ЖИТТЯ

Україна повернула 75 військовополонених, а ГУР уразили чотири російські катери: що позитивного було цього тижня

Німеччина надасть новий пакет військової допомоги для України на 500 мільйонів євро, а ГУР уразили чотири російські катери. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала Росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

НІМЕЧЧИНА ПЕРЕДАСТЬ УКРАЇНІ ЩЕ ОДНУ СИСТЕМУ PATRIOT

Німеччина оголосила про передачу Україні ще однієї системи протиповітряної оборони Patriot. Про це повідомили в Міністерстві закордонних справ країни.

У повідомленні зазначили, що посилення української ППО є вирішальним. Київ отримає ще один «петріот» разом із пакетом військової допомоги на 500 млн євро, про який оголосили 30 травня.

«Жорстока агресія путіна проти України і його провокації на зовнішніх кордонах ЄС і НАТО вимагають нашої непохитної єдності. Міжнародне право є однозначним: держави, які зазнали нападу, мають не лише право захищати свою територію, але й зобов’язані захищати своїх громадян. Наша військова підтримка України відповідає цим принципам», — наголосила глава німецького МЗС Анналена Бербок.

УКРАЇНА ПОВЕРНУЛА 75 ВІЙСЬКОВОПОЛОНЕНИХ 

Україна та росія провели новий обмін військовополоненими за формулою «75 на 75». Про це повідомив президент України Володимир Зеленський. Серед визволених оборонців: 70 чоловіків і 5 жінок, 6 офіцерів та 65 представників рядового та сержантського складу. Щонайменше третина з врятованих мають поранення, тяжкі захворювання або інвалідність.

З полону визволили 37 представників ЗСУ, зокрема 13 бійців Військово-морських сил та 2 представників Повітряних сил. Також повернули 21 нацгвардійця, 7 прикордонників, 6 тероборонців та 4 цивільних українок. З-поміж бійців — 19 людей, які потрапили в полон з острова Зміїний, 10 оборонців Маріуполя і «Азовсталі», а також українські військові, що потрапили в полон на різних напрямках.

УКРАЇНА ТА ШВЕЦІЯ ПІДПИСАЛИ БЕЗПЕКОВУ УГОДУ

Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки між країнами. Про це повідомив Офіс президента.

Згідно з угодою, упродовж 2024–2026 років Швеція надасть Україні військову допомогу на 75 млрд шведських крон (близько 6,5 млрд євро), що становитиме приблизно 2,2 млрд євро на рік. Сума допомоги зростатиме протягом десятирічного терміну дії документа.

У переліку військової допомоги будуть авіація та протиповітряна оборона, бронетехніка, артилерія, посилення морської безпеки, сприяння розмінуванню й безпілотні апарати. Так, Швеція вже надала й надалі передаватиме Україні артилерійські системи Archer і бойові машини CV90, щодо яких партнери також опрацьовуватимуть можливості спільного виробництва.

НІМЕЧЧИНА НАДАСТЬ УКРАЇНІ ЧЕРГОВИЙ ПАКЕТ ВІЙСЬКОВОЇ ДОПОМОГИ НА 500 МІЛЬЙОНІВ ЄВРО

Німеччина оголосила про надання нового пакета військової допомоги для України на 500 млн євро. Про це заявив міністр оборони країни Борис Пісторіус під час свого візиту до Одеси, передає агентство dpa.

Посадовець підкреслив, що Берлін і надалі підтримуватиме Україну в її оборонних діях. Як пише видання Welt, новий пакет допомоги міститиме танки Leopard, ракети до зенітно-ракетних комплексів IRIS-T, безпілотники, артилерійські боєприпаси, стрілецькі набої та запчастини до гаубиць і бронетехніки.

ГУР УРАЗИЛИ ЧОТИРИ РОСІЙСЬКІ КАТЕРИ “ТУНЕЦ”

Під час атаки на окупований Крим військові Головного управління розвідки уразили чотири катери Німеччина оголосила про надання нового пакета військової допомоги для України на 500 млн євро типу КС-701 «Тунец». Про це повідомили в ГУР.

Два з уражених катерів було знищено. Усі чотири окупанти використовували для логістики та патрулювання акваторії поблизу тимчасово окупованого Криму. Для знешкодження українських морських дронів на підході до Вузької бухти окупанти в Криму 32 рази підіймали в небо бойову авіацію, а також хаотично застосовували стрілецьку зброю та гармати.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору