Переяслав Перейти на сайт

Саміт НАТО та рекорд Ярослави Магучіх: що позитивного було цього тижня

Країни НАТО зобов’язалися надавати довгострокову безпекову допомогу Україні. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала Росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Країни НАТО погодили безпекову допомогу Україні на 40 мільярдів євро

Країни НАТО зобов’язалися надавати довгострокову безпекову допомогу Україні. Зокрема, члени Альянсу мають зробити пропорційні внески для фінансування України на 2025 рік. Про це свідчить спільна декларація із саміту Альянсу у Вашингтоні.

“Ми підтверджуємо нашу рішучість підтримувати Україну в розбудові сили, здатної перемогти російську агресію сьогодні та стримати її в майбутньому. Для цього ми маємо намір надати мінімальне базове фінансування у розмірі 40 мільярдів євро протягом наступного року та забезпечити стійкий рівень допомоги з питань безпеки для України”, – йдеться у декларації.

У межах цього фінансування країни враховуватимуть потреби України, їхні національні бюджетні процедури та двосторонні безпекові угоди, які члени Альянсу уклали з Україною. Глави держав і урядів мають переоцінити внески на саміті НАТО в Гаазі 2025 року. Також перегляд можуть робити й на подальших конференціях.

Зобов’язання поширюється на витрати, пов’язані з наданням Україні військового обладнання, допомоги та забезпечення тренувань, а саме йдеться про:

На саміті НАТО уклали Український договір

На саміті НАТО 21 країна та Євросоюз підписали Український договір щодо безпекової допомоги для України. Він передбачає координацію та прискорення спільних зусиль з надання підтримки. Про це свідчить текст договору. Йдеться про задоволення безпекових потреб України, як зазначено у спільній декларації з саміту НАТО та в безпекових угодах і домовленостях.

“Через цю угоду ми заявляємо про наш незмінний намір і зобов’язання забезпечити, щоб Україна могла успішно захищати свою свободу, незалежність, суверенітет і територіальну цілісність сьогодні та стримувати акти агресії в майбутньому”,  йдеться в документі.

Підписанти договору зобов’язуються:

Підписанти угоди планують виконувати ці зобов’язання, поки шлях України до членства в ЄС та НАТО триває. Інші країни теж зможуть приєднатися до договору після укладення двосторонньої угоди або домовленостей з Україною про безпеку. Договори підписали лідери США, Бельгії, Канади, Данії, Естонії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Ісландії, Італії, Японії, Латвії, Литви, Люксембургу, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Португалії, Іспанії, Швеції, Великої Британії, України, а також ЄС.

Зеленський анонсував три нові безпекові угоди з партнерами

Президент Володимир Зеленський анонсував двосторонні безпекові угоди з Чехією, Словенією та Ірландією. Про це він сказав у зверненні 14 липня.

“Є три нові безпекові угоди для України. Польща, Люксембург, Румунія. І зараз команда працює над ще новими документами – будуть угоди із Чехією, Словенією. Та ухвалили рішення після зустрічі з прем’єром Ірландії теж готувати угоду”, – сказав Зеленський.

Байден оголосив про новий пакет допомоги для України

Президент США Джо Байден оголосив про виділення нового пакета безпекової допомоги для України. Про це він сказав під час брифінгу з президентом України Володимиром Зеленським.

Міністерство оборони США підтвердило, що вартість пакета становить близько 225 мільйонів доларів. Там запевнили, що він містить додаткові можливості для сприяння закриттю найбільш нагальних потреб України, а саме:

Ярослава Магучіх встановила світовий рекорд зі стрибків у висоту

Українська спортсменка Ярослава Магучіх на змаганнях Діамантової ліги в Парижі стрибнула на 2 метри 10 сантиметрів у висоту – це новий світовий рекорд серед жінок. Українка змогла встановити його після того, як здобула перемогу на змаганнях – спершу в боротьбі з австралійкою Ніколою Оліслагерс Магучіх змогла подолати позначку 2,03 метра, а потім стрибнула ще на 2,07 та 2,10 метра.

Світовий рекорд у жіночих стрибках у висоту тримався впродовж 37 років. Попередній найкращий результат встановила 1987 року болгарка Стефка Костадінова, яка взяла висоту 2,09 метра.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини, можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.