ЖИТТЯ

У Переяславі вже третій день активно розбудовують вуличний простір для молоді: репортаж

У Переяславі молодь з усієї країни розбудовує вуличний простір. Як проходить процес?

У Переяславі третій день триває втілення програми “ВідНова:ua”. Із 5 по 9 червня команда із 30 молодих волонтерів за обміном з усієї країни допомагає облаштовувати територію біля молодіжного центру “Зустріч” у парку імені Тараса Шевченка. Хто в цьому бере участь, як проходить процес будівництва та яким буде кінцевий результат, опівдні 7 червня дізнавався Інформатор.

У парку майже із самого ранку не припиняється робота. На його території учасники “ВідНова:ua” – національної програми залучення молоді до відновлення України шляхом реалізації молодіжних обмінів – працюють, аби зробити наше місце ще привабливішим, цікавішим та сучаснішим. У кожного є своя робота, але водночас всі підтримують, спілкуються та допомагають одне одному. Хоча минуло лише неповних три дні, але вже видно чималий обсяг виконаної роботи, вимальовується красива “картина”.

Засновник молодіжного центру “Зустріч” Андрій Іващенко розповів, що у 2022 році у громаді проводили опитування, чого не вистачає місцевій молоді. Більшість відповідей була про те, що необхідний власний вуличний простір.

– Ми зробили в ЦКМ гарний простір, але було питання комплексності, аби влітку не сидіти в приміщенні, а мати місце, де можна гуртуватися. На початку співзасновник компанії XataNet Олександр Петруня зробив для вуличного простору безкоштовний Wi-Fi, а ми власними силами намагалися щось розбудовувати. Проте згодом випала чудова нагода зробити молодіжний вуличний простір за рахунок міжнародних партнерів. Ми спробували і нас з великої кількості заявок відібрали. Цей проєкт не тільки про будівництво, а й культуру, освіту, згуртованість, спілкування та обмін досвідом. Частину робіт ми виконаємо з учасниками, а потім до іншої плануємо залучити молодь міста та громадських активістів, – зазначив Іващенко.

Також додав, що в результаті хочуть відбудувати молодіжну інфраструктуру, аби це був не один майданчик, а окремі локації, де молодь зможе займатися чимось відповідно до своїх інтересів. Сказав, що матеріали для робіт придбали за грантові кошти за програмою, проте багато чим допомагають і місцеві підприємці: “На цей проєкт виділили достатньо коштів, щоб ми змогли закупити все необхідне. Також в рамках програми для учасників безкоштовне проживання, харчування, транспортні послуги та відшкодування проїзду”.

22-річний Володимир Пілюченко із Києва долучається до “віднови” вже третій рік поспіль. Брав участь у першому році молодіжного обміну і бачив, як все починалось. Зараз же виступає амбасадором програми, тобто тим, хто пов’язує учасників і організаторів: “В минулому році я був на останньому обміні і бачив чим все закінчилось. В цьому році це перший обмін, тобто ми першопрохідці можна сказати, і мене вже взяли амбасадором. Тому я не тільки на роботах, а ще й ходжу між учасниками та спілкуюся з ними, дізнаюсь, що кому потрібно. Ми добудовуємо певні ділянки до молодіжного центру, це буде лаунж-зона, де будуть лавки та столики. Також буде зона з палетами для перегляду кіно на великому екрані”.

Хлопець додав, що у Переяславі вперше: “Нас звозили на деякі локації, але все місто ми ще не бачили. Якщо за атмосферою, то воно спокійне, затишне, мало людей”.

19-річна Валерія Кучкова родом з Донецької області, проте зараз живе у Сумах. У “ВідНова:ua” бере участь вперше, а дізналася про програму через Instagram: “Побачила десь у соціальній мережі, думала, що треба вже подаватись, але, коли надумала, всі “віднови” вже закінчились. Тоді чекала пів року, аби сюди приїхати, і ось вже у вас. Тут я шліфую дошки, фарбую лавки. Але, окрім цього, у нас є різні активності, вчора перший раз в житті плавала на байдарках, на днях мають бути курси домедичної допомоги, чому я дуже рада, адже зараз це актуально. Прикольне спілкування з людьми із різних областей, у всіх свій різний діалект. Про Переяслав я чула тільки з історії про Київську Русь, мені подобаються такі маленькі міста, тут затишно та тихо”.

До програми долучилася і учасниця із Переяслава, студентка третього курсу “дошкільної освіти” Університету Григорія Сковороди в Переяславі Карина Степаненко. Вона розповіла, що за три дні учасники встигли пошліфувати багато дошок, пофарбувати в два шари дошки для майбутніх лавок та покрити їх лаком, а також багато іншої роботи: “Тут буде альтанка, куточок для відпочинку з пуфиками та багато чого. Зараз ще готується та в процесі”.

Програма залучення молоді до відновлення України завдяки реалізації молодіжних обмінів “ВідНОВА:UA” впроваджується Міністерством молоді та спорту України, Державною установою “Всеукраїнський молодіжний центр” у партнерстві з громадською організацією “Молодіжний центр Волині” у межах проєктів UNDP в Україні “Підтримка громадянського суспільства та молоді” та “Трансформаційне відновлення задля безпеки людей в Україні” за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії та Уряду Японії.

19-річна Валерія Кучкова шліфує дошки

У парку тривають будівельні роботи

Команда волонтерів

На території вуличного простору будуть різні зони відпочинку

Всі старанно виконують свої обов’язки

Учасники “ВідНОВА:UA”

Процем проходить цікаво, весело та продуктивно

До програми долучилася і учасниця із Переяслава Карина Степаненко

З 5 по 9 червня команда волонтерів за обміном допомагає облаштовувати територію біля молодіжного центру “Зустріч”

У рамках програми для учасників є безкоштовне проживання, харчування, транспортні послуги та відшкодування проїзду

Нагадаємо, що волонтери із Переяславщини збирають гроші на автомобілі, засоби РЕБ, Starlink та інше. Як долучитися, дізнавайтесь тут.

Яна Малишко

Фото: Сергій Коваленко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору