ЖИТТЯ

Ремонт нового укриття, центр життєстійкості та пожежі: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації. 

Минув ще один насичений подіями тиждень на Переяславщині. Протягом нього на сесії міськради виділили 200 тисяч гривень на ремонт підвалу центральної аптеки, перейменували ЦПТО та оголосили конкурс на посаду нового директора лікарні. Все це та інше Інформатор зібрав у традиційному суботньому дайджесті.

НА КИЇВЩИНІ БУЛО ДЕКІЛЬКА ПОВІТРЯНИХ АТАК

У ніч на 31 липня російські війська атакували територію України керованою авіаційною ракетою Х-59 та ударними БпЛА типу “Shahed-131/136”. Загалом випустили 89 безпілотників. Основний напрямок удару – Київщина. Сили ППО знищили ракету, якою ворог атакував Миколаївщину, та всі дрони.

У Київській області тривога тривала майже 9 годин. В регіоні працювали сили ППО. Всі ворожі цілі збили. Влучань в об’єкти житлової та критичної інфраструктури немає, постраждалих також. Пошкодженні 13 приватних будинків в чотирьох районах Київщини. Уламками пошкоджені фасади, покрівлі дахів, вибиті вікна. Падіння більшості уламків БпЛА фіксували поза межами населених пунктів. Внаслідок падіння уламків безпілотника загорівся житловий будинок. Будівля частково зруйнована. Загиблих і травмованих немає.

На столицю спрямували багато десятків безпілотників. Ворожі дрони заходили на Київ хвилями практично з усіх можливих напрямків. Це була сьома атака Києва ворожими дронами у липні, яка стала наймасованішою за 2024 рік за кількістю застосованих БпЛА. Під час ранкової другої хвилі повітряного удару дронами ворожі БпЛА продовжили атакувати. Сили та засоби ППО в повітряному просторі Києва та на підступах знищили понад чотири десятки безпілотників. Без постраждалих та руйнувань.

У ніч на 1 серпня російські війська атакували територію України балістичними ракетами “Іскандер-М” та ударними БпЛА типу “Shahed”. Сили ППО знищили всі 7 безпілотників на Київщині, Полтавщині, Херсонщині та Дніпропетровщині.

У Київському регіоні успішно відпрацювали сили ППО. Влучань в об’єкти житлової чи критичної інфраструктури немає. Проте внаслідок падіння уламків збитих дронів поранено чоловіка та жінку, яких доставили до лікарні. Також є пошкодження двох приватних будинків в одному з населених пунктів області. У будівлях пошкоджена покрівля, посічені фасади, вибиті вікна та двері.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ РЯТУВАЛЬНИКИ ГАСИЛИ БАГАТО ПОЖЕЖ

29 липня о 14:40 до оперативно-рятувальної служби Бориспільського району надійшло повідомлення про загорання сміттєзвалища у селі Пологи-Яненки (Циблівська ТГ). На місце події направили одне відділення 27-ї ДПРЧ у складі 5 осіб.

О 15:20 рятувальники прибули на місце події. Виявили, що горить сміття на відкритій території площею 0,5 га. На місці працював також трактор з мотопомпою. Локалізували пожежу о 15:42, а ліквідували о 17:30 на тій самій площі. Вогонь знищив сміття. Ніхто не постраждав.

Цього ж дня о 20:34 до оперативно-рятувальної служби Бориспільського району надійшло повідомлення про загоряння сміття у селі Циблі (Циблівська ТГ). На місце події направили одне відділення 27-ї ДПРЧ у складі 5 осіб.

О 20:59 рятувальники прибули на місце події. Виявили, що горить несанкціоноване сміттєзвалище на площі 0,7 га. О 21:38 на допомогу прибув ЗІЛ-131 у складі 2 осіб від Білоозерського лісництва, о 21:34 трактор МТЗ-80 з водою із села Лецьки (Циблівська ТГ). Локалізували пожежу 30 липня о 1:55 на площі 0,7 га. О 6:15 на допомогу прибув трактор від КП “Хоцьки”. Ліквідували загорання о 7:21 на тій самій площі. Вогонь знищив несанкціоноване сміттєзвалище. Ніхто не постраждав.

30 липня о 13:06 до оперативно-диспетчерської служби надійшло повідомлення про загоряння сухої трави у селі Вінинці (Циблівська ТГ). На місце події направили одне відділення 27-ї ДПРЧ у складі 4 осіб.

О 13:25 рятувальники прибули на місце події. Виявили, що горить провід на електроопорі та трава біля неї на площі 0,03 га. Локалізували пожежу о 13:37, а ліквідували о 13:45 на тій же площі. Ніхто не постраждав.

Цього ж дня о 17:18 надійшло повідомлення про загоряння сухої трави у Переяславі на вулиці Потапенка. На місце події направили одне відділення 27-ї ДПРЧ у складі 4 осіб.

О 17:36 рятувальники прибули на місце події. Виявили, що біля ріки Трубіж горить суха трава на площі 0,02 га та дерево верби 2 метри погонних. Локалізували горіння о 17:52, а ліквідували о 18:19. Ніхто не постраждав.

31 липня о 11:25 до оперативно-диспетчерської служби надійшло повідомлення про загоряння сміттєзвалища у селі Циблі (Циблівська ТГ). На місце події направили одне відділення 27-ї ДПРЧ у складі 4 осіб.

О 11:53 рятувальники прибули на місце події. Виявили, що горить несанкціоноване сміттєзвалище на площі 0,002 га. Локалізували пожежу о 12:22. О 13:02 на допомогу прибули маніту фермерського господарства “Агро Еко” та МТЗ-80 “Хоцьки”. Ліквідували загорання о 13:23 на тій же площі. Ніхто не постраждав.

Цього ж дня о 21:28 надійшло повідомлення про загоряння трав’яного настилу Переяславі на вулиці Свердлова. На місце події направили одне відділення 27-ї ДПРЧ у складі 4 осіб.

О 21:33 рятувальники прибули на місце події. Виявили, що загорілось сміття на відкритій території на площі 0,001 га. Локалізували горіння о 21:37, а ліквідували о 21:42. Ніхто не постраждав.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ЧОЛОВІК ВБИВ СОКИРОЮ ЖІНКУ, А ТІЛО ВИКИНУВ У ВИГРІБНУ ЯМУ

26 січня близько 22:30 у Світанку (Циблівська ТГ) чоловік 1964 р.н. за місцем свого проживання разом із знайомою, місцевою жителькою 1964 р.н., розпивав алкоголь. Під час сварки, яка виникла та переросла у бійку, завдав їй понад 14 ударів сокирою по голові та руках. Вона отримала множинні рани голови, відкриту черепно-лицьову травму, рубані рани кисті. Від отриманих травм померла на місці. Наступного дня правоохоронці виявили тіло у вигрібній ямі.

Обвинувачений у суді розповів, що 22 січня у нього був день народження, який він святкував вдома разом зі знайомою. Чотири дні вони вживали горілку, дивились телевізор та спали. 26 січня посварились через побутові питання (конкретну причину конфлікту не пам’ятає). Сказав, що спочатку бив жінку руками по голові та тулубу. Коли вона впала на підлогу, взяв із веранди сокиру та бив вже нею. Після цього залишив її лежати на підлозі та пішов спати.

Прокинувшись, побачив жінку на підлозі в крові, зрозумів, що вона мертва. Вирішив витягти її в сад та кинути в яму. Тіло скинув, але не встиг його приховати, бо приїхала поліція. 27 січня о 13:30 його затримали правоохоронці.

Суд визнав чоловіка винним у вчиненні злочину за ч. 1 ст. 115 (Умисне вбивство) та призначив йому покарання у вигляді 8 років позбавлення волі. До терміну зарахували його перебування під вартою із 27 січня.

ДВОЄ ЧОЛОВІКІВ НЕЗАКОННО ВИЛОВЛЮВАЛИ РИБУ ТА ЗАВДАЛИ ЗБИТКІВ НА 170 ТИСЯЧ 

1 квітня працівники сектору водної поліції на Канівському водосховищі річки Дніпро біля села Циблі (Циблівська ТГ) виявили 49-річного та 51-річного чоловіків із Житомирської області, які порушували правила рибальства, використовуючи заборонені знаряддя лову. Вони виловлювали рибу з гумового човна за допомогою чотирьох сіток.

У такий спосіб порушники незаконно виловили 101 сріблястого карася вартістю 1581 гривня за штуку, 2 окунів вартістю 3162 гривні за штуку, 1 плітку вартістю 1564 гривні та одного водного рака вартістю 3332 гривні. Заподіяли істотну шкоду Циблівській сільській раді на 170 тисяч 901 гривню.

20 червня прокурор та обвинувачені уклали угоду про визнання винуватості. Суд її прийняв – визнав чоловіків винними у вчиненні злочину за ч. 1 ст. 249 (Незаконне зайняття рибним добувним промислом, що заподіяло істотну шкоду) та призначив покарання у вигляді обмеження волі на 1 рік. Але звільнив від відбування покарання та призначив іспитовий термін 1 рік. Також стягнув на користь держави за процесуальні витрати із залучення експерта по 4 тисячі 543 гривні з кожного.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ НЕПРАВОМІРНО НАДАЛИ ЗЕМЛЮ ЛІСОГОСПОДАРСЬКОГО ПРИЗНАЧЕННЯ ДЛЯ БУДИНКУ

Бориспільська окружна прокуратура забезпечила реальне виконання рішення суду про повернення державі земельної ділянки лісогосподарського призначення вартістю понад 16 мільйон гривень. Йдеться про ділянку площею чверть гектара на території Циблівської сільської ради.

Раніше у суді прокурори довели, що громадянину неправомірно надали у власність земельну ділянку для будівництва та обслуговування житлового будинку. Але вона має лісогосподарське призначення та перебуває в постійному користуванні державного лісогосподарського підприємства. Крім того, уповноважені органи будь-яких дозволів на зміну цільового призначення чи вилучення цієї ділянки не надавали.

Зараз її фактично повернули у власність держави, про що внесли відомості до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

НА СЕСІЇ ВИДІЛИЛИ 200 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ НА РЕМОНТ НОВОГО УКРИТТЯ

31 липня відбулася позачергова сесія міської ради Переяслава. Під час неї внесли зміни до бюджету громади на 2023 рік. Передбачили 200 тисяч гривень на поточний ремонт укриття Переяславської гімназії №2 за адресою вул. Б. Хмельницького, 57 (приміщення 1). Йдеться про підвал у центральній аптеці.

Ці кошти змогли виділити за рахунок перевиконання плану податкових надходжень. Саме ж приміщення на липневій черговій сесії передали із балансу ВУЖКГ на баланс міського відділу освіти. Його планують використовувати не лише як укриття для школярів другої гімназії, а і як освітній простір.

На сесії міський голова Переяслава Вячеслав Саулко зазначив: “Часу дуже мало, тому намагатимемось робити ремонт швидко. Прошу в Андрія Іващенка, щоб оперативно були укладені всі угоди із благодійним фондом. Субвенція із нашого боку, як бачите, зараз виділена, не дивлячись ні на що. Ми розуміємо важливість цього об’єкта”.

ОГОЛОСИЛИ КОНКУРС НА ПОСАДУ ДИРЕКТОРА ЛІКАРНІ 

Конкурсна комісія оголосила конкурс на заміщення посади керівника КНП “Переяславська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування” Переяславської міської ради, Студениківської сільської ради, Ташанської сільської ради, Дівичківської сільської ради та Циблівської сільської ради. Рішення про це прийняли на засіданні 26 липня. Документи від претендентів прийматимуть із 29 липня до 19 серпня. Вимоги читайте тут.

Що цьому передувало?

Протягом понад року у Переяславській лікарні змінилося кілька директорів. Після того, як 16 березня 2023 року Лариса Кузьменчук написала заяву на звільнення за власним бажанням, її місце із квітня зайняв Віктор Атаманенко. У січні 2024-го він покинув посаду, написавши заяву на звільнення. Невдовзі директором призначили Ігоря Гомоная, який після тримісячного випробувального терміну вирішив не продовжувати співпрацю із закладом. Із квітня тимчасово виконував обов’язки директора лікарні Олег Міхальков.

ЦПТО ПЕРЕЙМЕНУВАЛИ НА ПРОФЕСІЙНИЙ КОЛЕДЖ

Державний професійно-технічний навчальний заклад “Переяслав-Хмельницький центр професійно-технічної освіти” перейменували на заклад професійної (професійно-технічної) освіти “Переяславський професійний коледж”.

Зробили це відповідно до наказу МОН України №1016 від 19 липня 2024 року. У коледжі триває прийом заяв вступників на 2024-2025 навчальний рік. Деталі можна дізнатися на сайті коледжу.

У ЦЕНТРІ ЖИТТЄСТІЙКОСТІ БЕЗКОШТОВНО НАДАЮТЬ ПСИХОЛОГІЧНУ ДОПОМОГУ ТА ПІДТРИМКУ

Із 17 червня у Переяславі функціонує центр життєстійкості. Це – простір, куди жителі громади можуть звернутися та отримати першу психологічну допомогу, скерування до потрібних служб та організацій, а також можливість відвідувати групові та індивідуальні заняття з психосоціальної підтримки. Це пілотний проєкт Мінсоцполітики, який реалізують у рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я “Ти як?” Першої леді Олени Зеленської.

Менеджерка центру Любов Заїка розповіла, що простір створили для того, аби допомогти кожній людині, яка пережила стрес, адже ментальне здоров’я є основним правом людини та невід’ємною частиною її загального фізичного стану: “Цей проєкт надає основну підтримку, аби допомогти кожній людині вижити, вистояти, повірити у себе та показати свою життєстійкість. Також, якщо це потрібно, ми підтримуємо духовно. У тих сферах, у яких можемо допомогти, ми допомагаємо”.

Ключову роль у процесі надання послуг відіграють спеціалісти центру – психологи та фахівці соціальної роботи, наразі їх працює п’ятеро. За час роботи за допомогою до центру вже звернулися кілька десятків клієнтів, зокрема, жінки, сім’ї та люди похилого віку. Вік найрізноманітніший – від 28 до 70 років.

У центрі надають як разову підтримку, так і комплекс послуг. Людині призначають курс та розклад проходження проблеми. На групових заняттях (3-10 людей) фахівці проводять різноманітні тренінги, майстер-класи, техніки та методики. На індивідуальних – працюють із психологом.

ОБРЯД ВСТАНОВЛЕННЯ ВІХИ НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ УВІЙШОВ ДО НАЦІОНАЛЬНОГО ПЕРЕЛІКУ ЕЛЕМЕНТІВ НЕМАТЕРІАЛЬНОЇ СПАДЩИНИ 

Обряд встановлення віхи на Переяславщині увійшов до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Особливе місце у традиції Зелених свят є обряд встановлення “Віхи” або “Вихи” – дерева життя, який складається з низки послідовних дій. Таке дійство поширене майже на всій території Переяславщини, зокрема у селах Горбані, Єрківці, Дівички, Стовп’яги, Дем’янці, Ковалин, Велика Каратуль, Мала Каратуль, Виповзки, Строкова, Сомкова Долина, Ташань, Положаї, Харківці, Лецьки, Пристроми, Мазінки, Шевченкове, Циблі, Дениси та у місті Переяслав. Подібні обряди практикують і в інших частинах України, але мають свої особливості та звичаї, а також іншу назву, наприклад, “Ставити тополю” на Полтавщині, “Водити куста” на Поліссі.

Встановлюють обрядове дерево на Зелені свята, які увібрали як християнську, так і дохристиянську традицію. Трійцю відзначають на 50-й день після Великодня та вшановують створення Всесвіту. До свята прикрашають оселі гілками дерев і запашними травами-оберегами, що символізують відродження всього живого на землі.

ЯРОСЛАВ ПИДОРИЧ ТА ЯРОСЛАВ ЧЕРНИШ ВИСТУПИЛИ НА ЧЕМПІОНАТІ УКРАЇНИ З ЛЕГКОЇ АТЛЕТИКИ 

24-26 липня у Івано-Франківську тривав чемпіонат України з легкої атлетики. На стадіоні Національного технічного університету нафти і газу змагалися 279 атлетів. Спортсмени Переяславської ДЮСШ показали гідні результати.

Ярослав Черниш у бігу 400 метрів був шостим, його результат – 51,83 секунди. 200-метрівку він подолав сьомим за 23,36 секунди.

Ярослав Пидорич у бігу на 100 метрів посів сьоме місце, його результат – 11,47 секунди.

Команда Київської області набрала 647 очок та посіла п’яте загальнокомандне місце.

JUK STORE ВИГРАВ BOSS2 3:0, АЛЕ ЗРЕШТОЮ ПОСТУПИВСЯ 4:7

У неділю, 28 липня, відбувся 15 тур чемпіонату Переяславщини з мініфутболу 5х5 “Ліга дворів”. Вовчків іще на одне очко збільшив свою перевагу над конкурентами і впевнено рухається до чемпіонства. Зате за два інші призові місця боротьба точитиметься до останнього.

Результати матчу 15 туру:

  • BOSS – Juk Store 7:4
  • Вовчків – Ratybor 6:4
  • Farmer’s food – Циблі 6:3
  • Мирне – Велика Каратуль 15:1

Ще один матч 15 туру не відбувся, оскільки переяславські “Бурти” припинили свою участь у змаганнях. Тож “Кристал” (Мала Каратуль, Ташанська ТГ) отримав технічну перемогу.

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про День медика, повітряні атаки та пожежі. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору