Переяслав Перейти на сайт

У Литві оголосили про “солідний” пакет допомоги Україні – передадуть БТРи та ЗРК з ракетами: що позитивного було цього тижня

Міністерство оборони США оголосило про додаткову військову допомогу Україні на суму приблизно 125 мільйонів доларів. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала Росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

“Укроборонпром” уперше увійшов до переліку 50 найкращих всесвітніх оборонних компаній

“Укроборонпром” увійшов до 50 найкращих оборонних компаній за версією порталу Defense News, посівши 49-те місце. Торік концерн здобув 65-те місце, тож у 2024 році йому вдалося піднятися одразу на 16 сходинок.

За словами міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олександра Камишіна, з сотні найбільших оборонних компаній світу саме “Укроборонпром” зростає найшвидше: його виторг за 2023 рік виріс на 72% – до 2,2 млрд доларів.  Показники першого півріччя 2024-го свідчать, що “темп тримаємо й цього року”, додав міністр.

“Звичайно, жоден рейтинг не є нашою ціллю сьогодні, і спричинений цей бурхливий розвиток, на жаль, критичною необхідністю”, – наголосив він.

Камишін додав, що мета усієї української “боронки” одна – виробляти якомога більше зброї для Сил оборони, виробляти її якнайшвидше та максимально якісно, адаптуватися та модернізуватися, зокрема щоб зберегти життя українських воїнів.

“Втім, дивлячись на цей рейтинг, ми бачимо: після перемоги саме оборонка стане одним з найважливіших експортних напрямів нашої економіки. Саме Україна стане новим арсеналом вільного світу”, – заявив міністр.

“Укрзалізниця” відправила в перший рейс дитячий вагон

“Укрзалізниця” 8 серпня відправила в перший рейс дитячий вагон, спеціально обладнаний для найменших пасажирів. Купейний вагон адаптований для комфортної та безпечної подорожі родин із дітьми будь-якого віку. Про це повідомили в УЗ. Під час посадки маленькі пасажири дитячого вагона отримуватимуть спеціальні браслети із зазначенням купе та контактного номера телефону батьків.

У коридорі дитячого вагона з`явилися інтерактивні плакати, бізіборди з рухомими елементами та дитячі поручні з м`якою оббивкою для безпечного пересування. Також кожне купе легко розрізнятиметься дитиною, оскільки вони марковані “Іскорками суперсил” – персонажами лялькового театру, розробленими Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ). У кожному купе є навчально-розважальні матеріали, інструкції для руханки, настільна гра та манеж для найменших пасажирів, а також збільшений обмежувач верхньої полиці з протиударною накладкою. Вбиральня такого вагона оснащена додатковими гігієнічними засобами, сповивальним столиком та спеціальними дитячими накладками на унітаз.

Квитки на цей вагон можна придбати виключно в застосунку “Укрзалізниці”, де він має окреме маркування. Дитячий купейний вагон курсуватиме у складі поїзда №15/16 Харків – Ясіня з 8 серпня. Вартість квитка аналогічна вартості купейних квитків аналогічного класу в тому самому поїзді.

Нацбанк випустив нові гривні з гаслом “Слава Україні! Героям слава!”

На нових банкнотах гасло “Слава Україні! Героям слава!” розмістили у правій верхній частині на зворотному боці. Окрім нового гасла, на лицьовому боці банкнот буде підпис голови НБУ Андрія Пишного, а на зворотному – рік випуску. Інші елементи дизайну та захисту залишаються незмінними. Про це повідомили в банку.

Оновлені банкноти вводитимуть в обіг поступово:

У Нацбанку наголошують, що нові гривні з гаслом будуть в обігу одночасно з банкнотами попередніх випусків, тому замінювати стару готівку на нову не потрібно. Поступово модифіковані банкноти замінять зношену готівку 2014-2019 років.

У Литві оголосили про “солідний” пакет допомоги Україні – передадуть БТРи та ЗРК з ракетами

Міністерство оборони Литви заявило, що готує в серпні “солідний” пакет військової допомоги Україні. До нього увійдуть бронетранспортери М113, зенітно-ракетні комплекси та всюдиходи. Про це повідомляється на сайті литовського оборонного відомства.

Загалом у новому пакеті Литва планує передати Україні:

Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас наголосив, що підтримка України – “це інвестиція у нашу власну безпеку”.

США оголосили про нову військову допомогу Україні приблизно на 125 мільйонів доларів

Міністерство оборони США оголосило про додаткову військову допомогу Україні. До пакета вартістю близько 125 мільйонів доларів увійшли засоби протиповітряної оборони, багатофункціональні РЛС для виявлення та протидії артилерії противника, а також протитанкова зброя. Про це повідомляється на сайті Пентагону.

Загалом американці передадуть:

  • ракети Stinger;
  • боєприпаси для ракетно-артилерійських систем HIMARS;
  • артилерійські боєприпаси калібру 155 мм та 105 мм;
  • багатофункціональні радари;
  • ракети з трубним запуском, оптичним відстеженням, дротовим наведенням (TOW);
  • протитанкові системи Javelin та AT-4;
  • позашляховики HMMWV;
  • боєприпаси до стрілецької зброї;
  • підривне обладнання та боєприпаси;
  • обладнання для захисту критичної національної інфраструктури;
  • запчастини та допоміжне обладнання.

Також до пакета допомоги увійшли інші “послуги, навчання і транспорт”. Як пояснили в Пентагоні, ця допомога є 63 траншем від адміністрації президента Джо Байдена, вона буде надана із запасів американського Міністерства оборони. Тобто цей пакет допомоги належить до програми президентських розпоряджень (PDA), яка дозволяє США постачати Україні зброю із власних складів.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини, можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.