ЖИТТЯ

Наталія Ревега із Переяслава виготовила ляльку Янки Всеволодівни: вона експонується серед 80 прототипів князівн

У Переяславі триває виставка авторської ляльки “Княгині та князівни України”. Серед робіт експонується лялька, яка є прототипом до образу Анни (Янки) Всеволодівни.

У меморіальному музеї Григорія Сковороди в Переяславі триває виставка авторської ляльки “Княгині та князівни України”. На ній представили 80 ляльок, які уособлюють княгинь та князівн України-Руси. Роботи виконали 50 майстринь з України та 3 із Норвегії, Бразилії та Канади. Старша наукова співробітниця науково-дослідного відділу історичного краєзнавства НІЕЗ “Переяслав” Наталія Ревега представила на виставці авторську ляльку, яка є прототипом образу Анни (Янки) Всеволодівни, доньки великого князя київського Всеволода Ярославича. Більше про неї розповіла журналістці Інформатора.

– Звичайно, є багато гарних історичних постатей, але перш за все хотілося, щоб ця постать була пов’язана із Переяславом. Саме Янка, донька князя Переяславського, за літописами згадується, можливо, була народжена у Переяславі. На ній немає пишного одягу, адже вона була заручена із Візантійським царевичем, і вона дізналася, що він загинув на війні. Через це Янка готується присвятити своє життя монастирю. Тому вийшов такий образ скромної, у смутку дівчини, – зазначила Наталія Ревега.

Додала, що при виготовленні ляльки витратила більше часу на читання наукової літератури та дослідження джерел, а сам процес був найшвидшим серед усіх ляльок, які робила у житті: “Я її створила за годину. Зробити подібний образ хотіла давно, але у мене щось не виходило. Використала домоткане старе полотно”.

Куратором виставки є Ніна Хаген з Норвегії. Спочатку майстрині ділилися світлинами своїх робіт у Facebook на сторінках “Авторська лялька-мотанка” та “Українські ляльки мандрують світом”, а у вересні 2022 року ляльки вирушили містами України. Ця виставка вже експонувалася у Національному заповіднику “Софія Київська”, Національному заповіднику “Києво-Печерська лавра”, Острозькому замку, Дубенському замку, краєзнавчих музеях міст Рівне, Нетішин, Хмельницький, Трипільському етно-історичному комплексі, Волинському академічному обласному театрі ляльок у Луцьку, Кропивницькому. Близько трьох місяців тому кураторка звернулась до НІЕЗ “Переяслав” із пропозицією провести таку виставку і в нашому місті. Місцеві музейники погодилися. Цікаво, що одна із майстринь подарувала свою ляльку у музейні фонди заповідника.

Виставка експонуватиметься до 28 червня. Побачити її можна з 9:00 до 17:00 (вихідні – понеділок, вівторок). Як зазначили працівники музею, популярністю користуються ляльки княгині Ольги, Анни Ярославни. Найбільше її відвідують діти.

Нагадаємо, що 23 травня у Переяславі відкрили виставку художниці-психологині Людмили Башук про збірку Шевченка “Три літа”, яка триватиме до 1 серпня. Деталі – тут.

Анастасія Нечаєва

Відео та фото: Мар’яна Невертій

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору