яро нерішучий хлопець, до того ж він не дуже вправний у спілкуванні та поводженням з жінками, він не надто хоче у шлюб, але його дядько не здається, тягаючи хлопця по Старій Землі у пошуках свідомої української нареченої. Загалом сюжет розповідає нехитру історію кохання багатого спадкоємця-емігранта з Нью-Йорка Яро та юної мешканки Ворохти на ім’я Ксеня.

“Гуцулка Ксеня” — це мюзикл з оперетним підґрунтям, сценічними та театральним умовностям у сценарії, пісенних номерах, та креативного підходу до декорацій. Зауважу, з якою увагою автори підійшли до відтворення антуражу 30-х років минулого століття та костюмів, це не може не тішити. Саме завдяки цьому я дуже швидко перенеслась в ту атмосферу.

Одна з головних прикрас стрічки – участь театрально-музичного гурту Dakh Daughters, що виконує більшість музичних композицій фільму. Номери Dakh Daughters, які грають у фільмі самих себе, дуже яскраво оформлені та фантастично звучать, а ексцентричні сценічні костюми музиканток вдало вписуються в загальну еклектику фільму. А ще в стрічці знялись музиканти гурту “ДахаБраха”.

В «Гуцулки Ксені» майже нема визнаних зірок українського кіно і, мабуть, це одна з великих переваг фільму. Молоді, в тому числі непрофесійні, актори виглядають на екрані дуже яскраво та переконливо. Так, роль гуцулки Ксені у стрічці дуже вдало зіграла ще тоді київська школярка Варвара Лущик, а американця Яро – американець українського походження Максим Лозинський, який навчався у Нью-Йоркському університеті на композиторському факультеті. Дядька Майкла/Михайла зіграв ще один американський українець – актор та педагог Ігор Цішкевич, а професора Зелинського – бельгійський актор Олів’є Бонжур.

Мова ще одна підстава подивитися “Гуцулку Ксеню”. Такої гарної, мелодійної, різноманітної, вигадливої української мови я не чула у вітчизняних фільмах вже давненько. Цікаво, що в стрічці використовуються три різні діалекти української. Ще один плюс стрічки – гумор. На відміну від 95% українських комедій минулих років, у ньому немає ніякої малоросійськості та вульгарності. Це дійсно смішний та на сто відсотків український гумор.

Нагадаємо, що минулого тижня в рубриці “Інформатор вихідного дня” ми розповідали про серіал “Останні з нас”. Матеріал читайте тут.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору