ЖИТТЯ

Як розпізнати небезпечні скорочені посилання в інтернеті та вберегтися від шахраїв

Як розпізнати небезпечні скорочені посилання в інтернеті та вберегтися від шахраїв? Поради від Мін’юст.

Зловмисники використовують скорочені посилання, щоб приховати шахрайські. Тож завжди перевіряйте подібні посилання перед тим, як натискати. Як розпізнати небезпечні скорочені посилання в інтернеті та вберегтися від шахраїв, розповіли у Міністерстві юстиції України, передає Інформатор.

Через скорочення шахраї можуть легко приховати шкідливі вебсайти або фішингові сторінки під короткими URL-адресами, використовуючи такі популярні сервіси, як “Bitly” або “Cuttly”. Тому варто перевіряти подібні посилання перед тим, як перейти за ними:

  1. Дізнайтеся повне посилання. Використовуйте сервіс “Unshorten.it”: https://unshorten.it/ для отримання повної адреси ресурсу (для цього потрібно вставити скорочене посилання у відповідне поле на вебсайті “Unshorten.it”); переконайтеся, що домен виглядає надійно. Шукайте такі відомі домени, як bit.ly, goo.gl або ow.ly. Уникайте підозрілих доменів з орфографічними помилками або випадковими символами.
  2. Перевірте репутацію ресурсу, на який можна перейти за посиланням. Виконайте пошук в Google за повним посиланням. Шукайте відгуки користувачів або попередження про шкідливі програми; перевірте вебсайт за допомогою інструменту онлайн-перевірки безпеки, наприклад, “VirusTotal”: https://www.virustotal.com/gui/home/upload.
  3. Використовуйте розширення браузера. Установіть необхідне розширення, яке сканує скорочені посилання на надійність, наприклад, urlscan.io. Це розширення може попередити вас, перш ніж ви перейдете за підозрілим посиланням.
  4. Будьте обережні з невідомими джерелами. Не переходьте за скороченими посиланнями з невідомих джерел. Наприклад, з електронних листів, повідомлень у соціальних мережах або підозрілих вебсайтів.
  5. Довіряйте своїй інтуїції. Якщо щось здається занадто хорошим, аби бути правдою, то, ймовірно, так воно і є. Уникайте скорочених посилань, які пропонують безкоштовні подарунки або інші привабливі можливості.

Також можете ознайомитися із низкою додаткових ресурсів, які допоможуть вам перевірити скорочене посилання на надійність: https://nadiyno.org/short-link/; https://hyperhost.ua/info/uk/yak-pereviriti-bezpeku-posilannya-na-sait.

У повідомленні зазначили, що варто бути обережним та не ризикувати заразити комп’ютер шкідливими програмами, адже внаслідок цього можна втратити важливі дані. Варто уважно перевіряти скорочені посилання, особливо якщо вони надійшли з незнайомих або підозрілих джерел.

Нагадаємо, що 29 та 30 липня на Переяславщині жителі села скаржилися поліції на працівників ДТЕК. Причина – тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору