ЖИТТЯ

У Переяславі вперше провели етно-огляд обрядодійств весняно-літнього та осіннього циклів “Намисто українського роду”: як це було

У Переяславі провели етно-огляд обрядодійств “Намисто українського роду”. На ньому виступали колективи громади.

23 червня у другому корпусі Переяславського центру культури і мистецтв вперше провели етно-огляд обрядодійств весняно-літнього та осіннього циклів “Намисто українського роду”, який приурочили до Трійці або, як кажуть у народі, Зеленої неділі. Участь взяли творчі колективи громади та гостей. Всіх виконавців нагородили подяками за участь. Глядачів радували співами, музикою, танцями та обрядовими піснями. Інформатор розповідає, як це було.

У приміщенні Центру культури панувала святкова атмосфера. Сцену прикрасили тематичними декораціями із різною зеленню. На фестиваль зібралося близько двохсот людей. Програма тривала дві години. Артисти дивували яскравими виступами, костюмами та обрядовими піснями. Першим виступив народний аматорський ансамбль “Вербиченька” під керівництвом Ганни Ляч. Вихованці бальної студії “Dance Victory” виступили з композицією “Подоляночка”. Вокальне тріо “Дівчата” виконали композицію “У сосновому борочку”.

Потім виступили близько десятка вокальних ансамблів, а саме: “Калиновий цвіт”, “Мальви”, “Червона калина”, “Мрія”, “Чебреці”, “Дем’янчанка”, “Чебреці”, “Чорнобривці”, “Веселка”, “Помокляночка”.

Начальник відділу культури і туризму Переяславської міськради Валентин Шуткевич сказав таке: “Я висловлюю щирі слова подяки усім, хто долучився до створення цього дійства та дива. Мова, пісня, обряди, звичаї і традиції – це основа і невід’ємна складова національної безпеки України. Все те, що ви сьогодні побачили, почули і ще скуштуєте, є елементами культурної спадщини. У національному переліку їх зараз 98. Київщина представлена п’ятьма. Це звичайно, дуже мало, і я вважаю справою честі та обов’язком зробити так, аби наш край, регіон, зокрема Переяславщина, були представлені, як мінімум у переліку Київщини. Власне тому був створений етно-огляд”.

Під кінець заходу всі ансамблі разом виконали “Молитву за Україну”.

Першим виступив народний аматорський ансамбль “Вербиченька” під керівництвом Ганни Ляч

Вихованці бальної студії “Dance Victory” виступили з композицією “Подоляночка”

Вокальне тріо “Дівчата” виконали композицію “У сосновому борочку”

Сцену прикрасили тематичними декораціями із різною зеленню

У залі зібралося близько двохсот людей

Присутніх частували хлібом

Валентин Шуткевич вручив подяки учасникам фестивалю

Під кінець заходу всі ансамблі разом виконали “Молитву за Україну”

Нагадаємо, що у Переяславі в музеї просто неба відзначили Зелену неділю. Деталі – тут.

Валерія Бобровська

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору