Переяслав Перейти на сайт

Міська рада дітей Переяслава: що це таке та як туди потрапити, розповіла Ніна Товкун

Міська рада дітей Переяслава вчить ставати лідерами. Ніна Товкун розповіла, що це таке та чому саме там можна навчитися.

Ніна Товкун із Переяслава очолює Переяславський будинок художньої творчості дітей, юнацтва та молоді. Зокрема, вона керує у цьому закладі гуртком “Міська рада дітей Переяслава”. Там виховують справжніх лідерів. Детальніше розповіла Інформатору про цей гурток.

Ніна Товкун народилася у селі В’юнище (нині затоплене у Канівському водосховищі) колишнього Переяслав-Хмельницького району. Вищу освіту здобула в Університеті Григорія Сковороди у Переяславі за спеціальністю “Вчитель початкових класів”. Трудову діяльність розпочала у Переяславській ЗОШ №5. Потім її перевели на посаду директора новоствореного міського Будинку піонерів, який вона очолює уже 41 рік. Заклад тричі змінював свою назву: Будинок піонерів, Будинок школярів “Джерело”, зараз він зветься Будинок художньої творчості дітей, юнацтва та молоді. Проте, як зазначає сама Ніна Товкун, на її думку, головне не назва, а саме робота, яку впроваджує заклад.

Ніна Іванівна розповіла, що під час керівництва БХТДЮМ заклад отримав звання “Флагман позашкільної освіти” та здобув нагороду на Всеукраїнському конкурсі-рейтингу навчальних закладів з роботи з обдарованими дітьми.

Ніна Товкун очолює гурток МРДП

– Які навички ви вважаєте найважливішими для успішного керівництва?

– Це бути постійно на одній хвилі з дітьми. Також наголошую, що не потрібно ставити свої пріоритети вище за дитячі. Слід вміло поєднувати управлінські документи та технології, щоб заохочувати дітей та зацікавити їх.

– Чи є у вас особливі моменти або спогади, які запам’яталися найбільше, під час роботи у БХТДЮМ?

– Найприємніше, коли випускники БХТДЮМ, закінчивши навчання, отримавши вищу освіту, повертаються назад та починають працювати у нашому закладі. Ми ділимося одне з одним власним досвідом, навчаємо та підтримуємо.

– Як з’явилася МРДП?

– Міська рада дітей Переяслава – це творче об’єднання (гурток) Переяславського будинку художньої творчості дітей, юнацтва та молоді. Це робота з дітьми-лідерами. Працює МРДП уже 15 років. Спочатку це була примусова ініціатива на рівні Міністерства освіти України та відповідно Київського обласного управління освіти. Звичайно, все примусове інколи можна “брати в штики”, а можна зробити по-своєму, зробити так, щоб це було цікаво і корисно для дітей.

– Чим займається міська рада дітей?

– Робота МРДП і взагалі всього позашкілля – це вільний вибір напрямків, форм, шляхів, методів, технологій організації освітньої діяльності зі старшокласниками. Ми організовуємо і проводимо все, що ініціюють діти. Головне, щоб ця робота була потрібною і корисною для наших вихованців. Головне кредо МРДП – “Самі ініціюємо, самі організовуємо, самі проводимо і самі відповідаємо!” Ми вчимося ораторському мистецтву, працювати з мікрофонами, працювати перед камерою, вчимося вільно спілкуватися зі своїми однолітками і з незнайомими людьми, умінню висловлювати і відстоювати свою думку так, щоб тебе не тільки почули, а й зрозуміли, навчаємося організовувати своє дозвілля, свій вільний час. Напрямків роботи багато, але передусім надаємо перевагу саме тому, що сьогодні і зараз потрібне нашим вихованцям. Виявили бажання поїхати на природу – ми й поїхали на два дні, вирішили поїхати у Львів – будь ласка, вирішили провести лідерську вечірку – провели три, вирішили провести конкурсно-розважальні програми “Лідер-2024”, “Я люблю Україну” та інші – зробили.

– Як потрапити у команду МРДП?

– До МРДП немає ніякого особливого відбору, але потрібно, щоб ви були старшокласником. Хочете працювати разом з нами – будь ласка. Приходьте до будинку художньої творчості дітей, юнацтва та молоді. Головне – бажання! Бажання працювати над собою, працювати у команді.

Один із заходів, який організували члени МРДП

– Які лідерські якості виховують у МРДП?

– Розвиваємо соціальну компетентність, здатність членів МРДП до ефективної взаємодії з іншими людьми, до співробітництва в команді, мобільність, уміння адаптуватися і визначати особисті цілі та виконувати різні ролі та функції в колективі, планувати, розробляти й реалізовувати соціальні проєкти, уміння визначати й реалізовувати мету комунікації в залежності від обставин, підтримувати взаємини, розв’язувати проблеми у різних життєвих ситуаціях.

– Розкажіть про благодійні заходи, які проводяться у МРДП. Скільки грошей протягом них і на що збирали?

– Цього року ми підготували фрагмент соціально-побутової комедії Григорія Квітки-Основ’яненка “Сватання на Гончарівці”. На благодійному показі цієї вистави зібрали 5 тисяч гривень, які передали переяславським волонтерам – команді “Нескорені”. Сам сценарій підготувала вихованка МРДП та запропонувала іншим гуртківцям долучитися до вистави. Діти підтримали та розпочали готуватися, понад місяць ми готувалися разом.

– Що ще плануєте організовувати?

– Ми не працюємо за єдиними шаблонами. У нас “жива” робота з дітьми. Звичайно, у нас є затверджена програма роботи гуртка, за якою ми працюємо. Але, якщо діти сьогодні хочуть просто поговорити, то ми говоримо. І повірте, у них є свої болючі питання, проблеми, ситуації. І їх не менше, ніж у нас, дорослих. Обов’язково говоримо про їхні успіхи, досягнення, про все, що їх радує, чим вони задоволені, чим вони живуть сьогодні. А взагалі планів у нас багато. І з нашими дітьми їх втілити в життя не складає великих труднощів. Головне – бажання і самих дітей, і керівника.

Фрагмент соціально-побутової комедії Григорія Квітки-Основ’яненка “Сватання на Гончарівці”

У МРДП завжди цікаво та весело

Нагадаємо, що на червневій сесії міськради Переяслава депутати вирішили послухати журналістів. Що про це думає редактор Інформатора, читайте тут.

Вікторія Холошевська

Фото: Facebook-сторінка МРДП 

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.