Переяслав Перейти на сайт

На відбудову “Охматдиту” після російського удару зібрали понад мільярд гривень: що позитивного було цього тижня

Україна отримала перші винищувачі F-16. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала Росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Українські спортсмени здобули “золото” та “срібло” на Олімпіаді-2024

Україна здобула золоту медаль у фіналі Олімпіади-2024 у фехтуванні на шаблях у жіночій команді. Фінальний турнір проводили з Південною Кореєю. Про це свідчить трансляція турніру. У збірній грали Ольга Харлан, Аліна Комащук, Юлія Бакастова та Олена Кравацька.

Першою від України проти кореянки фехтувала Харлан. Вона вийшла вперед і після останнього удару передала змогу фехтувати Бакастовій. Наступній кореянці вдалося вийти вперед з рахунком 10:8. Однак уже третя українська фехтувальниця – Аліна Комащук – ненадовго повернула першість України. Згодом Бакастова знову повернулася на доріжку, але переграти команду кореянок не вдалося. Раунд закінчився з рахунком 20:14 не на користь України. Далі Харлан змогла здобути бали для України та впевнено скоротила розрив – рахунок став 25:23. Після того Комащук зрівняла бали.

У трьох останніх поєдинках українським атлеткам вдалося перевершити корейських фехтувальниць і здобути перемогу. Переможниці стали олімпійськими чемпіонками, а команда Південної Кореї отримала срібні нагороди. Окрім того, це вже шоста медаль для Ольги Харлан – тепер вона найтитулованіша спортсменка в історії незалежності України. А от для Бакастової це перша Олімпіада й одразу золота медаль.

Також український стрілець Сергій Куліш завоював срібну медаль у змаганнях зі стрільби з пневматичної гвинтівки. Про це стало відомо з трансляції змагань. Загалом український спортсмен заробив 461,3 бала. Золото в цій дисципліні завоював представник Китаю, а бронзу – спортсмен з Індії. Стрільба з гвинтівки відбувалась у кілька етапів. Спершу спортсмени виконали три серії по п’ять пострілів у положеннях на коліні та лежачи, а потім ще дві – у положенні стоячи. Після чого почалася серія пострілів на вибування.

Куліш упевнено йшов на третій сходинці, однак потім перемістився на першу. Утримати її, однак, не вдалося – українець поступився китайцю Ліу Юкуну, який заробив у підсумку 463,6 бала.

Зеленський: Готуємо нові сучасні рішення для військових, які приберуть зайву бюрократію

Президент Володимир Зеленський оголосив, що Міністерство оборони працює над новими рішеннями для українських військових, які мають прибирати зайву бюрократію з підрозділів.  Про це він оголосив під час вечірнього звернення.

Главі держави доповідав міністр оборони Рустем Умєров, зокрема щодо співпраці з Туреччиною. Серед іншого – про будівництво корветів для України: цю співпрацю планують продовжувати. Зеленський також провів нараду з командою Міністерства оборони.

Готуємо нові й абсолютно сучасні рішення для наших воїнів, які точно приберуть багато зайвої бюрократії та паперової роботи з підрозділів. Уже скоро ці рішення будуть презентовані нашому суспільству. Мають справді інноваційний вигляд“, – заявив він.

Крім того, була доповідь головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського щодо фронтової ситуації. На Покровського напрямку “незмінно найжорсткіші бої”. Президент наголосив, що цей напрямок потребує найбільш посилених відповідей окупанту.

“Кожна бригада, кожен підрозділ на Покровському напрямку – усі наші воїни, які зберігають стійкість там і захищають наші позиції попри російські штурми, багато в чому тримають основу захисту й на всьому сході нашої країни“, – зауважив Зеленський. За його словами, командування не послаблює уваги й до всіх інших напрямків – на Донеччині, Харківщині та в південних областях. Як зазначив Зеленський, була й доповідь керівника Головного управління розвідки Міноборони Кирила Буданова, однак деталі “непублічні”.

На відбудову “Охматдиту” після російського удару зібрали понад мільярд гривень – Ляшко

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко повідомив, що на відновлення дитячої лікарні «Охматдит» у Києві після російського ракетного удару вдалося зібрати “значну суму”. За підрахунком, це понад мільярд гривень від благодійників, не враховуючи допомоги від іноземних урядів. Про це повідомив кореспондент hromadske.

За даними міністра, на благодійний рахунок безпосередньо закладу “Охматдит” надійшло 312 мільйонів гривень, на благодійний фонд “Охматдиту” – 378 мільйонів гривень, 320 мільйонів гривень зібрали через платформу UNITED24, ще 100 мільйонів гривень виділив уряд з резервного фонду.

Окрім того, фонд Говарда Баффета виділив умовно 11,2 мільйона доларів, але він привозить допомогу у вигляді обладнання, а не коштів. Уряд Литви виділив 1 мільйон доларів, а уряд Німеччини озвучив про намір виділити 10 мільйонів євро.

Україна найближчим часом отримає 3,9 мільярд доларів від США. На що дають гроші?

Найближчим часом до державного бюджету України надійде майже 3,9 мільярд доларів – це новий грант від США. Про це повідомило Міністерство фінансів.

Це перший транш прямої бюджетної підтримки від Сполучених Штатів у 2024 році. Загалом запланований обсяг фінансової допомоги від США на цей рік сягає 7,8 мільярд доларів. Гроші спрямують на виплати заробітної плати вчителям, співробітникам служб швидкого реагування (ДСНС), працівникам державних органів. А також на підтримку першочергових соціальних видатків – виплати допомоги внутрішньо переміщеним особам, малозабезпеченим сім’ям та людям з інвалідністю.

Кошти надійдуть через проєкт “Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні” (PEACE in Ukraine). За даними Мінфіну, цей проєкт є ключовим фінансовим інструментом Світового банку для допомоги Україні. З початку повномасштабного вторгнення росії він об’єднує зусилля іноземних донорів для надання критично важливої підтримки уряду України.

Так, через проєкт PEACE in Ukraine до держбюджету із червня 2022 року вже залучено понад 25 мільярд доларів. Ця угода збільшить обсяг бюджетної підтримки в межах проєкту до майже 30 мільярд доларів, з яких понад 80% – кошти від Сполучених Штатів.

Україна отримала перші винищувачі F-16 – Bloomberg

Перша партія обіцяних винищувачів F-16 від союзників з НАТО прибула в Україну. Про це пише Bloomberg з посиланням на джерела.

Кінець липня визначили як кінцевий термін для передачі літаків, і він був дотриманий. За даними співрозмовників, кількість винищувачів невелика. Незрозуміло, чи зможуть навчені українські пілоти одразу використовувати F-16, чи процес займе більше часу.

Літаки “добиралися” в Україну понад рік. Цей крок був ускладнений затримками, питаннями щодо запчастин і мовним бар’єром між українськими пілотами та їхніми іноземними інструкторами. Планувальники також стурбовані тим, що в країні недостатньо злітно-посадкових смуг, а ті, що є, – вразливі для атак росії.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини, можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.