ЖИТТЯ

День медика, повітряні атаки та пожежі: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації. 

Минув ще один насичений подіями тиждень на Переяславщині. Протягом нього було багато різних пожеж, повітряні атаки та ДТП. Також відзначили День медичного працівника та відкрили виставку до другої річниці теракту в Оленівці. Все це та інше Інформатор зібрав у традиційному суботньому дайджесті.

НА КИЇВЩИНІ БУЛИ МАСОВАНІ ПОВІТРЯНІ АТАКИ

У ніч на 24 липня росіяни атакували південь країни ударними БпЛА типу “Shahed”. Також завдали удару по Харківщині балістичною ракетою “Іскандер-М” та ракетою. Усього радіотехнічними військами виявлено та здійснено супровід 23 ударних БпЛА противника.

У Київській обласній військовій адміністрації повідомили, що ворог вкотре намагався атакувати область за допомогою БпЛА. Тривога тривала більше 5 годин, в регіоні працювали сили ППО. “Постраждалі внаслідок атаки відсутні. Влучань в об’єкти житлової та критичної інфраструктури не зафіксовано. Падіння уламків БпЛА фіксуються поза межами населених пунктів. Оперативні групи вже працюють на місцях”, – зазначили у повідомленні.

У ніч на 25 липня росіяни атакували територію України ударними БпЛА типу «Shahed-131/136». Загалом випустили 38 безпілотників, які спрямували на об’єкти інфраструктури на кількох напрямках, зокрема – південь Одеської області та центральні регіони країни. Сили ППО знищили 25 дронів.

У КОВА, що в регіоні працювали сили ППО. Постраждалих внаслідок атаки не було. Влучання в об’єкти житлової та критичної інфраструктури також відсутні. Зафіксовано падіння уламків збитих ворожих цілей в трьох районах області. Внаслідок цього в декількох місцях виникли загорання лісової та трав’яної підстилки.

На території одного із садових товариств пошкоджено три приватні будинки, гараж, приміщення господарчого магазину, будівля адміністрації садового товариства та один автомобіль.

У ніч на 26 липня російські війська атакували територію України балістичною ракетою “Іскандер-М” (по Донеччині) та 22 ударними БпЛА типу Shahed. Сили ППО знищили 20 дронів у Херсонській, Сумській, Житомирській та Чернігівській областях.

У КОВА повідомили, що ворог атакував область ударними дронами, тривога тривала понад дві години. У регіоні працювали сили ППО. Постраждалих не було. Влучань в об’єкти житлової та критичної інфраструктури також не фіксували.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ РЯТУВАЛЬНИКИ ГАСИЛИ ТРИ ПОЖЕЖІ

23 липня о 14:44 до оперативно-диспетчерської служби надійшло повідомлення про загоряння трав’яного настилу у Переяславі на вулиці Золотоніське шосе. На місце події направили одне відділення 27-ї ДПРЧ у складі 4 осіб.

О 14:52 рятувальники прибули на місце події. Виявили, що на відкритій території горить трав’яний настил на площі 2,03 га. Через сильний вітер о 14:55 направили допомогу ще одного відділення у складі 3 осіб. Локалізували пожежу о 16:05, а ліквідували о 16:29 на площі 2,23 гектари. Ніхто не постраждав.

23 липня о 12:46 до оперативно-диспетчерської служби надійшло повідомлення про задимлення у під’їзді 5-ти поверхового будинку у Переяславі на вулиці Набережній. На місце події направили два відділення 27-ї ДПРЧ у складі 7 осіб.

О 12:51 рятувальники прибули на місце події. Виявили, що сталося загорання електролічильника на 1-му поверсі на площі 1 кв. м. Пожежу ліквідували за допомогою вогнегасника. Ніхто не постраждав. Причини загорання встановлюються.

25 липня о 12:07 до оперативно-диспетчерської служби Переяслава надійшло повідомлення про загоряння стерні на частині господарської землі у Дем’янцях (Переяславська ТГ). На місце події направили одне відділення 27-ї ДПРЧ у складі 5 осіб.

О 12:18 рятувальники прибули на місце події. Виявили, що на відкритій території горить стерня на площі 0,7 га. Локалізували пожежу о 12:31, а ліквідували о 12:42 на тій же площі. Ніхто не постраждав. Причини загоряння встановлюють.

ПОБЛИЗУ ПЕРЕЯСЛАВА AUDI Q3 НАМАГАВСЯ УНИКНУТИ ЛОБОВОГО ЗІТКНЕННЯ ТА ПЕРЕКИНУВСЯ 

24 липня на 44-му кілометрі траси Бориспіль-Дніпро біля Переяслава сталася ДТП. Автомобіль Audi Q3 намагався уникнути лобового зіткнення та перекинувся.

Як відомо, жителька Києва 1996 р.н. на Audi Q3 рухалася автодорогою Бориспіль-Дніпро зі сторони Черкас в бік Борисполя та на круговому перехресті поїхала на зустрічну смугу руху, де намагаючись уникнути лобового зіткнення з зустрічним авто виїхала на праве узбіччя по ходу руху, внаслідок чого здійснила наїзд на земляний насип, після чого авто втратило керування та перевернулося.

Внаслідок ДТП водійка отримала забій плечового суглобу та носову кровотеча. Її доставили до Переяславської БЛІЛ для надання медичної допомоги.

НА БОРИСПІЛЬЩИНІ П’ЯНИЙ 42-РІЧНИЙ ЧОЛОВІК ЗГВАЛТУВАВ НЕПОВНОЛІТНЮ ДОНЬКУ

18 липня до Бориспільського управління поліції звернулася жінка та повідомила, що її доньку зґвалтував рідний батько. За скоєне йому загрожує до 12 років позбавлення волі.

Правоохоронці встановили, що злочин стався у вечірній час в одному із сіл Бориспільщини. 42-річний чоловік, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, на території власного домоволодіння зґвалтував та вчинив насильницькі дії сексуального характеру стосовно 15-річної доньки всупереч її волі.

Поліціянти затримали фігуранта та помістили до ізолятора тимчасового тримання. Речові докази вилучили. Слідчі повідомили зловмиснику про підозру за фактом зґвалтування та сексуального насильства (ч. 3 ст. 152 та ч. 3 ст. 153 ККУ). Суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Слідство триває.

ПОЛІЦЕЙСЬКІ ТА РЯТУВАЛЬНИКИ ПРОВЕЛИ УРОК БЕЗПЕКИ ДЛЯ ДІТЕЙ ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ “БЕРІЗКА”

23 липня у Переяславі в дошкільному навчальному закладі №7 “Берізка” рятувальники ДСНС разом із правоохоронцями відділу №1 (м. Переяслав) Бориспільського РУП провели урок безпеки для дітей.

Фахівці ДСНС розповіли дітям, як потрібно діяти під час пожежі та повітряної тривоги, а також про вибухонебезпечні предмети. Разом з поліцейськими малюки повторили правила дорожнього руху та дорожні знаки, а також номер за яким варто звертатися до поліції.

Для вихованців садочка залучили і пожежну та поліцейську машину, аби вони ознайомилися з професійним обладнанням, посиділи за кермом транспорту та пофотографувалися. Також дітки приміряли одяг пожежників та поліціянтів.

Рятувальники поділилися, що такий досвід дітям принесе ще більше позитивних емоцій та допоможе краще запам’ятати інформацію про правила поведінки під час небезпечних ситуацій.

У ЦЕНТРІ ВЕТЕРАНСЬКОГО РОЗВИТКУ ПРОВЕЛИ 11 ТРЕНІНГІВ ТА НАДАЛИ БІЛЬШЕ 300 ПСИХОЛОГІЧНИХ КОНСУЛЬТАЦІЙ 

В Університеті Григорія Сковороди в Переяславі діє Центр ветеранського розвитку. Його місія – підтримка та розширення можливостей ветеранів та ветеранок для успішного переходу до цивільного життя та подальшої самореалізації.

На базі університету відкритий екопростір підтримки та відновлення фізичного та ментального здоров’я. Також функціонує 5 проєктів комплексної психосоціальної підтримки ветеранів та ветеранок та членів їх родин.

У межах діяльності університетського Центру ветеранського розвитку надали вже більше 300 психологічних консультацій та провели 11 психологічних тренінгів для членів сімей ветеранів. Крім цього провели навчання для спеціалістів з надання психологічної підтримки ветеранам та їхнім сім’ям. Такі курси відвідали більше 500 осіб.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ПРИВІТАЛИ МЕДИКІВ З ПРОФЕСІЙНИМ СВЯТОМ 

26 липня у актовій залі Переяславської багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування відбулося урочисте зібрання з нагоди Дня медичного працівника, яке другий рік поспіль в Україні відзначають 27 липня. Медиків вітали теплими словами, подяками, подарунками та квітами.

З вітальним словом виступив міський голова Переяслава Вячеслав Саулко: “Дякую всім тим, хто носить білий халат, хто цілодобово захищає наших людей. Немає важливішої професії, як рятувати та допомагати людям. З першого дня збройної агресії ви були одними із перших, хто захищав нашу громаду та наших воїнів”. Після цього з нагоди Дня медичного працівника Саулко нагородив почесними грамотами та подарунками.

До слів привітання приєднався і голова Ташанської громади Василь Вовчанівський та нагородив подяками та повербанками лікарів. Також усіх присутніх привітав голова Циблівської громади Олександр Палагута та Він вручив деяким медичним працівникам подяки та квіти. До привітань приєдналася і голова Студениківської громади Марія Лях.

Виконувачка обов’язків медичного директора Переяславської багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування Надія Гордієнко звернулася до медичного колективу: “Ми пережили з вами не один тяжкий рік, і цей також був по-своєму складний. Молодці всі, хто залишається на своїй роботі, своїх постах та посадах. Ви залишаєтесь з людьми, попри складні часи, умови праці та заробітну плату.

ДО ДРУГОЇ РІЧНИЦІ ТЕРАКТУ В ОЛЕНІВЦІ ВШАНУВАЛИ ПАМ’ЯТЬ ЗАГИБЛИХ ВІЙСЬКОВОПОЛОНЕНИХ 

25 липня у другому корпусі Переяславського центру культури та мистецтв провели захід до другої річниці теракту в Оленівці. На ньому вшанували пам’ять жертв військовополонених, представили виставку з 50 тематичних світлин, яка діятиме до 1 серпня, та продемонстрували документальний фільм.

У ніч з 28 на 29 липня 2022 року на території колишньої Волноваської виправної колонії № 120 в тимчасово окупованій Оленівці Донецької області пролунав вибух. Це був терористичний акт, здійснений російськими окупаційними військами проти українських військовополонених – захисників “Азовсталі”, які у травні того ж року вийшли із заводу. Від вибухів, де утримували українських захисників, загинуло щонайменше 53 полонених, понад 130 було поранено.

Начальник відділу культури та туризму Валентин Шуткевич розповів, що всі світлини, які були представлені на виставці взяті із засобів масової інформації. Відібрали саме ті фотографії, які розкривають трагічні події, що відбувалися у Оленівці: “Наше завдання пам’ятати та нагадувати, якою ціною дається наша боротьба за незалежність”, – зазначив він.

Також присутнім продемонстрували документальний фільм “Оленівка: куратори зла”.

ВОВЧКІВ ЛІДИРУЄ ІЗ 4-ОЧКОВИМ ВІДРИВОМ, АЛЕ ІНТРИГИ ЩЕ ВДОСТАЛЬ

У неділю, 21 липня, відбувся 14 тур чемпіонату Переяславщини з мініфутболу 5х5 “Ліга дворів”. Після нього Вовчків закріпив своє лідерство, а боротьба за “срібні” та “бронзові” медалі ще більше загострилася.

Результати матчу 14 туру:

  • Мирне – Juk Store 6:1
  • Вовків – Велика Каратуль 18:0
  • Farmer’s food – Ratybor 5:3
  • Циблі – “Кристал” 2:2

BOSS отримав першу технічну перемогу на турнірі, бо “Бурти” (Переяслав) не приїхали на гру.

28 липня у 15 турі відбудуться такі матчі:

  • 10:00 “Бурти” (Переяслав) – “Кристал” (Мала Каратуль, Ташанська ТГ)
  • 11:00 Вовчків (Переяславська ТГ) – Ratybor (Переяслав)
  • 12:00 Farmer’s food (Переяслав) – Циблі (Циблівська ТГ)
  • 13:00 Мирне (Вороньківська ТГ) – Велика Каратуль (Переяславська ТГ)
  • 14:00 Juk Store (Переяслав) – BOSS (Переяслав)

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про смертельну ДТП, похорон та сесію. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору