Переяслав Перейти на сайт

Двомісячний термін для оновлення військово-облікових даних завершився: що це означає

Відтепер військовозобов’язані зможуть оновити дані лише у ТЦК та “Резерв+”. Які будуть штрафи, якщо цього не зробити?

17 липня закінчився двомісячний термін, протягом якого військовозобов’язані повинні були стати на військовий облік або оновити військово-облікові дані відповідно до нового мобілізаційного закону. Відтепер ті, хто не оновили дані, можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності. Про це повідомив речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін в ефірі телемарафону “Єдині новини”, передає Інформатор.

У ніч із 16 на 17 липня закінчився термін оновлення військово-облікових даних. Відтепер ТЦК офіційно почнуть виписувати штрафи тим, хто не оновив власні дані. Розмір штрафу становитиме від 17 тисяч до 25 тисяч 500 гривень. Про штраф військовозобов’язані зможуть довідатися, зокрема, і в застосунку “Дія”.

Утім після завершення 60-денного терміну оновити дані можна через застосунок “Резерв+”, а також у ТЦК та СП. Водночас у ЦНАПах зробити цього вже не можна. Наразі близько 4,5 мільйона українців оновили свої військово-облікові дані. Із них 3 мільйони 200 тисяч сформували свої оновлення через “Резерв+” і завантажили електронні військові облікові документи.

Що буде, якщо не сплатити штраф?

Якщо військовозобов’язаний не сплатить штраф протягом 15 днів, виконавча служба стягне його примусово, вже у подвійному розмірі. Також потрібно буде оплатити виконавчий збір. Якщо особа й надалі ігноруватиме сплату штрафу, держава може заарештувати майно та обмежити у праві керувати автомобілем.

Поліціянти отримають право примусово доставляти до ТЦК та СП

Відтепер поліціянти отримають право примусово доставляти до ТЦК та СП водіїв, які перебувають у розшуку через несвоєчасне оновлення даних військового обліку. Якщо військовозобов’язані не встигли оновити дані, вони автоматично вважаються такими, що ухиляються від мобілізації. Тож їх можуть примусово доставити до ТЦК, а також позбавити права керувати автомобілем.

Новий закон дозволяє за потреби вилучати автомобілі та інший транспорт на користь Збройних сил України. У фізичних осіб можуть вилучити транспортний засіб для української армії, якщо у них є кілька таких у власності. Вилучати можуть лише ті транспортні засоби, які підходять для використання на фронті або в прифронтових зонах.

Також ТЦК почнуть надсилати повістки поштою на останнє відоме місце реєстрації. Її вважатимуть врученою, навіть якщо від неї відмовитися чи не підписати. Після другої надісланої повістки людину можуть притягнути до відповідальності (адміністративної або кримінальної).

Нагадаємо, що 17 липня у Переяславі попрощалися із солдатом Збройних сил України Сергієм Тарасюком. Деталі – тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.