ГРОШІ

В Україні підвищили тариф на електроенергію: скільки доведеться платити

В Україні підвищили тариф на електроенергію. Що варто знати та скільки доведеться платити?

У п’ятницю, 31 травня, на засіданні Кабінет міністрів України затвердив новий підвищений тариф на електроенергію для населення. Вже від 1 червня українці будуть платити за світло по-новому. Про це повідомили у пресслужбі Міністерства енергетики України, передає Інформатор.

За словами міністра енергетики Германа Галущенка підвищення тарифів було вимушеним та необхідним рішенням, щоб країна не залишилася взагалі без електропостачання внаслідок російських атак на об’єкти енергетичної інфраструктури: “Підвищення тарифу – це складний, але необхідний крок. Мета – не залишитись без світла, втримати систему. Нас чекає масштабна реконструкція, яка потребує величезних сил і коштів. Весь цей час триває ремонтна кампанія на об’єктах генерації, розподілу та передачі. На жаль, розуміємо, що обстріли об’єктів енергетики з боку ворога будуть продовжуватись, і маємо задіяти усі можливі ресурси”, – зазначив Галущенко.

Скільки коштуватиме електроенергія від 1 червня

Кабінет Міністрів встановив єдину фіксовану ціну на електроенергію для населення 4,32 грн/кВт*год. Новий тариф набуде чинності від 1 червня 2024 року та діятиме до кінця квітня 2025 року. Тепер за світло доведеться платити майже на 64% більше ніж досі.

Тариф на світло для будинків з електроопаленням

Рішенням уряду також передбачено зміни для побутових споживачів, у будинках яких встановлено електричне опалення. Для них діятиме окремий тариф: споживання до 2000 кВт на місяць – 2,64 грн/кВт; споживання понад 2000 кВт на місяць – 4,32 грн/кВт.

Як зміниться нічний тариф на електроенергію

Побутові споживачі, які встановили у своїх будинках двозонні лічильники, в нічний час з 23:00 до 07:00 можуть споживати електроенергію за пільговим нічним тарифом. Нічний тариф становить 50% вартості звичайного тарифу. Від 1 червня 2024 року за спожиту вночі електроенергію платитимуть 2,16 грн за кіловат.

Протягом опалювального періоду (з 1 жовтня 2024 року по 30 квітня 2025 року) передбачено пільговий тариф для споживачів, які використовують електроопалювальні установки, на рівні 2,64 грн/кВт год (при споживанні ними в цей період до 2000 кВт/год електроенергії на місяць).

Нагадаємо, що у Переяславі планують зробити ремонт дороги на Новокиївському шосе та їдальні у четвертій гімназії. Детальніше читайте тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору