Переяслав Перейти на сайт

“Ви не знаєте, куди я відвожу, адже не допомагаєте”: волонтерка Інна Марченко емоційно звернулася до міського голови Переяслава

Чому не всіх військовослужбовців забезпечують матеріальною допомогою? Таке запитання поставила Інна Марченко на сесії міськради.

20 червня під час сесії міської ради Переяслава голова ГО “Серця Переяславщини”, волонтерка Інна Марченко виступила перед депутатами та поставила міській владі кілька запитань щодо надання матеріальної допомоги військовим. Інформатор переповідає деталі.

Інна Марченко поцікавилася, чому не всі військові, які звертаються до міської ради за матеріальною допомогою, її отримують: “Хто вирішує, чи давати матеріальну допомогу? Хто цим завідує? Хто розбирає всі ці документи?”.

– Всі кошти, які виділяються нашим військовим, затверджуються, згідно з нашим положенням, на сесії міської ради. Ці питання розглядає не міський голова або хтось із заступників, а комісія. Але є певний перелік вимог. Були одиничні випадки, коли військові, які подавалися на отримання допомоги, не надавали повний пакет документів. Враховуючи такі обставини, ці звернення були повторно розглянуті на відповідній комісії і всі ці питання абсолютно задоволені. На сьогоднішній день я офіційно заявляю, що таких людей, яким би відмовили взагалі, немає, – відповів Вячеслав Саулко.

Інна Марченко зазначила, що вважає це неправдою, адже до неї особисто зверталися багато військовослужбовців, які розповідали про відмову: “Чому немає людини, яка скаже хлопцям, які саме документи потрібні? Закріпіть людину, яка безпосередньо показує та розказує, що потрібно робити покроково. Вони знають, як тримати зброю, знають, що таке кулі, але вони не розуміють, як все правильно зробити з документами”.

Міський голова ж відповів, що цим питання опікується його заступниця з гуманітарних питань Оксана Степаненко, а вирішується необхідність надання допомоги тільки в Управлінні соціального захисту населення, де працює профільна комісія:

– Якщо будуть додаткові звернення, ми однозначно їх розглянемо, і всі отримають відповідну допомогу. Але наголошую, що це винятково згідно з тим положенням, яке затверджене депутатами міської ради. В іншому випадку цього робити не будуть. У мене особисто всі, хто були на прийомі, всі їхні заяви були задоволені. Допомога має бути надана всім, повністю підтримую те, що допомоги потребують як ті, що воюють, так і ті, хто повернулися.

Інна Марченко поцікавилася, чому у громаді не підтримують тих військових, яких мобілізують та відправляють на фронт:

– У Дівичківській громаді кожному хлопчині, який йде в армію, надають 10 тисяч гривень хоча б для сім’ї та підтримки. У мене теж пішов воювати, але ніхто ніде нічого. Розумію, що там дадуть форму і все, але я особисто знаю, скільки всього потрібно додатково купити кожному бійцю. Задумаєтесь над тим, що кожного бійця, який йде воювати, потрібно підтримати, а не тоді, коли він вже загинув.

Наостанок Інна Марченко дорікнула, що всі питання у міській раді, на її думку, вирішуються винятково через керуючу справами виконкому-заступницю голови Тетяну Гич. Міський голова відповів, що Гич не вирішує всі питання, а цим займаються депутати міської ради, міський голова та виконавчий комітет. Волонтерка ж запропонувала, щоб Тетяна Гич прозвітувалася про свою роботу на сесії.

– Аналогічно в порядку денному пропоную, щоб ви звітувались про свою роботу, як волонтери, для того, щоби бачили, що ви везете, кому і куди, – апелював Саулко.

Марченко відреагувала на це емоційно: “Мої хлопці знають, кому я везу. А те, що тут розповідають, що ми не довіряємо Марченко, бо вона така-сяка, то я не буду перед міською радою падати на коліна. Ви не знаєте, куди я відвожу, адже не берете в цьому участь і жодного разу не запитали у мене, чим потрібно допомогти. Мені допомагають всі люди та депутати вирішувати проблеми, але не ви. Зате ви можете сказати: “Не довіряйте Марченко”. Я 11-й рік займаюсь волонтерством, і кожен мій хлопець приїде сюди і розповість, що, куди та на яку суму я привезла. І якщо люди по сьогоднішній день мені допомагають, то вони мені довіряють. Розумію, що вам не подобається, що я до вас не вітаюся, але я вітаюся і прошу допомоги лише в тих людей, кого поважаю”.

Нагадаємо, що подібне звернення до міського голови Інна Марченко робила наприкінці 2022 року. Що тоді говорила, дізнавайтесь тут.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.