ЖИТТЯ

У Переяславі відкрили центр життєстійкості: там безкоштовно надають психологічну допомогу та підтримку

У Переяславі працює центр життєстійкості. Його мета – покращення психічного здоров’я жителів громади.

Із 17 червня у Переяславі функціонує центр життєстійкості. Це – простір, куди жителі громади можуть звернутися та отримати першу психологічну допомогу, скерування до потрібних служб та організацій, а також можливість відвідувати групові та індивідуальні заняття з психосоціальної підтримки. Це пілотний проєкт Мінсоцполітики, який реалізують у рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я “Ти як?” Першої леді Олени Зеленської. Про це повідомляє Інформатор.

Менеджерка центру Любов Заїка розповіла, що простір створили для того, аби допомогти кожній людині, яка пережила стрес, адже ментальне здоров’я є основним правом людини та невід’ємною частиною її загального фізичного стану: “Цей проєкт надає основну підтримку, аби допомогти кожній людині вижити, вистояти, повірити у себе та показати свою життєстійкість. Також, якщо це потрібно, ми підтримуємо духовно. У тих сферах, у яких можемо допомогти, ми допомагаємо”.

Ключову роль у процесі надання послуг відіграють спеціалісти центру – психологи та фахівці соціальної роботи, наразі їх працює п’ятеро. За час роботи за допомогою до центру вже звернулися кілька десятків клієнтів, зокрема, жінки, сім’ї та люди похилого віку. Вік найрізноманітніший – від 28 до 70 років.

Жителі громади у центрі життєстійкості можуть безкоштовно отримати:

  • кваліфіковану психологічну допомогу;
  • пройти діагностику психологічного стану;
  • навчитися технікам емоційного відновлення;
  • навчитися справлятися зі стресами;
  • долучитися до груп підтримки людей зі схожими життєвими ситуаціями;
  • отримати консультації з різних соціальних питань;
  • взяти участь як у індивідуальних, так і у групових тренінгах та інше.

Фінансує такі центри держава, місцева влада забезпечує приміщення та організовує, власне, роботу центрів. У Переяславі ж він розміщується на базі відділення соціальної реабілітації дітей-інвалідів Центру соціального захисту пенсіонерів та інвалідів. Наявність таких просторів дає можливість громаді ефективно організувати роботу із жителями, зекономити час людини і фахівців на пошук інформації, направляти їх до відповідних спеціалістів, органів та установ, показати найкоротший шлях до потрібної послуги.

Перший етап для кожного відвідувача простору – первинна консультація з фахівцем. Людина розповідає про свій запит, заповнює відповідну анкету, де проходить соціологічне опитування. Після цього фахівці роблять акт оцінки потреб людини та запрошують на індивідуальні чи групові заняття психосоціальної підтримки у самому центрі. Групи підтримки для різних категорій людей – це основний вектор роботи центру життєстійкості.

“У такий час ми повинні допомагати одне одному хто чим може. Адже хтось сильніший, а хтось не може впоратись самостійно із труднощами та викликами. Тож ми працюємо для того, аби підтримати, щоб людина повірила в себе, знайшла сенс жити далі, як би тяжко не було”, – зазначила Любов Заїка.

У центрі надають як разову підтримку, так і комплекс послуг. Людині призначають курс та розклад проходження проблеми. На групових заняттях (3-10 людей) фахівці проводять різноманітні тренінги, майстер-класи, техніки та методики. На індивідуальних – працюють із психологом.

Психологиня центру Світлана Шпакова розповіла, що найчастіше переяславців турбує емоційний та психологічний стан на тлі війни: “Люди емоційно та психологічно виснажені ситуацією у нашій країні. Майже у всіх, хто залишився в Україні, хтось служить. Вони хвилюються за своїх чоловіків, батьків, синів, коханих. А на тлі виснаження психоемоційного можуть загострюватися різні захворювання. Також звертаються з емоційним вигоранням на роботі та в суспільстві”.

Світлана Шпакова зазначила, що часто звертаються люди після 60 років, адже їм потрібна не тільки психологічна підтримка, а й направлення в певну установу: “Я як психолог спочатку проводжу першу психологічну підтримку, знайомлюся з людиною, визначаю її потреби та проводжу діагностику. У закладі є кімната психологічного розвантаження, де ми можемо проводити невимушені бесіди, так людина може більше розкритись та почати усміхатися. Звісно, потрібно працювати не один день, а на постійній основі задля результату”.

Адреса центру: Переяслав, вул. Професійна, 11. Телефон для довідок: (063)352-70-77.

Психологиня центру Світлана Шпакова

Фахівець із соціальної роботи центру Людмила Лила

Центр життєстійкості працює із червня

Простір створений для того, аби допомогти кожній людині, яка пережила стрес

Тут проводять групові заняття

Менеджерка центру Любов Заїка

Кімната психологічного розвантаження

Нагадаємо, що на Переяславщині за липень побралася 31 пара та народилося 13 дітей. Детальна статистика ДРАЦСу – тут.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору