ЖИТТЯ

Інформатор вихідного дня: що буде, якщо завжди казати “Так”? Дізнаєтесь у легендарному фільмі із Джимом Керрі

Фільм “Завжди кажи “Так” розповідає про вихід із сірих буднів людини-бабака, яка щодня працює в офісі. Чому його варто подивитись?

У рубриці “Інформатор вихідного дня” ми продовжуємо розповідати про цікаві фільми, мультфільми, серіали та книги. Наша журналістка подивилася фільм “Завжди кажи “Так” (2008) з легендарним комедійним актором Джимом Керрі у головній ролі. Сюжет оповідає про замкнутого та відлюдькуватого інтроверта Карла, який завжди на всі запитання відповідав “Ні”. Чоловік практично не спілкувався з людьми, які його оточували. Проте все змінилося, коли він відвідав мотиваційний семінар, який заохотив його говорити “Так” кожній можливості, що трапляється на шляху. Прийнявши цю нову філософію, Карл починає переживати низку несподіваних і захопливих пригод.

“Завжди кажи “Так” – американо-британський романтичний комедійний фільм. Його зняв Пейтон Рід за однойменною біографічною книгою британського письменника Денні Воллеса, який провів 6 місяців, відповідаючи тільки “Так”. Також Денні взяв участь у зйомках фільму в ролі-камео в сцені вечірки нареченої.

Депресивний головний герой живе за схемою “дім-офіс-дім” та відмовляється від усього, що не входить у його зону комфорту. Ви коли-небудь мріяли про підвищення на роботі? Карлу вже неодноразово пропонували кращу посаду та в кілька разів більшу зарплату. Але ні, він вже 5 років звичайний офісний працівник, а пояснює це тим, що не хоче мороки. Карл вигадує відмазки, щоб не бачитись з приятелями, та навіть забув про заручини свого друга.

Життя сіре та нецікаве, але “Містер Ні” (так його прозвали друзі) почувається у безпеці і не прагне щось змінювати. Одного разу він зустрічає знайомого, який благає його сходити на спеціальний семінар. Філософія досить проста – на все відповідати “Так”. Карл укладає угоду зі спікером і пробує змінити своє життя.

Перше “Так”, яке Карл сказав цьому світу, – підвезти безхатька та віддати йому всі свої гроші. Герой опинився в лісі із порожнім бензобаком, розрядженим телефоном і без єдиної копійки у кишені. На перший погляд, це комедійна сцена, та все ж Карл розчарувався вже після першої спроби вийти із зони комфорту. Досить часто після таких невдач люди здаються та повертаються назад до своєї схованки зі ще більшою недовірою до світу. Згодом герой зрозуміє, що якою б абсурдною не була ситуація, це доля – “Я б не познайомився з Елісон, якби не підвіз того безхатька”. Дівчина Елісон – повна протилежність Карлу, вона живе одним днем, повна енергії та креативу. Згодом вони закохуються та подорожують “рандомними” країнами.

Від початку ери “Так-Чувак” Карл проходить через смішні та доленосні ситуації, які крутять його життя у різні боки. Гумор місцями специфічний та чорний, але це як особистий підпис у всіх комедіях з Джимом Керрі. Нас ненав’язливо повчають, поєднуючи психологію з “дурницями”. Люди сприймають це як легку комедію із сенсом, не задумуючись, сміються протягом фільму, а в самому кінці вже приходить усвідомлення всієї ситуації.

У фільмі “Завжди кажи “Так” висміюється те, що дорослі забувають, як ризикувати, подорожувати та займатися мистецтвом. А ще додам, що дорослі забувають, як бути дітьми і бешкетувати. Колишній Карл вважав, що він нікому не сподобається: “Я думав, що якщо скажу “так”, то прив’яжусь до людей. Рано чи пізно вони зрозуміють, що я їм не підходжу. Та я й не знаю, чим мені ділитися”. Головному герою подобалась його бульбашка, адже не потрібно було хвилюватися хто і що подумає. Але що ж сталося, коли Карл відкрився світу? До проблем яких масштабів призведе маленьке слово “так”, але й до яких успіхів, дізнаєтесь, переглянувши фільм “Завжди кажи “Так”.

Нагадаємо, що минулого тижня в рубриці “Інформатор вихідного дня” наша журналістка розповіла про серіал “Чорнобиль”. Матеріал читайте тут.

Дарія Сухотенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору