ЖИТТЯ

На Київщині створили три ботанічні пам’ятки, одна із них – на Переяславщині

У Київській області створили три нові ботанічні пам’ятки місцевого значення. Де саме?

Під час чергової 27-ї сесії Київської обласної ради депутати ухвалили рішення про створення трьох нових ботанічних пам’яток природи місцевого значення у Бородянському, Вишгородському та Бориспільському районах: “Дубовий ліс”, “Ботанічна” та “Ковила в межах села Веселе”. Вони відрізняються унікальним рослинним світом, серед якого є й види, занесені до Червоної книги України. Про це повідомили у Державній екологічній інспекції столичного округу, передає Інформатор.

Що відомо про ці ботанічні пам’ятки:

  • “Дубовий ліс” загальною площею 2,3 га розташований на території Шибенського лісництва Державного підприємства “Клавдієвська лісова науково-дослідна станція” біля села Шибене, що у межах Бородянської селищної громади Бучанського району.
  • “Ботанічна” загальною площею 2,1 га розташована на території Першотравневого лісництва державного підприємства “Клавдієвська лісова науково-дослідна станція” біля села Лютіж, що у межах Петрівської сільської громади Вишгородського району.
  • “Ковила в межах села Веселе” загальною площею 0,06 га розташована біля села Веселе Дівичківської сільської громади Бориспільського району.

У повідомленні зазначили, що створення нових заповідних зон – це потужний крок до збереження біорізноманіття регіону. Адже кожна з них це маленький оазис дикої природи, де збереглися унікальні рослинні угруповання. Їхнє збереження – запорука збереження біологічного різноманіття нашої планети. Ці території отримають статус особливо охоронних, де буде обмежена будь-яка діяльність, що може завдати шкоди природним комплексам.

На початку цього року у Київській області налічувалося 305 територій та об’єктів природно-заповідного фонду, загальною (фактичною) площею – 296 6316,5145 га, з яких 26 – загальнодержавного значення та 279 місцевого значення. А протягом 2023 року в області створили 29 нових об’єктів природно-заповідного фонду, включаючи парк-пам’ятку садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення “Межигір’я”.

Нагадаємо, що 30 липня на Переяславщині горіло два сміттєзвалища. Деталі – тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору