ЖИТТЯ

Новий староста Гайшина, похорон та сесія: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації. 

Минув ще один насичений подіями тиждень на Переяславщині. Протягом нього попрощалися із військовим Ігорем Хланем та отримали ще одну гірку звістку про загибель захисника. Також відбулася дещо емоційна сесія міськради, було декілька ДТП та пожежа. Все це та інше Інформатор зібрав у традиційному суботньому дайджесті.

ПОПРОЩАЛИСЯ ІЗ ВІЙСЬКОВИМ ІГОРЕМ ХЛАНЕМ

21 червня у Переяславі попрощалися із солдатом Збройних сил України Ігорем Хланем. Йому було 42 роки. Загинув 16 червня при виконанні бойових завдань біля населеного пункту Красногорівка Донецької області. Служив номером обслуги роти спеціального призначення. У нього залишились матір, дружина, донька, син, брати, сестри. Поховали воїна на Підварському кладовищі.

Офіцер першого відділу Бориспільського районного центру комплектування та соціальної підтримки Володимир Мамітько сказав: “Короткий військовий досвід, але підрозділ спеціального призначення. Неважливо скільки ти носив військову форму – чи з 2014-го чи з 2024 року, – головне, що одягнув її. А одягти нашу зелену форму – це вже герой”.

Директор школи №4, в якій навчався Ігор, Анатолій Шиян розповів Інформатору, що після переїзду з Чорнобиля в Переяслав хлопець прийшов навчатися до школи в 7 клас, а випустився із навчального закладу у 1999 році: “Хороша він був людина, хороший учень, такий добросовісний, відзивчивий, завжди допомагав друзям, і клас у них хороший був. Знаєте, як кажуть, що Бог забирає найкращих”.

НА ВІЙНІ ЗАГИНУВ ВІЙСЬКОВИЙ ДМИТРО СТАРКОВ 

16 червня унаслідок ворожого удару безпілотником біля населеного пункту Вовчанськ, що на Харківщині, загинув солдат Збройних Сил України Дмитро Старков 1989 р. н. із Переяслава.

Дмитро Старков служив стрільцем-санітаром штурмового відділення.

ВІЙСЬКОВОМУ ВАДИМУ ТКАЧЕНКУ, ЯКИЙ ЗАГИНУВ У ДТП ВСТАНОВЛЯТЬ МЕМОРІАЛЬНУ ДОШКУ

18 червня на засіданні виконавчого комітету міськради Переяслава відділу освіти надали дозвіл на встановлення меморіальної дошки загиблому 25-річному військовому Вадиму Ткаченку. Розмістять її на фасаді Переяславської гімназії №2, що на вулиці Сікорського, 4, де він навчався.

“Дошку встановлять лише після проходження всіх відповідних процедур, і вже потім відділ культури влаштує офіційне відкриття. Виготовить меморіал підприємець з виготовлення ритуальних пам’ятників із Переяслава. Клопотали про встановлення дошки нашому учню Вадиму Ткаченку класний керівник, однокласники, друзі та батьки, саме за їхній рахунок її виготовлять”, – зазначила директорка закладу Валентина Одинець.

Вадим Ткаченко загинув в ДТП на автошляху Київ-Чоп 17 липня 2023 року при виконанні службового обов’язку. Був навідником десантно-штурмової роти. Призваний на військову службу за контрактом. Поховали військового на Ярмарковому кладовищі у Переяславі. У нього залишились батько, матір, дружина та 2-річна донька.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ VOLKSWAGEN POLO ЗІТКНУВСЯ З VOLKSWAGEN Т4

17 червня на 48-му кілометрі траси Бориспіль-Дніпро біля Переяслава сталася ДТП. Зіткнулися автомобілі Volkswagen Polo та Volkswagen Т4.

Відомо, що водій на авто Volkswagen Polo виїхав на зустрічну смугу та зіткнувся з автомобілем Volkswagen Т4.

Внаслідок ДТП пасажирів автомобіля Volkswagen Polo, двох жителів Запорізької області, з тілесними ушкодженнями різного ступеня тяжкості доставили до Переяславської БЛІЛ. Чоловік 1975 р.н. отримав перелом променевої кістки та перелом надвиросткової ділянки плечової кістки. У чоловіка 1978 р.н. – забої грудної клітини та коліна. Водій 1986 р.н. авто Volkswagen Polo отримав закриту черепно-мозкову травму, забійну рану голови, струс головного мозку. Його також госпіталізували до Переяславської БЛІЛ.

Правоохоронці відкриють кримінальне провадження за статтею 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження).

ОРГАНІЗОВАНА ГРУПА ІЗ ПЕРЕЯСЛАВА ЗБУВАЛА НАРКОТИКИ НА БОРИСПІЛЬЩИНІ

У Переяславі місцевий житель організував та налагодив функціонування злочинної групи, яка спеціалізувалась на реалізації наркотичних засобів, а саме канабісу. До нелегального бізнесу залучив двох знайомих. За процесуального керівництва прокурорів Київської обласної та Бориспільської окружної прокуратури до суду скерували обвинувальний акт щодо цих трьох осіб.

Відомо, що організатор передавав членам організованої групи придбаний ним канабіс. Останні з початку цього року систематично збували його на території Бориспільського району наркозалежним людям під час особистих зустрічей.

Під час проведення обшуків у фігурантів правоохоронці вилучили майже 2 кг канабісу, частина з якого була розфасована по зіп-пакетах, психотропні речовини та інші речові докази.

До суду скерували обвинувальний акт за фактом незаконного придбання, зберігання з метою збуту та збуту наркотичних засобів, вчинених організованою групою (ч. 3 ст. 307 ККУ). Порушникам загрожує від 9 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ЧОЛОВІК СІТКАМИ ВИЛОВЛЮВАВ РИБУ ТА ЗАВДАВ ЗБИТКІВ НА ПОНАД 344 ТИСЯЧІ ГРИВЕНЬ

15 червня працівники Київського рибоохоронного патруля разом з водною поліцією на Канівському водосховищі біля села Циблі (Циблівська ТГ) затримали чоловіка. Той незаконно ловив рибу із дюралевого човна забороненими знаряддями лову, а саме сітками. Завдав збитків рибному господарству на 344 тисячі 301 гривню.

На момент затримання у порушника виявили 192 карасі, 5 судаків, 10 лящів та 2 окуні. Викликали слідчо-оперативну групу.

На нього склали адмінпротокол за ч. 4 ст. 85 (Грубе порушення правил рибальства, рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову, промислових знарядь лову особами, які не мають дозволу на промисел, вилов водних живих ресурсів). Йому загрожує штраф від 340 до 680 гривень з конфіскацією знарядь та незаконно добутих водних біоресурсів чи без т

В ОДНОМУ ІЗ СІЛ ДВІЧІ ЗА ДОБУ ГОРІЛА СУХА ТРАВА

19 червня о 14:19 до оперативно-диспетчерської служби надійшло повідомлення про загоряння сіна на полі у Чирському (Переяславська ТГ). На місце події направили одне відділення 27-ї ДПРЧ у складі 3 осіб.

О 14:30 рятувальники прибули на місце події. Виявили, що горить покошене сіно на площі 0,002 га. Локалізували пожежу о 14:41, а ліквідували о 14:45 на тій самій площі. Вогонь знищив траву. Ніхто не постраждав. Причини загоряння встановлюють.

У ПАРКУ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА ЗРОБЛЯТЬ РЕМОНТ ДОРІЖОК ТА ВОДОПРОВОДУ НА ВУЛИЦІ КАШТАННІЙ

На сесії міськради Переяслава 20 червня внесли деякі зміни до бюджету громади на 2024 рік. Зокрема, передбачили понад 3 мільйони гривень відділу капітального будівництва та ЖКГ.

1 мільйон 530 тисяч гривень виділили за рахунок перевиконання плану доходів. Із них 530 тисяч гривень використають на експлуатаційне утримання вулично-шляхової мережі, 700 тисяч гривень – на поточний ремонт доріжок у парку імені Шевченка та 300 тисяч гривень – на придбання щебеню.

1 мільйон 639 тисяч гривень відділ капбудівництва та ЖКГ зекономив “за рахунок наявності вакантних посад у зв’язку з мобілізацією працівників та складністю підбору кадрів сезонних працівників чоловічих професій під час воєнного стану”. Ці гроші передбачили на капітальний ремонт водопровідних мереж на вулиці Каштанній (у межах вулиць Героїв Маріуполя та Рибальської) у Переяславі: 140 тисяч – на виготовлення проєктно-кошторисної документації та 1 мільйон 499 тисяч – на, власне, сам ремонт.

ОЛЕКСІЙ ВИНОГРАДНІЙ СТАВ СТАРОСТОЮ У ГАЙШИНІ

Жителі Гайшинського старостинського округу підтримали кандидатуру Олексія Винограднього на посаду старости. За нього зібрали 245 підписів, тобто близько 29% від загальної кількості виборців на окрузі.

Із 27 травня протягом 15 календарних днів представники організаційного комітету провели процедуру опитування жителів Гайшинського старостинського округу для визначення рівня підтримки кандидатури Олексія Винограднього. В опитуванні взяли участь жителі сіл Гайшин, Гребля та Чирське. За даними Державного реєстру виборців у населених пунктах Гайшинського старостинського округу всього 856 осіб, які мають право голосу на виборах. Загалом зібрали 245 голосів на підтримку кандидатури – це близько 29%, а потрібно було зібрати понад 20%.

9 червня у Гайшині провели громадські слухання щодо підтримки кандидатури Олексія Винограднього, у яких взяли участь 75 людей. “Кандидатура Винограднього Олексія Миколайовича на посаду старости в Гайшинському старостинському окрузі вважається погодженою з жителями старостинського округу на основі достатньої кількості зібраних підписів на підтримку кандидатури”, – зазначили у протоколі.

Тепер на черговій сесії міськради 20 червня затвердити це рішення мають депутати. На передсесійних постійних депутатських комісіях всі, хто розглядав це питання, підтримував його одноголосно.

На сесії 16 депутатів проголосували “за” кандидатуру Олексія Винограднього. Він офіційно став старостою Гайшинського старостинського округу.

ВОЛОНТЕРКА ІННА МАРЧЕНКО ЕМОЦІЙНО ЗВЕРНУЛАСЯ ДО МІСЬКОГО ГОЛОВИ ПЕРЕЯСЛАВА

20 червня під час сесії міської ради Переяслава голова ГО “Серця Переяславщини”, волонтерка Інна Марченко виступила перед депутатами та поставила міській владі кілька запитань щодо надання матеріальної допомоги військовим.

Інна Марченко поцікавилася, чому не всі військові, які звертаються до міської ради за матеріальною допомогою, її отримують: “Хто вирішує, чи давати матеріальну допомогу? Хто цим завідує? Хто розбирає всі ці документи?”.

– Всі кошти, які виділяються нашим військовим, затверджуються, згідно з нашим положенням, на сесії міської ради. Ці питання розглядає не міський голова або хтось із заступників, а комісія. Але є певний перелік вимог. Були одиничні випадки, коли військові, які подавалися на отримання допомоги, не надавали повний пакет документів. Враховуючи такі обставини, ці звернення були повторно розглянуті на відповідній комісії і всі ці питання абсолютно задоволені. На сьогоднішній день я офіційно заявляю, що таких людей, яким би відмовили взагалі, немає, – відповів Вячеслав Саулко.

Інна Марченко зазначила, що вважає це неправдою, адже до неї особисто зверталися багато військовослужбовців, які розповідали про відмову: “Чому немає людини, яка скаже хлопцям, які саме документи потрібні? Закріпіть людину, яка безпосередньо показує та розказує, що потрібно робити покроково. Вони знають, як тримати зброю, знають, що таке кулі, але вони не розуміють, як все правильно зробити з документами”.

Міський голова ж відповів, що цим питання опікується його заступниця з гуманітарних питань Оксана Степаненко, а вирішується необхідність надання допомоги тільки в Управлінні соціального захисту населення, де працює профільна комісія:

– Якщо будуть додаткові звернення, ми однозначно їх розглянемо, і всі отримають відповідну допомогу. Але наголошую, що це винятково згідно з тим положенням, яке затверджене депутатами міської ради. В іншому випадку цього робити не будуть. У мене особисто всі, хто були на прийомі, всі їхні заяви були задоволені. Допомога має бути надана всім, повністю підтримую те, що допомоги потребують як ті, що воюють, так і ті, хто повернулися.

Наостанок Інна Марченко дорікнула, що всі питання у міській раді, на її думку, вирішуються винятково через керуючу справами виконкому-заступницю голови Тетяну Гич. Міський голова відповів, що Гич не вирішує всі питання, а цим займаються депутати міської ради, міський голова та виконавчий комітет. Волонтерка ж запропонувала, щоб Тетяна Гич прозвітувалася про свою роботу на сесії.

– Аналогічно в порядку денному пропоную, щоб ви звітувались про свою роботу, як волонтери, для того, щоби бачили, що ви везете, кому і куди, – апелював Саулко.

Марченко відреагувала на це емоційно: “Мої хлопці знають, кому я везу. А те, що тут розповідають, що ми не довіряємо Марченко, бо вона така-сяка, то я не буду перед міською радою падати на коліна. Ви не знаєте, куди я відвожу, адже не берете в цьому участь і жодного разу не запитали у мене, чим потрібно допомогти. Мені допомагають всі люди та депутати вирішувати проблеми, але не ви. Зате ви можете сказати: “Не довіряйте Марченко”. Я 11-й рік займаюсь волонтерством, і кожен мій хлопець приїде сюди і розповість, що, куди та на яку суму я привезла. І якщо люди по сьогоднішній день мені допомагають, то вони мені довіряють. Розумію, що вам не подобається, що я до вас не вітаюся, але я вітаюся і прошу допомоги лише в тих людей, кого поважаю”.

ОЛЕКСАНДР ПЕТРУНЯ ІЗ ПЕРЕЯСЛАВА ЗАКУПИВ 36 FPV-ДРОНІВ ЗА 700 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ, ЯКІ ЗІБРАЛИ НА КОНФЕРЕНЦІЇ

З 11 по 14 квітня у Буковелі тривала Українська конференція операторів та сервісів інтернет (УКОС). Її організовував співзасновник переяславської компанії XataNet Олександр Петруня. У рамках проєкту “КОСимо орду разом” під час неї зібрали 700 тисяч гривень на дрони для військових.

– УКОС – це всеукраїнська конференція операторів та сервісів інтернету. Я є її організатором вже близько 4 років. На базі цієї конференції ми збирали гроші, аби придбати дрони для військових. “Косимо орду разом” – це волонтерська ініціатива конференції, в її рамках раніше ми вже збирали донати на джип та снайперську гвинтівку для розвідників, – розповів Петруня.

Зазначив, що гроші на дрони збирали для військового та колеги-провайдера із Житомира Віталія Головні та його підрозділу “Рубак” (рота ударних БпЛА) 78-го окремого десантно-штурмового полку.

– Задля цього в рамках конференції я організував аукціон з різноманітними лотами, які надали учасники УКОСу, колеги з ринку та народний депутат. Був прапор із підписом Буданова, марки із підписом Залужного, шматок збитого російського літака, різна футбольна атрибутика: футболка Ліонеля Мессі та Кріштіану Роналду, а також м’яч із підписами всього футбольного клубу “Динамо” (Київ), але всі охочі і просто так донатили. Взагалі ми планували зібрати 500 тисяч гривень, а вийшло 700 тисяч.

Олександр Петруня сказав, що за ці гроші придбав 36 8-дюймових FPV-дронів з акумуляторами, які попередньо погодили безпосередньо з пілотами та які найближчим часом вже будуть у військових.

НАТАЛІЯ РЕВЕГА ВИГОТОВИЛА ЛЯЛЬКУ ЯНКИ ВСЕВОЛОДІВНИ

У меморіальному музеї Григорія Сковороди в Переяславі триває виставка авторської ляльки “Княгині та князівни України”. На ній представили 80 ляльок, які уособлюють княгинь та князівн України-Руси. Роботи виконали 50 майстринь з України та 3 із Норвегії, Бразилії та Канади. Старша наукова співробітниця науково-дослідного відділу історичного краєзнавства НІЕЗ “Переяслав” Наталія Ревега представила на виставці авторську ляльку, яка є прототипом образу Анни (Янки) Всеволодівни, доньки великого князя київського Всеволода Ярославича. Більше про неї розповіла журналістці Інформатора.

ЖИТЕЛІ ПЕРЕЯСЛАВА ПОДІЛИЛИСЬ СВОЇМИ УЛЮБЛЕНИМИ КНИГАМИ

Попри засилля сучасних гаджетів, які стають все популярнішими, книги залишаються незамінними супутниками для багатьох. У них на деякий час можна сховатися від складного сьогодення та ще й дізнатися щось нове. Тому журналісти Інформатора вирішили поцікавитися у жителів Переяслава, яку літературу вони читають.

“ДНІПРО” У ПЕРЕЯСЛАВІ ПРОГРАВ БЕРЕЗАНІ, АЛЕ ЗБЕРІГ ТРЕТЄ МІСЦЕ

15 червня на стадіоні ім. В. Лобановського у Переяславі відбувся перенесений матч п’ятого туру “Суперліги Лівого берега” з футболу між дівичківським “Дніпром” та Березанню із Броварського району. Березанці досить неочікувано перемогли з рахунком 1:0.

Матч тривав у рівній та емоційній боротьбі. “Дніпро” дещо більше часу проводив на чужій половині поля, але це не означає, що він був гострішим. Березань класно вибігала у контратаки, які часто завершувалися небезпечними ударами. Чудову гру цього дня показував голкіпер дівичківців Юрій Галайтата. А ось його захисники не завжди були на висоті, що й призводило до небезпеки. Як і прогнозувалося, далася в знаки відсутність двох основних центрбеків Павла Лисенка та Костянтина Акуленка, які нещодавно травмувалися.

“Дніпро” також мав вдосталь нагод, аби відзначитися голом бодай одного разу. Тож те, що господарі зрештою пішли з поля з нулем, видається несправедливим. Натомість, вони прикро пропустили наприкінці зустрічі – м’яч залетів у ворота від захисника дніпрян.

Все-таки хочеться бачити результативніші матчі у “Суперлізі”. Вболівальників на цей турнір приходить все менше. Хіба що емоціями потішило протистояння “Дніпра” та Березані. Футболісти боролися, фолили, сперечалися. Арбітр Андрій Середа намагався погасити емоції картками, проте вдавалося так собі. Оце вам такий футбол, що доводиться шукати переваги у тому, що його абсолютно не стосується.

Перше коло у “Суперлізі Лівого берега” офіційно завершилося. “Дніпро”, попри поразку, із 7 очками залишився на третьому місці. Але боротьба за “бронзу” тепер максимально загострилася: зовсім поруч переяславський “Матадор” і Березань, у яких по 6 очок.

ТРІЙКА ЛІДЕРІВ “ЛІГИ ДВОРІВ” ПІШЛА У ВІДРИВ

У неділю, 16 червня, відбувся десятий тур чемпіонату Переяславщини з мініфутболу 5х5 “Ліга дворів”. Трійка фаворитів здобула перемоги й пішла у відрив. “Бурти” вдруге обіграли Ratybor і обійшли його у турнірній таблиці.

Результати матчу 10 туру:

  • Вовчків – BOSS 6:5
  • “Кристал” – Farmer’s food 2:1
  • Juk Store – Велика Каратуль 7:2
  • Мирне – Циблі 9:5
  • Бурти” – Ratybor 2:0

23 червня у 11 турі будуть такі матчі:

  • 11:00 Циблі (Циблівська ТГ) – “Бурти” (Переяслав)
  • 12:00 Велика Каратуль (Переяславська ТГ) – BOSS (Переяслав)
  • 13:00 Ratybor (Переяслав) – Juk Store (Переяслав)
  • 14:00 Вовчків (Переяславська ТГ) – “Кристал” (Мала Каратуль, Ташанська ТГ)
  • 15:00 Мирне (Вороньківська ТГ) – Farmer’s food (Переяслав)

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про прощання із захисником, повітряні атаки та ДТП. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору