ЖИТТЯ

У Переяславі в музеї просто неба відзначили Зелену неділю: як це було

У Переяславі відсвяткували Трійцю. Як розважали гостей у музеї просто неба?

23 червня у музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини відзначили Святу Трійцю або, як кажуть у народі, Зелену неділю. В суботу 22 червня там встановили віху, яку за традицією прикрасили різними квітами та травами, а у неділю розпочались гуляння. Танці, співи, частування та фотозони. Інформатор розповідає, як це було.

Зелена неділя – свято, яке тісно пов’язане з природою. У наш час це складова християнського свята Трійці. У дохристиянські часи це було цілком самостійне свято, яке тривало цілий тиждень. Починалося воно у четвер та закінчувалося наступного четверга, який мав назву Русальний Великдень. Це був цілий обрядовий комплекс, направлений на зростання рослин та майбутній врожай.

На базарній площі активно велись торги: можна було придбати прикраси з бісеру та коралів, іграшки ручної роботи, картини, вишивки, сувеніри, одяг та багато іншого. Готували на свіжому повітрі українські страви: вареники з вишнею, борщ, каші та інше. Присутні водили хоровод навкруги головного атрибута свята Івана Купала – Марени. Також збирали кошти на ЗСУ.

На святі були представлені народні ансамблі: народний фольклорний ансамбль “Громиця”, фольклорний  гурт “Співаниця”, народний вокальний  колектив “Чебреці”, народний аматорський фольклорний колектив “Родинне дерево”, аматорський вокальний колектив “Вербиченька”. Артисти тішили глядачів близько двох годин: виконали українські пісні, танців та навіть водили хороводи.

Продавали багато різних прикрас з бісеру

Присутні водили хоровод навкруги головного атрибута свята Івана Купала – Марени

Готували смаколики та збирали кошти на ЗСУ

Продавали іграшки з плюшевої пряжі

Віху на базарній площі встановили ще в суботу

Для всіх охочих проводили майстер-класи

Готували смачні українські вареники

Співали багато українських пісень

Безліч прикрас зроблені з бісеру

Нагадаємо, що Наталія Ревега із Переяслава виготовила ляльку Янки Всеволодівни. Деталі – тут.

 Вікторія Холошевська

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору