ЖИТТЯ

Як збірна України може потрапити до плей-оф Євро-2024: анонс матчу із Бельгією та всі розклади

Україна бореться за вихід до плей-оф Євро. Вирішальний матч зіграє із фаворитом групи.

26 червня збірна України з футболу зіграє матч третього туру у групі Е чемпіонату Європи проти Бельгії. Переможець гарантує собі місце у плей-оф турніру. Гра розпочнеться о 19:00 на “МХП-Арені” у німецькому Штутгарті. Інформатор розповідає все, що варто знати перед нею.

Що було раніше?

Перший тур у групі Е був сенсаційним – обидва фаворити програли. Україна поступилася Румунії 0:3, а Бельгія – Словаччині 0:1. Вже в другому турі “на папері” сильніші команди реабілітувалися. Україна завдяки голам Миколи Шапаренка та Романа Яремчука здобула вольову перемогу 2:1 над словаками, а Бельгія виграла 2:0 у румунів.

Яким чином Україна може вийти до плей-оф?

Перед останнім туром всі чотири команди мають по 3 очки. Різниця є лише у забитих та пропущених м’ячах. За цим показником перше місце наразі посідає Румунія – +1 (3:2), друге – Бельгія – +1 (2:1), третє – Словаччина – 0 (2:2), четверте – Україна – -2 (2:4). Тобто, якщо обидва матчі третього туру завершаться нульовими нічиїми, у такому ж порядку збірні й завершать груповий етап. Якщо ж бельгійська нічия буде результативнішою, то ця команда зможе вийти на перше місце, випередивши Румунію.

Але у будь-якому разі такий варіант не вигідний для України. Також наша національна збірна точно покине турнір, якщо програє Бельгії, а у паралельному матчі буде нічия або переможе Словаччина. Втім можна програти Бельгії, якщо Румунія обіграє Словаччину. Тоді Україна зможе розраховувати на потрапляння до 1/8 фіналу як одна із чотирьох найкращих третіх команд у групах.

Якщо Україна буде третьою, то має випередити за турнірними показниками два треті місця в інших групах. Щонайменше одну збірну українці випередять точно – у Хорватії, яка стала третьою в групі В, 2 очки, різниця м’ячів – 3:6. Не найкраща ситуація в Угорщини із групи А – 3 очки, 2:5. Тобто, раптом Україна програє Бельгії 0:1, то у неї будуть однакові показники з угорцями. У такому випадку доведеться рахувати, у кого менше жовтих карток (в Угорщини їх зараз 9, а в України – 2, тож не варто багато фолити в матчі з бельгійцями).

Не виключено, що далі пройдуть і Україна, і Угорщина, бо поки що не зрозуміло, скільки очок набере третє місце у групі F. Там у португальців – 6 очок, у турків – 3, у грузинів та чехів – по 1. Перші двоє гратимуть із двома останніми.

Всіх цих підрахунків можна уникнути, якщо Україна переможе Бельгію, а ось:

  • у іншому матчі буде нічия – Україна стане першою;
  • у іншому матчі переможе Словаччина – Україна стане першою;
  • у іншому матчі переможе Румунія – Україна стане другою.

Якщо ж Україна зіграє з Бельгією внічию, а в іншому матчі хтось все ж переможе, то наша збірна точно кваліфікується до плей-оф із третього місця із 4 очками.

Перше місце групи Е в 1/8 зіграє з однією із третіх команд, друге місце – із Францією, а ймовірно третє – із Англією або Іспанією.

Який зараз стан команд?

Багато розмов зараз про те, що на матч із потужною Бельгією Сергій Ребров зміниться тактику на більш оборонну і випустить у старті трьох центральних захисників. Тим паче, вже готовий грати після травми Віталій Миколенко, захисних скілів якого дуже не вистачало у двох попередніх матчах. Можливо, він і зіграє в центрі разом із Миколою Матвієнком та Іллею Забарним, а на лівій бровці залишиться Олександр Зінченко.

При такому варіанті доведеться пожертвувати кимось із зіркових центрхавів. Микола Шапаренко настільки добре зарекоментував себе у грі зі словаками, що практично не залишає тренеру можливостей, окрім як залишити в запасі Георгія Судакова. Не ясно, чи готовий вже зіграти Віктор Циганков. Ймовірно, що знову на правому фланзі зі стартових хвилин вийде досвідчений Андрій Ярмоленко. Здається, у тренерського штабу виникла дилема і щодо центрфорварда. Артем Довбик, який виходив у основі у двох попередніх матчах, відверто не вразив, натомість, Роман Яремчук із лавки добре підсилював команду, а словакам ще й забив. Чи переконав він Реброва, що готовий грати в основі?

Бельгія – одна із найсильніших футбольних збірних Європи. Цим її представлення можна завершити. Однак не можна ствержувати, що Україна не здатна із нею поборотися. Зараз у бельгійців не найкращі часи – із “золотого покоління” залишилися хіба що Де Брейне, Лукаку, Вітсель. Певно, найкращий голкіпер світу Куртуа не поїхав на Євро через конфлікт із головним тренером Доменіко Тедеско (офіційно ж типу через те, що був травмований значну частину цього сезону). Самого Тедеско жорстко критикують у пресі, закидаючи те, що він не розуміє, як працювати з цією командою.

Але Бельгія має у складі не лише досвідчених зірок, а й молодих та вже готових розривати Доку, Де Кетеларе, Тілеманса та інших. Команда поки що мало забиває на Євро (лише двічі), але при цьому вона вміє потужно атакувати. За очікуваними забитими бельгійці на третьому місці серед усіх збірних. Нереалізація та мінімальні офсайди і фоли під час голів – це було у двох перших турах і це цілком можна прибрати до туру третього.

Україна могла сподіватися на недооцінку чи на проблеми зі складом у суперника. Але ні того, ні іншого точно не буде. Через поразку в першому турі бельгійцям тепер кров із носу потрібно перемагати. І робити це готові всі найсильніші гравці. Пропустить матч лише вінгер Лукебакіо та опорник Вітсель, проте обидві втрати не критичні.

Хто фаворит?

На думку букмекерів, фаворитами матчу Україна – Бельгія є підопічні Доменіко Тедеско. На перемогу збірної Бельгії приймають ставки з коефіцієнтом 1,68. Успіх української збірної оцінюють у 5,40. Нічийний результат матчу Україна – Бельгія в основний час – 4,00. Найбільш реальним рахунком зустрічі України та Бельгії вважають нічию 1:1. На це дають коефіцієнт 6,70.

Де дивитися?

Трансляція доступна на платформі MEGOGO, а також на регіональних каналах Суспільного.

Що буде далі?

1/8 фіналу чемпіонату Європи розпочнеться у суботу, 29 червня. Вже сформувалися пари команд, які зіграють цього дня: Швейцарія – Італія, Німеччина – Данія. Чекають на своїх суперників Англія, Іспанія, Франція, Португалія (вона забезпечила собі перше місце у групі ще після другого туру), Австрія, Нідерланди та Словенія.

Вже вночі 2 липня, після останнього матчу 1/8, стануть відомі усі чвертьфіналісти турніру.

Нагадаємо, що раніше ми розповідали про все, що варто знати перед початком Євро-2024. Матеріал читайте тут.

Підготував Віталій Усик

Фото: сайт УАФ

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору