ЖИТТЯ

Інформатор вихідного дня: ”І будуть люди” – №1 серед історичних телесеріалів

”І будуть люди” – телесеріал, який поєднує різні історії кохання та смерті. Він однозначно вартий вашої уваги. 

У рубриці “Інформатор вихідного дня” ми продовжуємо розповідати про цікаві фільми, мультфільми, серіали та книги. Наша журналістка нещодавно подивилася український драматичний серіал ”І будуть люди” (2020) — телеканалу СТБ. Це екранізація однойменного роману Анатолія Дімарова створена студією Film.UA за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України. Режисером історичного проєкту став Аркадій Непиталюк.

”І будуть люди” – чудовий серіал на тему української історії першої половини ХХ століття. Для тих, хто цікавиться цією тематикою стрічка обов’язкова до перегляду. Серіал складається з 12-ти серій та побудований за принципом “одна серія – окрема історія”. Кожна серія присвячена окремим історичним подіям і персонажам, окрім цього між ними може бути часовий відрив у кілька років, а головний герой однієї серії може стати другорядним в іншій, або й узагалі бути виведеним з сюжету.

Події серіалу відбуваються на Полтавщині з 1901-го по 1932-й роки. В центрі сюжету – декілька українських родин, які опиняються у вирі неспокійних подій: коли українські землі потерпали від Першої світової війни, більшовики прийшли до влади, розкуркулення, репресії, а завершується все подіями Голодомору 1932-33 років.

Про акторську гру теж можна багато чого розповісти, адже вона доволі неоднозначна. Деякі актори чудово впоралися зі своїми ролями, інші ж не змогли до кінця розкрити образи своїх героїв. До вдалих акторських робіт можна віднести: Акмала Гурєзова у ролі сільського голови Василя Ганжі: його похмурий образ та харизма одразу ж завойовують довіру глядача. Ніну Набок в ролі звичайної української жінки, її гра здається щирою та автентичною, адже вона точно впізнається українськими глядачами. Віктора Жданова, який як завжди на висоті, його амплуа дідуся йому дуже личить, він переконливо втілює образ мудрого та досвідченого чоловіка.

Інші актори дещо розчарували. Наприклад Костянтин Темляк у ролі лікаря Олега – його меланхолійна манера мови, здається штучною та нещирою. Остап Дзядек, який грає одного з головних героїв – Оксена Івасюту намагався гарно відіграти, але його гра не до кінця була переконлива. Це особливо помітно, адже його персонаж – один з найпозитивніших у серіалі.

Проте візуальна складова серіалу вразила, відразу видно, що всі елементи на високому рівні. Кольорова гамма підібрана вдало та підкреслює атмосферу кожної сцени. Операторська робота – чудова, особливо враховуючи наявність довгих кадрів без монтажу. Підбір локацій для зйомок – бездоганний, адже глядачі можуть поринути в атмосферу українського села початку 20 століття. Традиційний український побут відтворений з увагою до деталей: одяг, інтер’єри хат – все це виглядає автентично та щиро.

Загалом, серіал “І будуть люди” – це неоднозначна робота, яка має як сильні, так і слабкі сторони. Акторська гра не завжди на висоті, але візуальна складова та атмосфера серіалу роблять його цікавим для перегляду.

Нагадаємо, що минулого тижня в рубриці ”Інформатор вихідного дня” наш редактор розповів про роман ”Імперфекціоністи”. Матеріал читайте – тут

Нечаєва Анастасія

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору