ЖИТТЯ

ЄС передає перші півтора мільярда євро від заморожених активів росії на оборону та відбудову України: що позитивного було цього тижня

Чехія планує запустити другий проєкт із закупівлі снарядів для України на 2025 рік. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала Росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

ЄС передає перші 1,5 мільярда євро від заморожених активів росії на оборону та відбудову України

Єврокомісія передає 1,5 мільярда євро від заморожених російських активів на оборону та відбудову України. Це перший такий транш. Про це повідомила очільниця Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

“Немає кращого символу чи використання грошей кремля, ніж зробити Україну та всю Європу безпечнішим місцем для життя, – сказала глава Єврокомісії.

Гроші передадуть через Європейський фонд миру та до програми Ukraine Facility для підтримки військового потенціалу України, а також для підтримки відновлення країни. Передані кошти – це прибутки, отримані операторами ЄС від заморожених у Європі російських суверенних активів.

Чехія планує запустити другий проєкт із закупівлі снарядів для України на 2025 рік

Чехія планує продовжити механізм із закупівлі артилерійських снарядів для українського війська у 2025 році. Про це повідомила чеська міністерка оборони Яна Чернохова виданню Deník N, цитує Radio Prague International.

До проєкту з робочою назвою “Ініціатива-2025” доєднаються п’ять чеських збройових компаній, які брали участь і в цьогорічних постачаннях. Агентство міжурядової оборонної співпраці при Міноборони Чехії вже збирає у цих підприємств інформацію про те, що вони могли б постачати Силам оборони завдяки своїм контактам у всьому світі.

“Колеги з відомства постійно поповнюють дані про пропозиції фірм, які ми вже приміряємо на 2025 рік. Це, по суті, просто: коли ви доводите партнерам, що ваш механізм дієвий і прозорий, то логічно, що їхня довіра зростає і вони надають нові кошти“, – сказала Чернохова.

Платниками мають стати переважно європейські держави, зокрема, проєкт підтримали Данія, Нідерланди й Німеччина, сказав чеський урядовець та один з головних координаторів ініціативи Томаш Копечний.

За його словами, переговори з окремими державами про фінансову підтримку могли б початися наприкінці літа. Однак деталі залежатимуть від того, що визначать головним у закупівлях – снаряди калібру 155 міліметра, калібру 152 міліметра або ж інший тип боєприпасів.

У Китаї підтвердили, що не постачатимуть зброю росії – Зеленський

У Китаї під час візиту українського міністра закордонних справ Дмитра Кулеби підтвердили, що не постачатимуть зброю росії. Також Пекін дав “чіткий сигнал”, що підтримує територіальну цілісність України. Про це розповів президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні.

Візит українського посадовця на такому рівні відбувся вперше за багато років, і “це добре”, запевняє глава держави. Також під час зустрічі українського та китайського посадовців було підтверджено те, про що Зеленському говорив очільник Китаю Сі Цзіньпін – Пекін не постачатиме зброю москві. Після повернення в Україну Кулеба надасть Зеленському детальну доповідь за результатами візиту.

Ще у травні тодішній міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс заявив, що Китай або передав, або готується до передачі летального озброєння рф, аби використати його у війні проти України.

Водночас президент України Володимир Зеленський заявляв, що лідер Китаю Сі Цзіньпін пообіцяв йому не продавати зброю росії. В інтерв’ю для Bloomberg глава української держави також розповідав, що немає точних доказів того, що зброя з Китаю потрапляє до росії. А проте додав, що якби Сі Цзіньпін “захотів, щоб цього не відбувалося, напевне, цього б не відбувалося”. Якщо ж Китай спільно з росією розробляє зброю для війни в Україні, то щодо цього можна накладати санкції, казав Зеленський.

У ЄС розповіли, коли G7 може укласти рамкову угоду щодо 50 мільярдів кредиту для України

У Євросоюзі вважають, що “Велика сімка”, ймовірно, до жовтня укладе рамкову угоду щодо надання Україні кредиту на суму 50 мільярдів доларів, залучивши прибутки від заморожених російських активів. Про це повідомив єврокомісар з питань економіки Паоло Джентілоні на полях зустрічі міністрів фінансів і керівників центральних банків країн G20 у Ріо-де-Жанейро, цитує Reuters.

За його словами, було досягнуто значного прогресу в технічних і юридичних аспектах кредиту. Посадовець розповів, що саме напередодні міністри G7 провели зустріч щодо позики для України.

“Я впевнений, що ми зможемо досягнути цього до жовтня. Під жовтнем я маю на увазі рамки. Потім, звичайно, до кінця року потрібно вийти на ринки, але в кожній країні є відмінності”, – заявив єврокомісар.

ЄС надасть “Укрзалізниці” майже 43 мільйони євро

Європейський Союз погодив надання “Укрзалізниці” 43 мільйонів євро для євроінтеграційних проєктів. Про це йдеться на сайті “Укрзалізниці”.

Кошти надійдуть у межах програми ЄС Механізм “Сполучення Європи” (CEF). Вона передбачає вдосконалення залізничної мережі та розвиток колії завширшки 1435 мм для підвищення сумісності та пропускної спроможності залізничної інфраструктури.

За 43 мільйони євро планується:

  • реконструювати споруди залізниці з впровадженням колії 1435 мм на ділянці Чоп-Львів;
  • запроєктувати реконструкцію споруд залізниці з будівництвом колії 1435 мм та електрифікацією на ділянці Львів-Чернівці- Вадул-Сірет-Держкордон;
  • розробити реконструкцію Львівського залізничного вузла перспективою розширення залізничної мережі колії завширшки 1435 мм транс’європейської транспортної мережі (TEN-T) на території України;
  • спроєктувати та побудувати колії 1435 мм з електрифікацією на дільниці Павлове-2/Матьовце – Ужгород;
  • електрифікувати колію 1435 мм на ділянці Чоп – Ужгород.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини, можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору