ЖИТТЯ

У Переяславі до другої річниці теракту в Оленівці вшанували пам’ять жертв військовополонених

У Переяславі вшанували пам’ять жертв теракту в Оленівці. Як це було?

25 липня у другому корпусі Переяславського центру культури та мистецтв провели захід до другої річниці теракту в Оленівці. На ньому вшанували пам’ять жертв військовополонених, представили виставку з 50 тематичних світлин, яка діятиме до 1 серпня, та продемонстрували документальний фільм. Як це було, розповідає Інформатор.

У ніч з 28 на 29 липня 2022 року на території колишньої Волноваської виправної колонії № 120 в тимчасово окупованій Оленівці Донецької області пролунав вибух. Це був терористичний акт, здійснений російськими окупаційними військами проти українських військовополонених – захисників “Азовсталі”, які у травні того ж року вийшли із заводу. Від вибухів, де утримували українських захисників, загинуло щонайменше 53 полонених, понад 130 було поранено.

Секретар Переяславської міськради Лідія Оверчук сказала: “Останні роки нас об’єднують та збирають сумні події, і ця, яка сталася два роки тому – це виклик долі українців. Нажаль те, що трапилося в Оленівці це не єдине, що відбувається сьогодні. Ми з вами пам’ятаємо, а разом з нами об’єднується весь світ, адже ті події сколихнули всіх жителів планети. Це навмисне вбивство азовців, маріупольців, захисників та мирних жителів”.

Начальник відділу культури та туризму Валентин Шуткевич розповів, що всі світлини, які були представлені на виставці взяті із засобів масової інформації. Відібрали саме ті фотографії, які розкривають трагічні події, що відбувалися у Оленівці: “Наше завдання пам’ятати та нагадувати, якою ціною дається наша боротьба за незалежність”, – зазначив він.

Також присутнім продемонстрували документальний фільм “Оленівка: куратори зла”. Фільм у хронологічному порядку розповідає про події, пов’язані з обороною Маріуполя та його захисниками, починаючи від 24 лютого 2024 року, і до моменту звільнення з полону частини захисників Маріуполя – 21 вересня того ж року. У ньому висвітлені жахливі деталі знущань над українськими військовополоненими, яких росіяни утримували в Оленівській колонії. Для створення цієї кінострічки журналісти записали десятки інтерв’ю з людьми, які повернулися з полону і були свідками порушень міжнародного права.

Лідія Оверчук виступила з промовою

Присутні вшанували хвилиною мовчання день теракту в Оленівці

Світлини, що представлені на виставці

Фото, які демонструють трагічні події

На світлинах зображено злочин, який вчинила Росія

У ніч з 28 на 29 липня 2022 року на території колишньої колонії в тимчасово окупованій Оленівці Донецької області пролунав вибух

Нагадаємо, що у ніч на 25 липня росіяни завдали чергової повітряної атаки. Які наслідки на Київщині читайте тут.

Вікторія Холошевська

Фото: Мар’яна Невертій

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору