ЖИТТЯ

Зелена неділя, випускний та ДТП: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації. 

Минув ще один насичений подіями тиждень на Переяславщині. Протягом нього відзначили свято Зеленої неділі, провели борщ-пікнік та етно-огляд обрядодійств “Намисто українського роду”. Також відзначили День Конституції України та випускний одинадцятикласників ліцею Мазепи. Все це та інше Інформатор зібрав у традиційному суботньому дайджесті.

НА ВІЙНІ ЗАГИНУВ ОЛЕКСІЙ РИБКА

26 червня під час виконання завдань в результаті мінометного обстрілу противником в районі населеного пункту Північне, на околиці міста Торецьк Бахмуцького району Донецької області загинув солдат Збройних Сил України Олексій Рибка 1990 року народження із Переяслава. Служив командиром відділення десантно-штурмового взводу.

АВТОМОБІЛЬ BMW ЗБИВ ЧОЛОВІКА ТА МАЛЕНЬКУ ДИТИНУ

26 червня близько 20:20 у Переяславі на вулиці Золотоніське шосе сталася ДТП. Автомобіль BMW збив пішоходів. Постраждав чоловік та його маленька дитина.

Правоохоронці встановили, що водій 2001 р.н. керуючи автомобілем BMW та рухаючись по вулиці Золотоніське шосе в напрямку виїзду з міста, на заокругленій ділянці дороги не вибрав безпечної швидкості руху, не врахував дорожньої обстановки та наїхав на пішоходів, які намагались перейти дорогу поблизу проїжджої частини з правого боку по ходу руху автомобіля.

Внаслідок ДТП один із пішоходів 1990 р.н. отримав садини верхніх та нижніх кінцівок, обличчя, забій колінного суглобу, забійну рану повіки. Також донька потерпілого 2022 р.н. отримала садини шиї та забій ділянок голови. Після надання медичної допомоги, чоловіка та дитину відпустили додому.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ СТАЛАСЯ ДТП МІЖ ДВОМА АВТО

23 червня близько 16:00 на 90-му кілометрі автодороги Київ-Харків біля села Студеники (Студениківська ТГ) сталася ДТП. Автомобіль Hyundai Accent зіткнувся з Volkswagen T4.

Патрульні встановили, що водійка автомобіля Hyundai Accent не врахувала дорожньої обстановки, не дотрималась безпечної дистанції та інтервалу. Через це її авто зіткнулося з Volkswagen T4, який рухався з причепом у попутному напрямку. Ніхто не травмувався.

З’ясувавши всі обставини, інспектори відібрали пояснення від обох учасників події, склали схему ДТП та склали на водійку автомобіля Hyundai Accent протокол за ст. 124 (Порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна).

ЧОЛОВІК ВИКРАВ У МАТЕРІ УНІТАЗ, ДІЙШЛО ДО СУДУ

6 березня цього року в Переяславі чоловік за місцем свого проживання викрав унітаз “Cersanit-компакт”, який належав його матері, вартістю 3 тисячі 449 гривень. 21 травня справу розглянули в суді.

Обвинувачений у суді розповів, що взимку-на початку весни він не мав заробітку, тому вирішив викрасти та продати унітаз, який купила його мати ще два роки тому. Скористався тим, що її не було вдома, зайшов у загальну кімнату, де лежав унітаз в упаковочній коробці, та виніс його з будинку. Того ж дня він продав його за тисячу гривень, які витратив на свої потреби.

Обвинувачений визнав свою вину. Суд врахував каяття, відсутність судимостей, належну поведінку підсудного, наявність неповнолітньої дитини, а також те, що постраждала попросила не побавляти його волі.

Суд визнав чоловіка винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 185 (Крадіжка, вчинена у великих розмірах чи в умовах воєнного або надзвичайного стану) та призначив йому покарання у вигляді 5 років позбавлення волі. Однак звільнив від його відбування, встановивши іспитовий термін на 3 роки. Також стягнув на користь держави 260 гривень на залучення експерта.

НА ДЕНЬ КОНТИТУЦІЇ НАГОРОДИЛИ ВИПУСКНИКІВ-МЕДАЛІСТІВ, ВОЛОНТЕРІВ, ОСВІТЯН ТА ПОСМЕРТНО ВІЙСЬКОВИХ 

28 червня у другому корпусі Переяславського центру культури та мистецтв провели урочистості до Дня Конституції України.

Міський голова Переяслава Вячеслав Саулко з нагоди Дня Конституції вручив подяки Київської обласної ради, грошові нагороди та подарунки “За вагомий особистий внесок у соціально-економічний розвиток області, багаторічну сумлінну працю, значні особисті здобутки, високий професіоналізм, активну громадську позицію” волонтерам із об’єднань “Нескорені” та “Переяслав”, а також підприємцям, викладачам та вчителям.

згідно з Указом Президента України за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі начальник групи документального забезпечення першого відділу Бориспільського РТЦК та СП, майор Андрій Загнойко нагородив орденом “За мужність” ІІІ ступеня (посмертно) солдата Костянтина Палатного.

Солдата, командира протитанкового відділення взводу вогневої підтримки аеромобільної роти аеромобільного батальйону в/ч А2582 Сергія Пирога, згідно з наказом головнокомандувача ЗСУ, нагородив почесним нагрудним знаком “Золотий хрест” (посмертно).

Вже згодом розпочалася церемонія нагородження випускників-медалістів міста, яких цього року було 19 (8 срібних та 11 золотих), що на 6 більше, ніж торік. Проте особисто цього дня відзнаки змогли забрати не всі.

АТЕСТАТИ ОТРИМАЛИ 85 ОДИНАДЦЯТИКЛАСНИКІВ ЛІЦЕЮ МАЗЕПИ 

28 червня в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі провели вручення атестатів про здобуття повної загальної середньої освіти випускникам Переяславського академічного ліцею імені Івана Мазепи.

Протягом всього дійства хлопці та дівчата демонстрували різні творчі та танцювальні постановки, а також розчулили присутніх відеозаписом із власними фотографіями шкільних часів. До сліз багатьох батьків довело ще одне відео, у якому діти телефонували їм та казали, що дуже сильно люблять. Але по-справжньому випускники заворожили ніжним вальсом, над яким старанно працювали протягом останніх тижнів.

Класний керівник 11-В класу Наталія Білокінь розповіла Інформатору, якими пам’ятає своїх учнів: “Починаючи з п’ятого класу, коли вони прийшли до мене малесенькими, для них було все нове – предмети, вчителі. Вони були трішки налякані, але ми з класом здружилися, вони підтримували одне одного, ці дітоньки були дуже дружні. Потім із сьомого класу до нас почали вливатися трішки інші діти, а деякі вибували, мінливість така була.

Випускниця ліцею Софія Пономаренко розповіла, як готувалася до випускного та поділилася планами на майбутнє: “До випускного ми не дуже тяжко готувалися, у нас все дуже швидко відбулося. Але все ж це була дуже старанна праця. Звісно, я буду сумувати за школою, особливо за нашою вчителькою Наталією Василівною, вона багато чого для нас зробила. Мені хотілось би вступити на таку професію як повар-кондитер, та й взагалі хочеться, аби все вийшло у майбутньому. Головне – аби війна закінчилася і все у всіх було добре, взагалі хочеться добра у світі”.

У МИСТЕЦЬКІЙ ГАЛЕРЕЇ ВІДКРИЛИ ВИСТАВКУ ФОТОКАРТИН ІЗ ГОЛДОЮ МЕЇР

25 червня у мистецькій галереї Переяславського центру культури та мистецтв відкрили виставку фотокартин, присвячену життю та спадщині Голди Меїр, під назвою “Вчора. Сьогодні. Зараз”. Експонуватиметься вона до 15 липня.

Організували виставку Інститут розвитку громадського суспільства імені Голди Меїр та благодійний фонд імені Шолом-Алейхема. Голова переяславського осередку Товариства єврейської культури Ірина Кучеренко презентувала її.

На виставці представили 14 архівних фото різних моментів життя Голди Меїр, які оновили за допомогою технологій штучного інтелекту, та 13 зображень Голди у вишиванках з її крилатими цитатами, які актуальні дотепер. Фотографії ілюструють життєвий шлях Меїр від її дитинства в Україні до досягнень на міжнародній арені.

Голда Меїр, яка народилася в Києві у 1898 році (померла 8 грудня 1978-го), стала однією з ключових фігур в історії Ізраїлю. Вона була однією із засновниць держави Ізраїль і мала посаду прем’єр-міністра з 1969 по 1974 рік. Її життя та політична кар’єра стали символом мужності, рішучості та відданості своїй країні.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ВІДЗНАЧИЛИ ЗЕЛЕНУ НЕДІЛЮ 

23 червня у музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини відзначили Святу Трійцю або, як кажуть у народі, Зелену неділю. В суботу 22 червня там встановили віху, яку за традицією прикрасили різними квітами та травами, а у неділю розпочались гуляння. Танці, співи, частування та фотозони.

На базарній площі активно велись торги: можна було придбати прикраси з бісеру та коралів, іграшки ручної роботи, картини, вишивки, сувеніри, одяг та багато іншого. Готували на свіжому повітрі українські страви: вареники з вишнею, борщ, каші та інше. Присутні водили хоровод навкруги головного атрибута свята Івана Купала – Марени. Також збирали кошти на ЗСУ.

На святі були представлені народні ансамблі: народний фольклорний ансамбль “Громиця”, фольклорний гурт “Співаниця”, народний вокальний колектив “Чебреці”, народний аматорський фольклорний колектив “Родинне дерево”, аматорський вокальний колектив “Вербиченька”. Артисти тішили глядачів близько двох годин: виконали українські пісні, танців та навіть водили хороводи.

У МІСТІ ПРОВЕЛИ ЕТНО-ОГЛЯД ОБРЯДОДІЙСТВ “НАМИСТО УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ”

23 червня у другому корпусі Переяславського центру культури і мистецтв вперше провели етно-огляд обрядодійств весняно-літнього та осіннього циклів “Намисто українського роду”, який приурочили до Трійці або, як кажуть у народі, Зеленої неділі. Участь взяли творчі колективи громади та гостей. Всіх виконавців нагородили подяками за участь. Глядачів радували співами, музикою, танцями та обрядовими піснями.

У приміщенні Центру культури панувала святкова атмосфера. Сцену прикрасили тематичними декораціями із різною зеленню. На фестиваль зібралося близько двохсот людей. Програма тривала дві години. Артисти дивували яскравими виступами, костюмами та обрядовими піснями. Першим виступив народний аматорський ансамбль “Вербиченька” під керівництвом Ганни Ляч. Вихованці бальної студії “Dance Victory” виступили з композицією “Подоляночка”. Вокальне тріо “Дівчата” виконали композицію “У сосновому борочку”.

Потім виступили близько десятка вокальних ансамблів, а саме: “Калиновий цвіт”, “Мальви”, “Червона калина”, “Мрія”, “Чебреці”, “Дем’янчанка”, “Чебреці”, “Чорнобривці”, “Веселка”, “Помокляночка”.

НА “БОРЩ-ПІКНІКУ” ЗІБРАЛИ ПОНАД 50 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ НА ЗСУ

23 червня у Переяславі у парку імені Тараса Шевченка в рамках етно-огляду обрядодійств весняно-літнього та осіннього циклів “Намисто українського роду”, який приурочили до Трійці, провели “Борщ-пікнік”. Усіх охочих частували українською гастрономічною родзинкою – борщем, який представили у різних варіаціях, та іншими смаколиками. Свої страви презентували старостинські округи Переяславської громади, громадські організації, волонтери та жителі громади. Загалом на заході вдалося зібрати 50 тисяч 145 гривень.

Ще під час фестивалю за участі творчих колективів громади біля другого корпусу Переяславського центру культури і мистецтв вирувала підготовка до пікніку. У великих казанках варили борщ, який у кожної команди був унікальним. Намети прикрашали рушниками та іншими елементами української культури. Самі ж кухарі та кухарки вбралися у національний одяг. Заздалегідь підготували тематичну фотозону, яскраві плакати та скриньки для збору коштів на ЗСУ.

Крім борщу пригощали канапками із салом, пампушками, налисниками, різноманітними варениками, зразами, пиріжками, біляшами, домашніми ягодами та іншими смаколиками. Зокрема, волонтерська команда “Нескорені” підготувала страви швидкого приготування, пастилу та патріотичне печиво. Готували з любов’ю та душею, а у відповідь отримували гарний настрій та щедрі донати.

Солісти народного аматорського колективу української пісні “Чебреці” клубу мікрорайону Трубайлівка підтримували свою команду запальними піснями. Не завадив дійству навіть сильний дощ, який припав на початок заходу.

Загалом же вдалося зібрати 50 тисяч 145 гривень: Переяславський Центр культури і мистецтв, клуби мікрорайонів Борисівка та Трубайлівка, старостати – 28 тисяч 115 гривень, волонтерська команда “Нескорені” – 14 тисяч 300 гривень, волонтерка Ірина Присіч – 7 тисяч 730 гривень. Кошти спрямують на допомогу захисникам і захисницям.

В РАМКАХ ЕКОЛОГІЧНОГО ПРОЄКТУ ЗІБРАЛИ ПОНАД 700 КІЛОГРАМІВ ВТОРИННОЇ СИРОВИНИ 

У Переяславі триває проєкт “Тотальна Екологізація Міста Переяслав” (ТЕМП) започаткований в рамках всеукраїнської ініціативи “ЕКОноміка мрії”, до якого наше місто долучилося у жовтні минулого року. Його ініціаторкою стала викладачка Переяславського університету Марина Калашник.

Основна мета проєкту ТЕМП – створення системи збору та переробки вторинної сировини в Переяславі та на території студмістечка. Він має на меті не лише підвищити рівень екологічної свідомості, але й зробити місто та кампус УГСП чистішим та зменшити обсяги сміття, що потрапляє на полігони. Тож з 5 жовтня минулого року команда ТЕМП розпочала збір вторинної сировини.

За перший період зібрали: РЕТ і HDPE – 283 кг, картон – 186, кгниги/журнали – 139 кг, офісний папір – 133 кг, алюмінієві банки – 6 кг. “Разом це 747 кг вторинної сировини, за яку було виручено 3050 гривень і 50 копійок. Усі кошти було перераховано на монобанку проєкту “ТЕМП”. Зібрані кошти будуть використані для встановлення спеціалізованих баків для сортування сміття. Команда ТЕМП закликає всіх небайдужих жителів Переяслава й студмістечка долучитися до проєкту, підтримавши його фінансово або приносячи розсортоване сміття”, – йдеться у повідомленні.

ЮЛІЯ ПОГУЦА РОЗПОВІЛА ПРО “NEW GENERATION”, ВІЙНУ ТА ДРУГУ РОДИНУ В АНГЛІЇ

Переяславка Юлія Погуца (33 роки) – директорка мовної школи “New Generation”. Розповіла Інформатору про заснування власної справи, наполегливість та віру в обраний шлях, про наставництво і волонтерство, про виступи в британських школах та свою другу родину в Англії.

Інтерв’ю можете прочитати тут.

ВИПУСКНИЦЯ УНІВЕРСИТЕТУ ПЕРЕЯСЛАВА АЛІНА ГРУШИНА-АКОБІЯ ПОЇДЕ НА ОЛІМПІАДУ В ПАРИЖІ 

Випускниця факультету фізичної культури, спорту і здоров’я Університету Григорія Сковороди в Переяславі Аліна Грушина-Акобія отримала олімпійську ліцензію та виступить на Олімпійських іграх-2024 у Парижі (Франція). Вона представить Україну в боротьбі вільним стилем у ваговій категорії до 57 кілограмів. Також ліцензію отримав українець Ілля Арчай (вагова категорія до 97 кілограмів).

Як повідомляють на сайті університету, на Олімпіаду в Париж поїдуть ще щонайменше двоє сковородинівців. Магістр-випускник фізфаку Дмитро Ловчинський завоював ліцензію на Олімпійські ігри-2024 у заключному відбірковому турнірі у тайландському Бангкоку. У статусі чинного чемпіона світу Україну на літніх Олімпійських іграх представлятиме сковородинівець-плавець Владислав Бухов, відібравшись в 50-метрівці вільним стилем.

Олімпійські ігри в Парижі триватимуть із 26 липня до 11 серпня. Учасники змагатимуться у 32 видах спорту. До 28 основних олімпійських видів цьогоріч додали брейк-данс, спортивне скелелазіння, скейтбординг і серфінг. Планується, що збірну України загалом представлять 127 спортсменів.

МИРНЕ ТА FARMER’S FOOD НЕ ДОГРАЛИ СВІЙ МАТЧ ЧЕРЕЗ ПОГОДУ

У неділю, 23 червня, відбувся 11 тур чемпіонату Переяславщини з мініфутболу 5х5 “Ліга дворів”. Вперше один із матчів цього турніру не вдалося дограти через погодні умови. За 15 хвилин до завершення гру між Мирним (Вороньківська ТГ) та Farmer’s food (Переяслав) зупинили за рахунку 3:3 через сильний дощ. Догравати команди будуть наступної неділі після всіх ігор 12 туру.

Результати матчу 11 туру:

  • Juk Store – Ratybor 7:6
  • Вовчків – “Кристал” 13:6
  • BOSS – Велика Каратуль 10:5
  • Циблі – “Бурти” 2:2

30 червня у 12 турі будуть такі матчі:

  • 10:00 Ratybor (Переяслав) – BOSS (Переяслав)
  • 11:00 Велика Каратуль (Переяславська ТГ) – “Кристал” (Мала Каратуль, Ташанська ТГ)
  • 12:00 Циблі (Циблівська ТГ) – Juk Store (Переяслав)
  • 13:00 Вовчків (Переяславська ТГ) – Farmer’s food (Переяслав)
  • 14:00 Мирне (Вороньківська ТГ) – “Бурти” (Переяслав)

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про нового старосту Гайшина, похорон та сесію. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору