ЖИТТЯ

Від братового фотоапарата до зйомок музичних кліпів – за два роки: Юрій Слива із Переяслава поділився своїм досвідом

Юрій Слива – початківець у сфері операторства. Про зйомки кліпів українських співачок та тонкощі знімального процесу розповів у інтерв’ю Інформатору.

19-річний Юрій Слива із Переяслава вже два роки бере участь у найрізноманітніших зйомках як гаффер (технік з освітлення) та оператор. Свій шлях він починав ще з фотоапарата брата, а зараз знімає кліпи для українських співачок. Про перші масштабні зйомки та з якими труднощами зіткнувся на знімальному майданчику розповів журналістці Інформатора.

Юрій Слива – випускник місцевої ЗОШ №2 (тепер – Переяславська гімназія №2), у старших класах вперше почав цікавитися фотографією:

– У 2021 році мій брат віддав мені свій фотоапарат, фотографувати мені сподобалось одразу. Згодом я купив новий та за безцінь пропонував зйомки своїм друзям. Коли довелось обирати спеціальність для вступу, я точно знав, що шукаю професію, де не потрібна математика. Так обрав спеціальність “Оператор кіно і телебачення” Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Вступ проходив за співбесідою та творчим конкурсом. Завдання полягало в тому, щоб зробити 25 фотографій у різних жанрах, з цим я успішно справився.

Під час навчання у листопаді 2022 року Юра вперше взяв участь у масштабній зйомці. Зізнався, що було надскладно, адже знімальний процес затягнувся на 18 годин:

– Ми знімали художній короткий метр для студентської роботи знайомої у приміщенні Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури. Тоді я вперше познайомився з технікою. Я виконував роль освітлювача, тобто відповідав за освітлення на знімальному майданчику. Було дуже холодно, ми жили на одних бутербродах та енергетиках.

Юра в ролі оператора на знімальному майданчику під час навчання

Восени 2023 року Юрій брав участь у зйомках кліпів для молодих українських співачок та сонграйтерок KRYLATA та TIANITA, спробувавши себе у двох ролях – як гафер і оператор:

– Для кліпу пісні KRYLATA “Я не я” зібрали невеличку команду – я (гаффер), оператор, режисер та співачка. Зйомки були безкоштовні, ми з’їли по одному круасану і побігли працювати далі на двох локаціях. Взагалі мене покликали лише за тиждень до початку, але я не міг відмовити. Гафферу потрібно правильно виставити світло для крутого кадру. Для співачки TIANITA ми знімали кліп для її нового синглу “Wine After Nine”, тут мене теж покликали за тиждень, були певні нюанси з переносом дати. У цьому знімальному процесі я вперше спробував себе в ролі оператора. Чесно кажучи, думав буде легше, після 10 годин навантаження від стабілізатора та камери, я на наступний день ледь встав із ліжка.

Перелік робіт, у яких Юрій брав участь, великий – художні та документальні, коротко- та повнометражні фільми, кліпи, подкасти, також був глядачем на зйомках для реклами “Водного світу”. Визнає, що не може виділити щось одне, бо кожна зйомка неповторна:

– Десь я бував у екстремальних умовах, а десь смачно нагодували. Пам’ятаю, як знімали пілотний випуск “ГаражШоу” – подкаст, де учасники обговорюють новини авто в дружній атмосфері. Картинка дуже гарна, знімали на 6 камер, а команда складалась із молодих людей, приблизно всім по 19-20 років. Чим більший бюджет, тим кращий результат, тут із цим пощастило.

Знімальний процес кліпу пісні KRYLATA “Я не я”

Кадр з кліпу TIANITA “Wine after nine”

Кадр з пілотного випуску “Гараж Шоу”

5 січня цього року у Переяславському ЦКМ провели вечір короткометражок, у зйомці яких Юра брав участь переважно як освітлювач. На подію завітали чимало жителів міста та близькі друзі Юри:

– Всі роботи знімались протягом навчального року на вільні теми. Панувала дуже дружня атмосфера, я з легкістю розповідав про свої роботи. Так круто, коли люди аплодують. Звісно, деякі не розуміли крові та алкоголю у роботах, але в історії завжди має бути конфлікт, без нього дивитися не цікаво.

Кілька років тому створили платформу для перегляду українського кіно Takflix, у 2023 році там розмістили фільм-трагікомедію “Вітольд”, знятий Ольгою Стрейчук за мотивами оповідання Сергія Жадана “Мої нічні кошмари”. За сюжетом новий мешканець комуналки Вітольд знайомиться з молодим письменником Сергієм. До знімальної команди увійшов і Юра:

– У той день я познайомився з багатьма цікавими людьми, але умови були складні. Знімали у холодній зйомній хаті, ще й із постійними відключеннями світла. Кожна деталь важлива, можна забути якийсь гвинтик і все, зйомка затримується, та без сюрпризів ніяк. У результаті вийшло дуже класно, ми отримали безліч позитивних коментарів. Перегляд платний, але ваші 50 гривень вартують того.

Вечір короткометражок Юрія Сливи у молодіжному центрі

Зйомки фільму “Вітольд”

Юра бере участь у зйомках інтерв’ю

Окрім знімання робіт, Юра був актором в уривках домашнього завдання з виставлення світла, яке знімали разом з двома одногрупниками у гуртожитку:

– Потрібно були лише зняти людину в русі та поставити гарно світло. Ми вирішили зробити цілу історію. Спочатку зняли всі три відео окремо, але викладач порадив зібрати все у мініфільм. Актором, насправді, бути дуже складно. Можливо, підготовка і не така заморочлива, але актор найголовніший на знімальному майданчику. Від нього залежить все – тривалість зйомки та якими будуть кадри.

За весь час Юра пробував себе у різних напрямках – фотограф, оператор, механік та гаффер. Поділився, ким все ж планує бути у майбутньому:

– Якраз учора говорив про це зі своєю родиною. Я не відчуваю себе митцем, який ходить вулицями і бачить картини. Все ж я більш технічний, роблю все по пунктах. Я можу знімати гарно та бачу чудові кадри, але митцем себе не бачу. Можливо, я й надалі зніматиму якісь кліпи чи рекламу, де не потрібно багато творчої уяви. Все ж душа більше лежить до механіка з освітлення, адже там завдання більш технічні, наприклад, потрібно вигадати, як прив’язати камеру до стелі або поставити світло.

Нагадаємо, що раніше стантрайдер Євгеній Калантай розповів Інформатору про виступи на змаганнях, рекорд України, розвиток стантрайдингу та власне мотовесілля. Інтерв’ю – за посиланням.

Дарія Сухотенко

Фото: Instagram-акаунти yuri_slyva, krylata.ua, alfimovall, mc.zustrich, helga.stern, Youtube-канали TIANITA та Гараж Шоу 

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору