Переяслав Перейти на сайт

Нові безпекові угоди та програма від Сирського: що позитивного було цього тижня

Німеччина виділить 10 мільйонів євро на відбудову лікарні “Охматдит”. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала Росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Україна підписала безпекові угоди із Чехією та Словенією

Україна уклала угоду про гарантії безпеки ще з двома європейськими країнами. Ними стали Чехія та Словенія. Про це стало відомо із сайту Офісу президента, де опублікували тексти обох угод.

В угоді, яку президент України Володимир Зеленський підписав із прем’єр-міністром Чехії Петром Фіалою, йдеться про те, що з початку повномасштабного російського вторгнення Чехія надала Україні військову допомогу на суму близько 400 мільйонів євро. Таку саму динаміку Прага зобов’язалася підтримувати протягом 10 років дії документа.

Крім того, Україна та Чехія продовжать спільну щорічну підготовку близько 4 тисяч українських військових протягом цього року і надалі в межах Місії ЄС із військової допомоги Україні.

Водночас угода встановила партнерство Чехії з містом Дніпро та Дніпропетровською областю для відновлення й відбудови. Також Чехія “зробить кроки” для відкриття в Дніпрі дипломатичного представництва для посилення співпраці й допомоги.

Тим часом Словенія також зобов’язалася зберігати рівень підтримки впродовж усього десятирічного строку дії угоди з Україною та сприяти впровадженню проєктів української оборонної промисловості в межах Місії ЄС. Додатково Словенія виділить 5 мільйонів євро на гуманітарну допомогу, економічне відновлення та гуманітарну програму “Зерно з України”.

Обидві країни також засвідчили підтримку України на шляху до майбутнього членства в ЄС і НАТО.

Лондон обіцяє подвоїти допомогу Україні

Президент Володимир Зеленський провів зустріч із новопризначеним прем’єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером. Про це повідомив Офіс президента.

Політики обговорили ситуацію на фронті, необхідність далекобійної зброї, затвердження Стратегії морської безпеки України тощо. Як цитує Guardian, Стармер заявив, що Україна має “непохитну підтримку” Великої Британії, а Лондон “подвоїть зусилля” з підтримки країни.

Зеленський звернувся до Стармера з проханням “продемонструвати лідерство” та допомогти з “можливостями дальньої дії” України. У своєму зверненні до британського уряду Зеленський заявив, що “якщо обмеження на західну зброю буде знято”, це допоможе Києву зміцнити оборону та убезпечити свої позиції на передовій. За його словами, можна знищити об’єкти на території Росії, де зосереджена зброя.

Щодо можливостей дальньої дії Зеленський сказав: “Ми все ще не маємо головної відповіді на це питання. Як пише Guardian, на Даунінг-стріт не підтвердили, чи може Україна використовувати британські ракети Storm Shadow для ударів по території росії.

Сирський запровадив у ЗСУ програму для збереження життів військових

За дорученням головнокомандувача Збройних сил України Олександра Сирського у війську запровадили програму дій “Збереження життя військовослужбовців”. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

У Генштабі пояснили, що програма є універсальною системою для кожного підрозділу та приділяє особливу увагу:

Дії командирів підрозділів – також важливий аспект програми, запевнили у Генштабі, адже, як там зауважують, на командування “покладена максимальна відповідальність за збереження життя особового складу”.

Ми боремося за нашу землю, але життя українського солдата – найважливіше. Позицію можна повернути, життя – ні, – наголосили у ЗСУ.

Німеччина виділить 10 мільйонів євро на відбудову лікарні “Охматдит”

Німеччина виділить 10 мільйонів євро на відбудову дитячої лікарні “Охматдит”, яка зазнала руйнувань внаслідок ракетного удару росіян 8 липня. Про це заявила німецька міністерка з питань економічної співпраці та розвитку Свенья Шульце, передає Deutsche Welle.

Виділені гроші разом із коштами інших донорів спрямують на швидке повернення лікарні в робочий стан і підготовку будівлі до експлуатації в зимовий час. Йдеться, зокрема, про ремонт і технічне обслуговування фасадів лікарні, процедурних кабінетів, а також електро- і теплопостачання.

До арсеналу ЗСУ додали близько 10 нових іноземних та українських пістолетів

Міністерство оборони дозволило використання у Збройних силах України близько 10 нових зразків пістолетів та пістолетів-кулеметів іноземного та українського виробництва. Про це йдеться на сайті оборонного відомства.

У відомстві не стали називати конкретних марок чи виробників, зазначивши лише, що до арсеналу увійшли пістолети від відомих зброярських компаній зі США, Італії та Бельгії. Більшість має калібр 9 міліметрів, однак серед них є також зразки з потужнішим калібром 11,43 міліметра.

Як зауважили у Міноборони, пістолети-кулемети відзначаються своєю легкістю, компактністю та ефективністю. Як правило, вони оснащені магазинами на 30 набоїв, проте один із нових зразків може бути конвертований для використання магазинів на 15, 20 та 25 патронів. Цей зразок також обладнаний складним прикладом в обидві сторони та адаптером для встановлення глушника.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини, можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.