ЖИТТЯ

В Україні відзначають День сил спеціальних операцій ЗСУ: що варто знати про 29 липня

Чим особливе 29 липня? Розповідає Інформатор.

29 липня відзначають День Сил спеціальних операцій ЗСУ та Міжнародний день соціокультурного розмаїття та боротьби з дискримінацією. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

Святої мучениці Серафими. Щорічно 29 липня православні віряни шанують пам’ять і моляться мучениці Серафимі. Дівчина, яка включена в лик святих, жила в Римі при багатій і знатній родині, а народилася в Антіохії. У 117-138 роках Римі проводилися жорстокі гоніння християн. Не тікаючи від небезпеки, Серафима мужньо прийшла на судовий процес разом із Савіною – аристократкою, яку вона навернула в християнську віру. Правитель побачив, що поруч з Серафімою шляхетна особа, і відпустив дівчину. Через пару днів він знову викликав її на суд. Бачачи, що Серафима не хоче відмовлятися від своєї віри в Ісуса Христа, він віддав її двом безсоромним молодим хлопцям на наругу, однак вона помолилася Богу, щоб захистив її. Після цього почався землетрус, а хлопці впали знесиленими. Після того, як дівчина підняла на ноги хлопців, вони заявили, що Ангел Господній не дозволив їм доторкнутися до Серафими. Правитель не став їх слухати, а наказав катувати дівчину та вбити її.

День Сил спеціальних операцій ЗСУ. 29 липня Україна відзначає доволі молоде професійне свято. Подія започаткована 26 липня 2016 року. Цей рід військ ЗСУ утворили 5 січня того ж року.

Міжнародний день соціокультурного розмаїття та боротьби з дискримінацією. Метою такого дня є привернення суспільної уваги до проблеми дискримінації, поширення ідеї мирного співіснування та гуманізму, залучення до поваги культурної спадщини та розмаїття кожного народу.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Олександр, Олексій, Анатолій, Костянтин, Михайло, Микола, Остап та Роман.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1696 – козацьке військо за підтримки московських військ захопило турецьку фортецю Азов.

1776 – останній український кошовий отаман Петро Калнишевський відправлений на Соловецькі острови, де провів в ув’язненні 25 років.

1940 – у ході Другої світової війни почалися повітряні бомбардування Великої Британії силами німецького Люфтваффе.

1994 – Парламент України призупинив приватизацію в республіці.

2002 – у Львові сталася Скнилівська трагедія, з найбільшою кількістю жертв за історію авіашоу – 77 загиблих.

2022 – на Землі зафіксували найкоротший день в історії планети – повний оберт навколо своєї осі зайняв у планети на 1,59 мілісекунди менше, ніж зазвичай. Причиною явища може бути коливання Чандлера – зміна обертання Землі навколо своєї осі.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1817 – Іван Айвазовський, український живописець-мариніст вірменського походження.

1865 – Андрей Шептицький, український церковний діяч, меценат, голова УГКЦ, митрополит.

1887 – Михайло Садовський, український військовий та громадський діяч, генерал-хорунжий Армії УНР, організатор Українського воєнно-історичного товариства у Польщі.

1904 – Дмитро Іваненко, український фізик-теоретик, автор протон-нейтронної моделі атомного ядра.

1984 – Ганна Безсонова, українська гімнастка, абсолютна чемпіонка світу з художньої гімнастики 2007 року, дворазова бронзова призерка Олімпійських ігор 2004 і 2008 років.

1999 – Євгеній Волков, військовослужбовець Збройних сил України, учасник російсько-української війни. Герой України.

Підготувала Вікторія Холошевська

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору