ЖИТТЯ

Обмін полоненими, “план миру” до кінця року та санкції проти Білорусі: що позитивного було цього тижня

Україна цього тижня повертала військовополонених. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала Росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Як зазначив президент, після Глобального саміту миру Україна працює над трьома планами, які стосуються енергетики, продовольчої безпеки та обміну. Щодо цих сфер буде підготовлений план вже найближчим часом. Зокрема щодо інших пунктів української формули миру також буде розроблений сукупний план, який пізніше покладуть на стіл партнерам.

“Для нас дуже важливо показати план закінчення війни, який буде підтриманий більшістю світу. Це дипломатичний шлях, над яким ми працюємо”, – заявив Зеленський.

Україна отримуватиме $60 млрд військової підтримки щорічно

Україна підписала вже 20 безпекових угод із союзниками, зокрема з ЄС та США. Відповідно до підписаних Україною безпекових угод, упродовж наступних 4 років міжнародні партнери планують надавати Україні загальну військову підтримку на 60 млрд доларів щорічно. Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

“Це унікальна історія, яка відкриває нові можливості для співпраці в оборонній сфері та дає основу для нашої майбутньої безпеки в мирний час”, – наголосив прем’єр.

Українські хакери атакували російські компанії, які підтримують війну

Активісти кіберспільноти BO_Team спільно з українською розвідкою провели низку операцій, у межах яких знищили важливі дані й обладнання російських компаній, які підтримують війну проти України. Про це повідомило Головне управління розвідки Міноборони України.

За минулий тиждень хакери знищили:

  • понад 100 терабайт даних компанії “OrbitSoft” ― розробника програмного забезпечення, який виконував контракти для російської армії.
  • усі дані на 8 серверах “Orient Systems”― розробника та постачальника обладнання для навігації. Компанія співпрацювала із російськими виробниками військової техніки, зокрема БПЛА.
  • усі дані на 19 серверах інтернет-провайдерів у місті Нижній Новгород ― “Линктелеком НН” та “Аксесс Телеком”. Усім абонентам цих провайдерів надійшли листи з нагадуванням про неминучу розплату за війну проти України.

Рада ЄС ухвалила нові санкції проти Білорусі

Рада Європейського Союзу ухвалила новий пакет санкцій проти Білорусі у відповідь на участь мінського режиму в російській агресії проти України. Про це повідомили на сайті Ради ЄС.

Цей пакет зачіпає різні сфери економіки Білорусі, зокрема торгівлю, транспорт, а також сферу послуг. Він спрямований на розв’язання проблеми обходу росією європейських санкцій.

Новий пакет санкцій передбачає таке:

  • Обмеження на експорт до Білорусі товарів і технологій для морської навігації та предметів розкоші. Водночас буде заборонено прямо чи опосередковано імпортувати, купувати або передавати з Білорусі золото й діаманти, а також гелій, вугілля та мінеральні продукти, включно з сирою нафтою. Останній захід буде доповнено новою забороною на експорт товарів і технологій, придатних для використання в нафтоперероблюванні та зрідженні природного газу.
  • Заборона надання певних послуг Білорусі та компаніям або людям, що діють від імені білоруської влади чи за її вказівкою. Серед них – юридичні, бухгалтерські та аудиторські послуги, послуги зі зв’язків з громадськістю, архітектурні, інженерні та послуги у сфері IT, послуги з податкового консультування.
  • Заборона на перевезення товарів територією ЄС причепами та напівпричепами, зареєстрованими в Білорусі. Зокрема, під час перевезення вантажівками, зареєстрованими за межами країни. Крім того, операторам ЄС, які на 25% або більше належать білоруським компаніям чи людям, буде заборонено ставати автотранспортними підприємствами або перевозити вантажі на території Євросоюзу, включно з транзитом.
  • Заборона реекспорту до Білорусі або для використання в Білорусі товарів і технологій особливого призначання, товарів військового призначення, вогнепальної зброї та боєприпасів. ЄС заборонить транзит через територію країни товарів і технологій, які можуть сприяти розвитку сектору оборони та безпеки країни, а також її промислових та космічних потужностей.

Крім того, цей пакет містить заходи, які дозволять операторам з ЄС вимагати відшкодування збитків, завданих білоруськими компаніями та людьми внаслідок запровадження санкцій та експропріації.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору