ГРОШІ

На сесії міськради Переяслава виділили 200 тисяч гривень на ремонт підвалу центральної аптеки: там облаштують укриття для школярів та науковий простір

У Переяславі провели позачергову сесію. Яке рішення прийняли?

31 липня відбулася позачергова сесія міської ради Переяслава. Під час неї внесли зміни до бюджету громади на 2023 рік. Передбачили 200 тисяч гривень на поточний ремонт укриття Переяславської гімназії №2 за адресою вул. Б. Хмельницького, 57 (приміщення 1). Йдеться про підвал у центральній аптеці. Про це повідомляє Інформатор.

Ці кошти змогли виділити за рахунок перевиконання плану податкових надходжень. Саме ж приміщення на липневій черговій сесії передали із балансу ВУЖКГ на баланс міського відділу освіти. Його планують використовувати не лише як укриття для школярів другої гімназії, а і як освітній простір.

Понад рік тому тодішня заступниця міністра молоді та спорту України Марина Попатенко звернулася до депутата міськради Переяслава Андрія Іващенка з пропозицією долучитися до проєкту створення наукових молодіжних просторів в Україні. Про це він розповів у коментарі Інформатору. Зрештою відібрали 5 міст: Тернопіль, Вінницю, Ніжин, Кам’янське та Переяслав. Реалізують цей проєкт завдяки партнерам: Humanitarian Innovation Group (HIG), що надає матеріальну підтримку (експонати, частково гроші на ремонт тощо), Міністерству молоді та спорту, яке координує проєкт на державному рівні. Перший державний “Музей науки” Малої академії наук України надає методичну та навчальну підтримку, а Університет Григорія Сковороди в Переяславі забезпечує наукову складову.

Андрій Іващенко зазначив, що Переяслав уже отримав обладнання для наукової виставки (вона більше стосується біології, у кожному місті – своя тематика), проте його потрібно розмістити у відповідному приміщенні. Для цього й підійде частина підвалу у центральній аптеці. Однак відкрити науковий простір, згідно з умовами гранту, потрібно принаймні 1 вересня. А до цієї дати, скоріше за все, ремонт завершити не встигнуть. Тож Іващенко зізнався, що спілкуватиметься із грантодавцями, аби цей проєкт розпочати без приміщення на перших етапах.

– Неможливо забезпечити всі школи якісним професійним обладнанням, для цього потрібні великі бюджетні кошти. Але створювати наукові осередки, дивитися, що з цього працює, і від чого можна відштовхуватися у подальшій роботі – ми можемо. Такі простори будуть корисними для молоді, яка хоче реалізовуватися не лише у танцях, музиці чи малюванні, а скажімо, у науці. Також цю виставку можна робити мобільною, перевозити у бусі в інші населені пункти і таким чином популяризувати Переяславську громаду, – сказав Андрій Іващенко.

На сесії міський голова Переяслава Вячеслав Саулко зазначив: “Часу дуже мало, тому намагатимемось робити ремонт швидко. Прошу в Андрія Іващенка, щоб оперативно були укладені всі угоди із благодійним фондом. Субвенція із нашого боку, як бачите, зараз виділена, не дивлячись ні на що. Ми розуміємо важливість цього об’єкта”.

Нагадаємо, що на липневій сесії міської ради Переяслава виділяли гроші на зарплати працівникам, висвітлення діяльності та ремонти. Деталі – тут.

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору