ЖИТТЯ

У світі відзначають День пива та Перуна: що варто знати про 2 серпня

Чим особливе 2 серпня? Розповідає Інформатор.

2 серпня відзначають День Перуна та святого Стефана, а також Міжнародний день пива. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

День пам’яті святого Стефана. 2 серпня в християнстві вшановують пам’ять святого Стефана. Він був обраний апостолами архідияконом серед семи дияконів та став первомучеником, який був страчений за ідеї Христа у віці 30 років.

Міжнародний день пива. Щороку для прихильників хмільного напою всього світу перша п’ятниця останнього місяця літа – визначна дата –  Міжнародний день пива.

День народження поштової скриньки. Для святкування цієї події встановили дату появи на вулицях Лондона перших скриньок для листів. Це відбулося 2 серпня 1858 року.

День пам’яті загиблих воїнів-десантників різних часів і поколінь. З 2017 року 2 серпня Україна вшановує пам’ять офіцерів та солдатів десантних військ різних часів і поколінь, які загинули, захищаючи рідні землі від ворогів.

День Перуна. Християни-язичники вважали Перуна всемогутнім володарем неба, якому належали грім та блискавка. Перун – син повелителя всіх богів Білобога, головний бог пантеону, покровитель війська та землеробів.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Кирик, Іона, Леонтій, Ілля, Опанас, Афанасій, Олександр, Костянтин ,Георгій.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1918 – Гетьман України Павло Скоропадський затвердив закон про створення фонду Національної бібліотеки Української держави.

1919 – повертаючись в Україну, в авіакатастрофі під Ратибором (Сілезія) загинув український громадсько-військовий діяч Дмитро Вітовський.

1941 – на територію СРСР увійшли перші італійські війська.

1953 – у Києві відкрили дитячу залізницю.

1990 – у Дніпропетровську розпочалися Дні козацької слави, присвячені 500-річчю українського козацтва.

2017 – у США набрав чинності ухвалений обома палатами Конгресу Закон №3364 про протидію агресії Росії, КНДР та Ірану.

2020 – від МКС повернулася капсула Crew Dragon із двома американськими астронавтами на борту, які брали участь у місії SpaceX DM-2 (перший політ людей на приватному космічному кораблі).

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1820 – Джон Тіндаль, видатний ірландський фізик, вперше детально дослідив розсіювання сонячного світла атмосферою, пояснив блакитний колір неба.

1834 – Фредерік Бартольді, французький скульптор XIX століття. Автор скульптури “Свободи” в гавані міста Нью-Йорк.

1888 – Кость Буревій, український поет, драматург, публіцист, есер, член Центральної Ради.

1932 – Пітер О’Тул, британський актор ірландського походження, відомий за фільмами “Як вкрасти мільйон”, “Калігула”, “Останній імператор”.

1993 – Сергій Нігоян, учасник і один із бійців 3-ї сотні Самооборони Майдану, вбитий під час протистояння на вулиці Грушевського в Києві.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору