Переяслав Перейти на сайт

Україна уклала безпекові угоди з США та Японією: що позитивного було цього тижня

Україна уклала безпекові угоди з США та Японією. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала Росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Україна та США уклали безпекову угоду на десять років

Президенти України та США Володимир Зеленський і Джо Байден підписали двосторонню угоду про безпеку на 10 років. Вона також має стати кроком для можливого членства України в НАТО. Про це пише Reuters.

Угода передбачає, що в разі нового збройного нападу на Україну або такої загрози високопосадовці двох країн зустрінуться упродовж 24 годин для консультацій.

Крім того, Сполучені Штати підтвердили свою підтримку захисту Україною свого суверенітету й територіальної цілісності. Вони пообіцяли й далі надавати довгострокову матеріальну підтримку, навчання та консультування, розвідку, оборонно-промислову, інституційну та іншу допомогу для розвитку українських сил безпеки й оборони.

Також сторони визнали угоду як крок до можливого членства України в НАТО.

Україна уклала безпекову угоду з Японією

Україна та Японія підписали безпекову угоду. Згідно з нею, Токіо зобов’язується упродовж 2024 року надати Києву 4,5 млрд доларів допомоги. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

Глава держави підкреслив, що ця угода є “унікальним документом з однією із найбільш економічно й технологічно розвинутих країн світу”.

Окрім надання 4,5 млрд доларів, Японія допомагатиме Україні у сфері безпеки та оборони. Держави співпрацюватимуть у гуманітарній, технічній і фінансовій сферах, працюватимуть заради реалізації пунктів “формули миру”, санкцій проти росії та притягнення її до відповідальності.

“Для Японії такий тип угоди й такий рівень підтримки є проривними. Ми бачимо це і дякуємо за таку солідарність Японії з нашою країною та людьми, за все, що ви робите, щоб захистити життя та міжнародне право”, – зазначив Зеленський.

НІМЕЧЧИНА ВИДІЛИЛА УКРАЇНІ НОВИЙ ПАКЕТ ВІЙСЬКОВОЇ ДОПОМОГИ

Німеччина виділила новий пакет військової допомоги для України. До нього ввійшли, зокрема, системи протиповітряної оборони IRIS-T, реактивні системи залпового вогню Himars і танки Leopard. Про це повідомив німецький уряд.

Новий пакет допомоги від Берліна містить:

Крім того, Німеччина передасть боєприпаси, стрілецьку зброю та 4 млн набоїв, засоби для розмінування та знешкодження снарядів, човни, три системи AMPS для захисту гелікоптерів та IT-обладнання.

Естонія надала Україні новий пакет військової допомоги

Естонія оголосила про новий пакет військової допомоги для України. Таллінн передасть зенітно-ракетні комплекси малого радіуса дії Mistral та снаряди до них. Про це повідомили у Міністерстві оборони країни.

“Україні терміново потрібна протиповітряна оборона для протидії брутальній агресії росії, і в інтересах безпеки Естонії зробити свій внесок у цю справу разом із союзниками. Ми сформували пакет допомоги так, щоб він був максимально корисним для України, не ставлячи під загрозу боєздатність Сил оборони Естонії, і щоб ми могли якнайшвидше відновити необхідні постачання”, – сказав міністр оборони Ханно Певкур.

У відомстві підкреслили, що не вказуватимуть кількість переданих Україні ЗРК з міркувань безпеки.

Як розповіли у Міністерстві оборони, раніше Естонія передавала Україні снаряди до протитанкових ракетних комплексів Javelin, гаубиці, артилерійські боєприпаси, протитанкові міни, протитанкові гранатомети, міномети, транспортні засоби, засоби зв’язку, польові шпиталі та засоби індивідуального захисту.

США виділили 1,5 мільярда доларів на відновлення енергетики України

США оголосили про виділення понад 1,5 мільярда доларів на зміцнення енергетичного сектору України, вирішення гуманітарних потреб і зміцнення цивільної безпеки. Про це повідомила віцепрезидентка Камала Гарріс, передає Білий дім.

Нова допомога включає 500 мільйонів доларів від USAID для української енергетики та перенаправлення 324 мільйонів доларів із раніше оголошених коштів на надзвичайні енергетичні потреби в Україні.

Ці гроші призначені для ремонту енергетичної інфраструктури, пошкодженої росією, та розширення виробництва електроенергії. Також нова допомога заохотить інвестиції приватного сектору й підвищить стійкість України до збоїв в електропостачанні, відзначила Камала Гарріс.

Ще понад 379 мільйонів доларів гуманітарної допомоги виділяються для розв’язання нагальних потреб біженців, внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни громад. Це передбачає надання продовольчої допомоги, медичних послуг, житла, води, санітарії та гігієнічних послуг для мільйонів українців у країні й регіоні.

Окрім того, Держдепартамент США планує надати додаткові 300 мільйонів доларів на підтримку цивільної безпеки України, зокрема на рятувальне обладнання для українських прикордонників і правоохоронців. Ця підтримка допоможе їм безпечно діяти на передовій, рятувати цивільних, захищати критичну інфраструктуру та розслідувати воєнні злочини.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.