ЖИТТЯ

Спортивні журналісти відзначають професійне свято: що варто знати про 2 липня

Чим особливе 2 липня? Розповідає Інформатор.

Сьогодні, 2 липня, в Україні відзначають День працівника податкової служби. Віряни святкують Покладання ризи Пресвятій Богородиці у Влахерні. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

День податківця України. Державна податкова служба України – центральний орган виконавчої влади у сфері податків в Україні.

Міжнародний день спортивного журналіста. У цей день у 1924 році у Парижі створили асоціацію спортивної преси, яка об’єднала понад 150 спілок журналістів. До неї пізніше увійшли представники інформаційних агенцій, інтернет-видань, телебачення, радіо та пресслужб спортклубів.

Покладання ризи Пресвятій Богородиці у Влахерні. Ця пам’ятна подія пов’язана зі святим Патріархом Фотієм. Він започаткував це свято, щоб вшановувати момент, коли Пресвята Богородиця передала свою ризу на зберігання у Влахернський храм у Константинополі.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Арсеній.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1644  – відбулася битва під Марстон-Муром.

1776  – другий Континентальний конгрес у Філадельфії ухвалив рішення про відділення американських колоній від Королівства Великої Британії.

1954 – розпочала роботу Міжнародна організація телебачення (Євробачення).

1996  – у місті Дніпродзержинськ (Кам’янське) міський трамвай через відмову гальм на великому спуску врізався у стіну будинку, загинули 34 людини, близько 100 отримали травми.

2011  – Володимир Кличко переміг Девіда Хея, внаслідок чого у братів опинилися всі престижні пояси у суперважкій вазі.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1714 – Крістоф Глюк, німецький композитор.

1906 – Петро Андрусів, український художник, педагог та громадський діяч.

1922 – П’єр Карден, відомий французький модельєр.

1961 – Олександр Роднянський, український режисер і продюсер.

1986 – Ліндсі Лохан, американська акторка, попспівачка і модель.

1990 – Марго Роббі, австралійська акторка.

1995 – Яна Зінкевич, українська військова та політична діячка, командирка медичного батальйону “Госпітальєри”, народна депутатка України 9-го скликання.

Підготувала Вікторія Холошевська

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору