ЖИТТЯ

Всесвітній день тофу, дядька та тітки: що варто знати про 26 липня

Чим особливе 26 липня? Розповідає Інформатор.

26 липня відзначають День дядька та тітки, а також День системного адміністратора та тофу. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

Міжнародний день дядька та тітки. Щорічно 26 липня відзначається маловідоме, але дуже позитивне сімейне свято – День дядьки та тітки. Подія активно святкується в США, Мексиці й Колумбії.

Всесвітній день тофу. День присвячений тофу – рослинному заміннику м’яса та молочних продуктів, таких як сир, що виготовляється з соєвих бобів.

День холістичної терапії. Цей день присвячений визнанню та вшануванню холістичної терапії. Це те, в чому гармонійно поєднується медицина, людина і новітні технології.

День системного адміністратора. Таку подію започаткував системний адміністратор з США на ім’я Тед Кекатос.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Сара, Маркіян, Гаврило, Юліан, Степан, Сергій

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1600 – місту Горохів (Волинь) було надано Магдебурзьке право.

1648 – під Старокостянтиновим відбувся, з невизначеним результатом, бій між козацькими полками на чолі з Максимом Кривоносом та військом князя Яреми Вишневецького.

1919 – махновці вбивають отамана українського війська за часів Громадянської Війни Матвія Григор’єва.

1925 – відбувся перший політ першого радянського пасажирського літака «К-1» конструктора Констянтина Калініна.

1929 – в СРСР на екрани вийшов фільм Олександра Довженка «Арсенал».

1941 – у Канаді засновано Українське товариство допомоги Батьківщині.

1945 – на маріупольському заводі «Азовсталь» відбулася перша домна.

1957 – СРСР запустило першу міжконтинентальну багатоступеневу балістичну ракету.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1724 – Цзі Юнь, китайський письменник, поет та державний діяч часів династії Цін.

1791 – Франц Ксавер Вольфганг Моцарт, піаніст, диригент, композитор і педагог. Молодший син композитора Вольфганга Амадея Моцарта.

1856 – Бернард Шоу, ірландський драматург і публіцист, лауреат Нобелівської премії з літератури за 1925.

1943 – Мік Джаґґер, рок-музикант (The Rolling Stones), автор 41 хітів за період 1964-89 рр., володар 5 золотих дисків, лицар Британської імперії.

1967 – Джейсон Стетхем, британський актор («Карти, гроші та два стволи, що димлять», «Великий куш» і «Револьвер»).

1973 – Кейт Бекінсейл, британська акторка.

ЩО БУЛО У ПЕРЕЯСЛАВІ ЦЬОГО ДНЯ РІК ТОМУ?

25 липня у Переяславській публічній бібліотеці до перших роковин смерті просвітянина, рухівця, доктора філологічних наук, професора, викладача Університету Григорія Сковороди в Переяславі Миколи Корпанюка відбувся захід ушанування його пам’яті.

У читальній залі бібліотеки зібралися представники міської ради, відділу культури, побратими, колеги та просто небайдужі люди, які знали чоловіка, кожен мав змогу розповісти спогади пов’язані із Миколою Корпанюком. Презентували його роботи, старі фото та вирізки з газет.

Докторка педагогічних наук, кандидатка філологічних наук, професорка кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання переяславського університету Ганна Токмань розповіла таке: “Микола Павлович був видатним вченим, навіки залишиться те, що він зробив. Він збирав усі багатства та скарби України, досліджував літературу порубіжжя, літературу блудних синів, які перейшли на мову загарбника”.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору