Переяслав Перейти на сайт

Інформатор вихідного дня: детективний серіал “Каштановий чоловічок” трохи лякає, але тримає інтригу

Серіал “Каштановий чоловічок” заворожує своєю атмосферою та історією з першої серії. Його варто подивитись заради неочікуваного фіналу.

У рубриці “Інформатор вихідного дня” ми продовжуємо розповідати про цікаві фільми, мультфільми, серіали та книги. Наша журналістка нещодавно подивилася данський детективний мінісеріал “Каштановий чоловічок” прем’єра якого відбулася на Netflix у 2021 році. Творцями серіалу, заснованого на однойменній книзі Сорена Свейструпа, виступили Дорте Варне Хаг, Давід Сандройтер та Міккель Серуп. Стрічка супер інтригована, але моментами, трішки мерзотна.

Власне, початок каштанового чоловічка нагадує інші скандинавські історії розслідування. Але продумана послідовність сюжету, розвиток головних героїв та переплетення кількох історій перетворюють серіал на зразковий детектив, який захоплює глядача практично з перших сцен. Серіал витриманий у теплих коричневих тонах, тож дивитися його вкрай приємно. Звичайно, тут є криваві епізоди з місць злочинів, проте їх дуже вчасно розбавляють гарними краєвидами Копенгагена: королівськими палацами, старовинними ратушами, охайними кварталами, усіяними цегляними будинками.

Основні дії серіалу відбуваються у наші дні. Поліція знаходить понівечене тіло жінки, яка була вбита біля свого будинку. Розслідування справи доручають детективу на ім’я Найя Тулін, її напарником стає співробітник Європолу – на перший погляд непостійний і ненадійний слідчий, від якого навряд чи варто чекати на допомогу. Намагаючись дізнатися про обставини злочину, Найя зауважує, що поруч із убитою хтось залишив фігурку, зроблену з каштанів. Це особливий знак, який може вивести її на серійного вбивцю. А сама історія стає пов’язаною із зниклою рік тому доньки одного політика.

Головну героїню грає датська актриса Даниця Чурчич – раніше вона з’являлася у серіалі «Мгла» (The Mist), знятому за мотивами повісті Стівена Кінга, ще її можна побачити у містичному трилері «Рівноденство» (Equinox). Також на екрані з’являється Міккель Бое Фельсгор – актор, який зіграв у постапокаліптиці «Дощ» (The Rain).

Завдяки продуманому сценарію серіал не перегинає з одноманітністю. Разом з основним розслідуванням ви зануритесь в життя двох детективів, які з часом все ж таки знаходять спільну мову. Також поступово дізнаєтесь про життя персонажів набагато більше цікавих подробиць – головна героїня страждає від того, що вона не встигає приділяти час доньці, а напарник проводить час на самоті, присвячуючи допитливому вивченню доказів.

Протягом короткого часу стається ще декілька вбивств жінок, яким вбивця відрізав деякі кінцівки. І всіх об’єднує лише декілька схожостей – каштановий чоловічок поряд, і всі вони, були – мамами. Зрештою детективам доводиться закриту справу, (чому, дізнаєтесь пізніше), але вже після закриття, всі ці вбивства раптово обростають новими деталями, що шокують, та виведуть на правильний слід. Події стають дедалі похмурішими, а кожна серія закінчується інтригою, що наближає детективів до основної розгадки. Як результат – серіал із шести серій я подивилася за пару днів, і ще стільки ж ходила під враженнями від розв’язки цієї історії.

Нагадаємо, що минулого тижня в рубриці “Інформатор вихідного дня” наша журналістка розповіла про фільм “20 днів у Маріуполі”. Матеріал читайте тут.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.