ЖИТТЯ

Масована ракетна атака, пожежі та ДТП: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації. 

Минув ще один насичений подіями тиждень на Переяславщині. Протягом нього було чимало пожеж та декілька ДТП. На фасаді гімназії №2 відкрили меморіальну дошку загиблому військовому Вадиму Ткаченку, а легкоатлетка Карина Тищенко розповіла про своє спортивне життя. Все це та інше Інформатор зібрав у традиційному суботньому дайджесті.

ПОМЕР ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЕЦЬ СЕРГІЙ КОНИК

11 липня від тяжкої хвороби помер солдат Збройних сил України Сергій Коник із Цибель (Циблівська ТГ). Йому було 47 років. Чоловік був учасником АТО, з-поміж славнозвісних “кіборгів” захищав Донецький аеропорт, учасник повномаштабної війни. Служив у десантно-штурмових військах.

Нагороджений орденом “За мужність” ІІІ ступеню, нагрудним знаком “За оборону Донецького аеропорту”, Почесним нагрудним знаком “За сумлінну службу”.

НА ФАСАДІ ГІМНАЗІЇ №2 ВІДКРИЛИ МЕМОРІАЛЬНУ ДОШКУ ВІЙСЬКОВОМУ ВАДИМУ ТКАЧЕНКУ

10 липня у Переяславі на фасаді гімназії №2 відкрили меморіальну дошку військовому Вадиму Ткаченку. Він загинув у ДТП на автошляху Київ-Чоп 17 липня 2023 року при виконанні службового обов’язку. Відкрили дошку на фасаді школи, у якій до 9 класу навчався Вадим Ткаченко, виготовили її і встановили за рахунок однокласників та батьків. Саме найрідніші зібралися, аби вшанувати пам’ять захисника.

Мобілізував чоловіка за контрактом Печерський РТЦК та СП у місті Київ. Служив навідником десантно-штурмового відділення 2 десантно-штурмового взводу. Під час проходження військової служби зарекомендував себе з позитивного боку, користувався авторитетом серед колег та підлеглих.

Проте його життя трагічно обірвалось під час виконання службового обов’язку внаслідок ДТП біля міста Коростишів. Автомобіль з військовими, у якому Вадим сидів попереду біля водія, врізався у металевий відбійник і перекинувся. Водій та ще один пасажир вижили, загинув лише Вадим. Він був у батьків єдиним сином.

Однокласниця Вадима Людмила Анцерова розповіла таке: “До 9 класу Вадим був тихим, скромним, відповідальним. Коли ми вже зустрілися після школи, то він наче тільки почав жити, біля нього завжди був спокій. Побувавши у самому пеклі, побачивши дисонанс того, що там і тут, він так смакував це життя, у нього цього потрібно було повчитися. Від нього віддавало позитивом, він завжди був з усмішкою і в гарному настрої, у його очах було життя. Дуже вірив у нашу перемогу, стояв сильно та мужньо. Хоч він і прожив мало, але кожному з нас у нього потрібно було чогось повчитися, адже у нього була доросла позиція”.

РОСІЯНИ ЗАВДАЛИ МАСОВАНОЇ РАКЕТНОЇ АТАКИ 8 ЛИПНЯ

8 липня близько 10-ї ранку російські війська атакували територію України 38 ракетами різних типів. Сили ППО знищили 30 із них. Росіяни випустили 1 аеробалістичну ракету Х-47М2 “Кинджал”, 4 балістичні ракети “Іскандер-М”, 1 крилату ракету 3М22 “Циркон”, 13 крилатих ракет Х-101, 14 крилатих ракет “Калібр”, 2 крилаті ракети Х-22, 3 керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69. Протиповітряній обороні вдалось знищити 1 “Кинджал”, 3 ракети “Іскандер-М”, 11 Х-101, 12 “Калібрів” та 3 ракети Х-59/Х-69.

Ракети летіли на Київ хвилями і з різних напрямків, повідомили у Київській міській військовій адміністрації. Сили та засоби протиповітряної оборони знищили близько півтора десятка ворожих цілей.

“Внаслідок ракетного удару на цю хвилину загинуло 19 людей, 53 постраждало. У семи районах міста є руйнування. Найбільша трагедія для Києва та всієї України – це руйнування корпусу лікарні “Охматдит”. Тут триває рятувальна операція. Дітей та персонал евакуюють по інших комунальних медичних закладах Києва. Розроблений попередній план ліквідації наслідків удару по лікарні”, – написали у КМВА.

Для вогневого ураження медустанови окупанти застосували стратегічну крилату ракету Х-101. На місці трагедії уже знайшли відповідні докази: уламки корпуса задньої частини ракети Х-101 з серійним номером та частина руля цієї ж ракети.

В Солом’янському районі, де зруйновано кілька поверхів багатоповерхової будівлі, жертвами російської ракетного удару стали 7 людей. В Дніпровському районі – руйнація будівлі медичного закладу, 7 загиблих. В інших районах теж є пошкодження житлової та нежитлової забудови.

УНОЧІ 12 ЛИПНЯ РОСІЯНИ АТАКУВАЛИ УКРАЇНУ БЕЗПІЛОТНИКАМИ ТА РАКЕТАМИ

У ніч на 12 липня російські війська атакували територію України 19 ударними БпЛА типу Shahed-131/136 та безпілотниками невстановленого типу. Також із літаків стратегічної авіації випустили 5 крилатих ракет повітряного базування типу Х-101 ввечері 11 липня.

“Основний напрямок удару – Старокостянтинів. У результаті протиповітряного бою ракети було збито у Хмельницькій, Сумській та Черкаській областях. Також силами ППО збито 11 “шахедів” та безпілотників невстановленого типу у Миколаївській, Київській, Вінницькій, Хмельницькій, Херсонській та Сумській областях. Решта вісім безпілотників локаційно втрачено. Імовірно, з метою перевантаження протиповітряної оборони ворог використовує імітатори ударних БпЛА. Інформація щодо постраждалих та руйнувань не надходила”, – зазначили у Повітряних силах.

У Київській обласній військовій адміністрації повідомили, що тривогу в області оголошували тричі, вона тривала з вечора і майже всю ніч – загалом понад 7 годин. У повітряному просторі фіксували ракети та ударні дрони. Працювали сили ППО. Є збиті ворожі цілі. Зазначили, що влучань в житлові та критичні інфраструктурні об’єкти не було. Постраждалих немає. Оперативні групи фіксували падіння уламків у трьох районах на відкритих місцевостях поза межами забудови.

БІЛЯ УНІВЕРМАГУ ЗІТКНУЛИСЯ АВТОМОБІЛІ HYUNDAI ТА SKODA

12 липня у Переяславі біля універмагу на вулиці Покровській сталася ДТП. Зіткнулися автомобілі Hyundai та Skoda.

За попередніми даними від поліції, Hyundai рухався вулицею Покровською у напрямку вулиці Богдана Хмельницького, водій не вибрав безпечної швидкості руху та безпечної дистанції та зіткнувся з автомобілем Skoda, який їхав попереду.

Ніхто не постраждав. Після зіткнення у Hyundai є значні пошкодження бампера, а у Skoda – пошкодження задньої частини автомобіля.

НА “КОЛІ” БІЛЯ АВТОСТАНЦІЇ ЗІТКНУЛИСЯ АВТОМОБІЛІ OPEL OMEGA ТА SKODA OCTAVIA

9 липня Переяславі біля кругового перехрестя на автостанції на перетині вулиць Героїв Дніпра та Небесної Сотні сталася ДТП. Зіткнулися автомобілі Opel Omega та Skoda Octavia.

За попередніми даними від поліції, водій Opel Omega рухався вулицею Героїв Дніпра не вибрав безпечної швидкості руху та безпечної дистанції та зіткнувся з автомобілем Skoda Octavia, який їхав попереду.

Ніхто не постраждав. Після зіткнення у Opel Omega є пошкодження бампера.

За цим фактом поліціянти склали адміністративний протокол за ст. 124 (Порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна).

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ БУЛО ЧОТИРИ ПОЖЕЖІ

6 липня о 21:57 до оперативно-диспетчерської служби надійшло повідомлення про задимлення у під’їзді чотириповерехового будинку на вулиці Богдана Хмельницького у Переяславі. На місце події направили два відділення 27-ї ДПРЧ у складі 6 осіб.

О 22:02 рятувальники прибули на місце події. Виявили, що загоряння сталося у розподільчій коробці на площі 30 кв. сантиметрів на другому поверсі. Ліквідували пожежу вогнегасником о 22:04. Мешканці будинку в цей час перебували надворі. Ніхто не постраждав.

7 липня о 20:05 до оперативно-диспетчерської служби надійшло повідомлення про загоряння очерету на вулиці Зоряній у Єрківцях (Дівичківська ТГ). На місце події направили одне відділення 27-ї ДПРЧ у складі трьох осіб.

О 20:38 рятувальники прибули на місце події. Виявили, що горить очерет та чагарники на площі 0,02 га. Локалізували вогонь о 21:04, а ліквідували о 21:21 на тій самій площі. Ніхто не постраждав.

8 липня о 17:20 до оперативно-диспетчерської служби надійшло повідомлення про загоряння трав’яного настилу на автошляху Бориспіль-Черкаси поряд Циблівської громади. На місце події направили одне відділення 27-ї ДПРЧ у складі чотирьох осіб.

О 17:40 рятувальники прибули на місце події. Виявили, що горить трав’яний настил та чагарники на площі 0,3 га. Локалізували загорання о 18:10, а ліквідували о 18:20 на тій самій площі. Ніхто не постраждав.

10 липня о 15:08 до оперативно-диспетчерської служби надійшло повідомлення про загоряння очерету у Єрківцях (Дівичківська ТГ). На місце події направили одне відділення 27-ї ДПРЧ у складі трьох осіб.

О 15:32 рятувальники прибули на місце події. Виявили, що горить очерет на площі 0,3 га. О 16:15 у зв’язку із погодними у мовами, а саме сильним вітром відбулося збільшення площі загорання до 0,6 га. На місце події направили ще одне відділення рятувальників. Локалізували вогонь о 18:11 на площі 0,7 га. На допомогу прибув трактор для обдискування периметру локалізованої пожежі та автомобіль з бочкою води. Ліквідували загорання о 20:04 на тій самій площі. Ніхто не постраждав.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ОШТРАФУВАЛИ ЧОЛОВІКА НА 17 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ, ЯКИЙ НЕЗАКОННО ВИЛОВИВ 44 ЛЯЩІ ТА 33 КАРАСІ

28 квітня працівники Київського рибоохоронного патруля разом з водною поліцією на Канівському водосховищі біля села Хоцьки (Циблівська ТГ) затримали чоловіка, який порушував правила рибальства, використовуючи заборонені знаряддя лову. Він виловлював рибу з гумового човна за допомогою двох сіток під час заборони на вилов водних біоресурсів (нерест).

У такий спосіб порушник незаконно виловив 44 лящі вартістю 1649 гривень за штуку та 33 сріблясті карасі вартістю 1581 гривня за штуку. Заподіяв істотну шкоду Циблівській сільській раді на 124 тисячі 729 гривень.

3 липня прокурор та обвинувачений, який визнав свою провину у вчиненні кримінальних правопорушень, уклали угоду про визнання винуватості. Суд її прийняв – визнав чоловіка винним у вчиненні злочину за ч. 1 ст. 249 (Незаконне зайняття рибним добувним промислом, що заподіяло істотну шкоду) та призначив штраф в розмірі однієї тисячі неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 17 тисяч гривень. Також стягнув на користь держави за судові витрати та проведення експертизи 3 тисячі 29 гривень. Обставинами, які пом’якшують покарання, суд визнав щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину.

РЯТУВАЛЬНИКИ ПОБУВАЛИ НА “НИВІ ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ” ТА НАГАДАЛИ ПРАЦІВНИКАМ ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ

10 липня у Переяславському (Студениківська ТГ) на СП ТОВ “Нива Переяславщини” начальник відділу організації профілактичної роботи районного управління ГУ ДСНС України в Київській області Сергій Лисенко та головний інспектор відділу організації профілактичної роботи, майор служби цивільного захисту Олександр Бутенко провели для працівників підприємства інструктаж щодо правил поводження з вибухонебезпечними предметами та на воді.

Фахівці зазначили, що зараз є обов’язковим знання правил поведінки з вибухонебезпечними предметами. Нагадали, що потрібно робити у разі виявлення їх.

Також додали, що на небезпечну знахідку можна натрапити у неочікуваних місцях (поля, ліси, водойми, городи та руїни). А активувати вибухонебезпечні предмети може навіть найменший зовнішній вплив (удар, струс, тертя, нагрівання тощо).

“Особливо розповідайте про це також дітям, адже сучасні гранати можуть мати різний вигляд. Такі предмети вже не часів Другої світової війни, а нові, завезені зі сходу України. Тому, якщо ви виявили підозрілий предмет, негайно повідомляйте відповідні служби”, – закликав Сергій Лисенко. Також фахівці ДСНС нагадали правила поведінки на воді.

КАРИНА ТИЩЕНКО ІЗ ПЕРЕЯСЛАВА РОЗПОВІЛА ПРО СВОЄ СПОРТИВНЕ ЖИТТЯ

Карина Тищенко (19 років) із Переяслава з дитинства займається легкою атлетикою. Її ім’я часто можна побачити у новинах про спортивні досягнення переяславців, адже дівчина є вихованкою дитячо-юнацької спортивної школи міста, бере участь у змаганнях всеукраїнського рівня та виборює нагороди. Про тренування шість разів на тиждень, спортивні збори у горах, підтримку тренера та особисті рекорди розповіла журналістці Інформатора.

Карина навчалася у Переяславській ЗОШ №2. Потім вступила до Державного торговельно-економічного університету на спеціальність “Митна справа”. Спортом почала займатися ще в школі, років із одинадцяти, коли до навчального закладу завітав її майбутній тренер Володимир Мальченко, щоб набрати активних дітей до спортивної школи. Так вона стала вихованкою Переяславської ДЮСШ.

Повне інтерв’ю можете прочитати тут.

ФУТБОЛІСТИ ІЗ ДЮШС ПЕРЕЯСЛАВ-2015 ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У ТУРНІРІ В БУКОВЕЛІ

16-18 червня у Буковелі тривав футбольний турнір серед дитячих команд. У ньому взяла участь і команда ДЮСШ Переяслав 2015 р.н. Змагалися 20 команд, які спершу розподілили на чотири групи. У своїй групі юні переяславці посіли останнє, п’яте, місце. Після цього учасників розділили на п’ять ліг, відповідно до зайнятих у групах позицій. У “Лізі надії” ДЮСШ Переяслав стала другою. Отримала медалі та кубок. А найкращим гравцем нашої команди визнали голкіпера Тимофія Канівця.

Максим Мальченко зазначив, що його команда набралася неабиякого досвіду на цьому турнірі. Грати доводилось проти старших, інколи на кілька років, суперників. Також подякував спонсорам, завдяки яким змогли оплатити заявковий внесок у 5 тисяч гривень: Русланові Саулку (ветеринарна клініка “Айболіт”), Олександрові Пешку (магазин “Рибка Fish”) та Вікторові Нестеруку (магазин “Дніпро”).

МИРНЕ ДОПОМОГЛО JUK STORE НАБЛИЗИТИСЯ ДО ВОВЧКОВА 

У неділю, 7 липня, відбувся 13 тур чемпіонату Переяславщини з мініфутболу 5х5 “Ліга дворів”. Вовчків втратив 2 очки (або ж заробив одне), цим скористався Juk Store, наблизившись до лідера впритул.

Результати матчу 13 туру:

  • Вовчків – Мирне 3:3
  • Juk Store –  “Буртаи” 7:2
  • BOSS – Циблі 8:4
  • Farmer’s food – Велика Каратуль 15:1
  • Ratybor – “Кристалом” 7:1

14 липня у 14 турі відбудуться такі матчі:

  • 10:00 “Кристал” (Мала Каратуль, Ташанська ТГ) – Циблі (Циблівська ТГ)
  • 11:00 Farmer’s food (Переяслав) – Ratybor (Переяслав)
  • 12:00 Вовчків (Переяславська ТГ) – Велика Каратуль (Переяславська ТГ)
  • 13:00 Juk Store (Переяслав) – Мирне (Вороньківська ТГ)
  • 14:00 “Бурти” (Переяслав) – BOSS (Переяслав)

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про прощання із захисником, повітряні атаки та спортивні досягнення. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору