ЖИТТЯ

ГУР уразили найсучасніший винищувач росіян Су-57: що позитивного було цього тижня

США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на 225 мільйонів доларів. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала Росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

У Бєлгородській області РФ дрон-камікадзе атакував нафтобазу

Дрон-камікадзе атакував нафтобазу на території Старого Осколу в Бєлгородської області Росії. Як наслідок – спалахнув один із резервуарів. Осередок спалаху ліквідували чотири пожежні бригади. Про це повідомив губернатор Бєлгородської області Росії В’ячеслав Гладков у своєму Telegram-каналі.

За словами Гладкова, під час пожежі ніхто не постраждав, проте вибухова хвиля вибила вікна у будівлі охорони на території нафтобази.

Компанії України та Франції підписали угоду щодо виробництва боєприпасів

Представники українських та французьких компаній у Парижі підписали ліцензійну угоду щодо створення спроможності з виробництва боєприпасів за ліцензією компанії KNDS France/Nexter. Про це повідомив Офіс президента.

Крім того, у Франції підписали заяви про наміри щодо створення центру обслуговування та ремонту техніки KNDS France / Nexter в Україні та щодо використання технології 3D-друку для виготовлення запчастин до продукції компанії.

KNDS France – французький виробник озброєнь і військової техніки, що утворився зі злиття французької Nexter та німецької машинобудівної компанії Krauss-Maffei Wegmann. Нині компанія розробляє та виробляє захищені всюдиходи для французької та іноземної армій, бойові (Leclerc) та легкі танки, артилерійські системи (Caesar) та інше озброєння.

Президент Володимир Зеленський також відвідав Міністерство збройних сил Франції та поспілкувався з представниками компаній французького ОПК. Сторони обговорили оборонні потреби України та нарощування виробництва САУ Caesar, артилерійських снарядів, зокрема далекобійних, засобів РЕБ і бронетехніки.

Зеленський наголосив на важливості розширення спільного виробництва озброєнь на території нашої країни. “Дякую вам за постачання Caesar. Це дуже гарна артилерія 155-го калібру. Із самого початку війни ми використовували різні системи артилерії 155-го калібру. Важливою була якість. Хочу подякувати за одну з найякісніших систем, які в нас були, – Caesar”, – сказав Зеленський.

У Чорному морі знищили ще один російський корабель

Українська розвідка вночі 6 червня знищила в акваторії Чорного моря ще одне морське судно російського флоту. Про це заявив представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов в етері телемаратону.

“Деталі будуть трохи згодом. Робота спецпідрозділів ГУР МО. Морський удар, усе влучно. Іще мінус один ворожий корабель”, – відзначив він.

Згодом у ГУР уточнили, що біля берегів окупованого Криму завдали успішного удару по російському рейдовому буксиру проєкту 498 “Сатурн” або “Протей”. Судно знищене.

США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на 225 мільйонів доларів

Президент США Джо Байден оголосив про новий пакет військової допомоги на суму 225 млн доларів. Про це він заявив під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським, передає кореспондентка CNN.

Під час зустрічі Байден перепрошував за багатомісячну затримку американської військової допомоги, а також додав: “Ми все ще з вами. Повністю. Цілком”.

Як писало раніше агентство Associated Press, нова допомога міститиме, зокрема, боєприпаси для систем HIMARS, які українські військові можуть використовувати для ударів по території росії. Також до пакета ввійдуть мінометні системи й артилерійські снаряди.

А ще, за словами джерел AP, пакет міститиме ракети для систем протиповітряної оборони HAWK, зенітні ракети Stinger, протитанкові системи Javelin і AT-4, 155-мм гаубиці, бронетехніку, трейлери, патрульні катери, матеріали для підриву та широкий спектр запчастин.

Це озброєння нададуть Україні з наявних запасів США, щоб воно могло швидко потрапити на фронт.

На російському аеродромі вперше в історії уразили винищувач Су-57

На російському аеродромі “Ахтубинск”, що в Астраханській області, 8 червня вперше в історії ураження зазнав багатоцільовий винищувач Су-57. Про це повідомило Головне управління розвідки Міноборони з посиланням на супутникові знімки стоянки літака.

На знімках видно, що 7 червня Су-57 стоїть цілий, а вже наступного дня біля нього з’явилися вирви від вибуху та характерні плями пожежі, що виникла внаслідок вогневого ураження.

У ГУР зауважили, що аеродром розташований за 589 кілометрів від лінії бойового зіткнення.

Су-57 – найсучасніший російський винищувач, який здатен використовувати для ударів ракети Х-59 та Х-69. На озброєнні Повітряно-космічних сил росії перебувають лічені одиниці вказаних бойових літаків, кажуть українські розвідники.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору