ЖИТТЯ

37 тисяч за ухилянта: СБУ затримала начальників Бориспільського та Бучанського РТЦК, знайшла у них понад 1,2 мільйона доларів

СБУ затримала двох начальників ТЦК на Київщині та їхнього спільника. Вони “заробили” на ухилянтах понад 1,2 мільйона доларів.

Служба безпеки та Офіс Генпрокурора за сприяння керівництва Міністерства оборони та командування Збройних сил України ліквідували схему ухиляння від мобілізації. Затримали керівників Бориспільського і Бучанського районних ТЦК та їхнього спільника – громадянина країни Південного Кавказу. Під час обшуків у помешканнях та автомобілях знайшли понад 1,2 мільйона американських доларів, які вони зберігали у схованках під підлогою та за обшивкою стін власних осель. Про це 16 серпня повідомили на Facebook-сторінках Служби безпеки України та Офісу Генерального прокурора, передає Інформатор.

За даними слідства, правопорушники підробляли медичні документи, щоб визнавати військовозобов’язаних непридатними до служби. Вартість таких “послуг” становила 37 тисяч доларів з одного “клієнта”. У цю суму входила підготовка повного “пакета” документів, зокрема фіктивних меддовідок, а також “супровід”  ухилянтів під час проходження військово-лікарської комісії. Для реалізації схеми очільники військкоматів використовували особисті зв’язки серед представників ВЛК, яких “втемну” залучали до злочинної схеми. Потім фіктивні документи використовували для зняття з військового обліку, що давало можливість втекти за кордон. Для пошуку ухилянтів та передачі грошей посадовці ТЦК залучили свого знайомого-іноземця з Південного Кавказу.

Військова контррозвідка СБУ затримала посередника у столичному ресторані, коли він одержував 50 тисяч доларів від нових клієнтів. Після цього в службових кабінетах затримали обох посадовців ТЦК. Додатково під час обшуків в оселі іноземця виявили велику кількість зброї, зокрема пістолет з глушником, походження якої зараз встановлюють.

Слідчі Служби безпеки оголосили затриманим про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 1 ст. 114-1 (Перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань), ч. 3 ст. 369 (Неправомірна вигода, надана службовій особі, яка займає відповідальне становище, вчинена за попередньою змовою групою осіб). Зловмисникам загрожує до 8 років ув’язнення.

Нагадаємо, що 15 серпня у Переяславі сталися дві ДТП. Деталі – тут.

Фото: Служба безпеки України

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору