ЖИТТЯ

Сьогодні відзначають Третій Спас – Горіховий: що варто знати про 16 серпня

Чим особливе 16 серпня? Розповідає Інформатор.

16 серпня Церква святкує завершальний Третій Спас. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

Третій Спас або Свято перенесення Нерукотворного образу Господа Ісуса Христа. Це народно-християнське свято у східних слов’ян присвячене спогаду перенесення з Едеси до Константинополя нерукотворного образу Ісуса Христа, що припадає на 16 серпня. Свято ще називають Горіховим або Хлібним Спасом, адже завершуються жнива і незабаром прийде осінь із врожаєм горіхів. Господарки починають пекти хліб із нового борошна.

День чоловічої краси. Цей день вперше стали проводити в Америці у 2007 році. Ініціатором заснування та спонсором проведення свята виступила компанія American Crew, яка спеціалізується на виробництві чоловічих товарів для догляду за собою.

Всесвітній день повітряних зміїв. Сучасні повітряні змії використовують здебільшого задля розваги, як народна традиція та як спорт, але важливо пам’ятати, що від самого початку своєї історії вони були провісниками літаків.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Олександр, Іван, Степан, Яків, Ганна.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1649 – 50-тисячна армія Богдана Хмельницького перемогла 60-тисячну армію Речі Посполитої короля Яна-Казимира під Зборовом.

1820 – у Ніжині коштом князя Олександра Безбородька відкрили Гімназію вищих наук (нині — Ніжинський педагогічний інститут).

1914 – Головна українська рада оприлюднила маніфест до українського народу з приводу Першої світової війни із закликом боротися за визволення України.

1919 – 11-та дивізія Групи Січових стрільців Романа Сушка Армії УНР і 21-ша Збаразька бригада УГА Богуслава Шашкевича звільнила від більшовиків Шепетівку.

1925 – відбулася прем’єра фільму Чарлі Чапліна “Золота лихоманка”.

1960 – заснували Міжнародну академію астронавтики.

1972 – у Торонто відкрили Національну виставку, на якій уперше для західного світу були представлені виробники Китаю.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1650 – Вінченцо Марія Коронеллі, венеційський історик і географ, генерал ордену Францисканців, займався головним чином космографією, виготовив земний і небесний глобуси, які досі зберігаються в Паризькій національній бібліотеці.

1832 – Вільгельм Вундт, німецький психолог, фізіолог, філософ і мовознавець, зіграв вирішальну роль у перетворенні психології в самостійну науку.

1920 – Чарлз Буковскі, відомий американський поет і письменник.

1931 – Юрій Старостенко, український маляр, графік.

1933 – Анатолій Авдієвський, український хоровий диригент, композитор, педагог, керівник хору імені Григорія Верьовки, Герой України.

1950 – Василь Федорук, український скульптор, художник, який останні роки життя провів у США.

1958 – Мадонна, американська співачка й акторка.

1962 – Юрій Іздрик, український прозаїк, поет, культуролог.

1978 – Адріана Галецька, українська художниця.

Дарія Сухотенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору