Переяслав Перейти на сайт

Втрати на фронті, корупція у ТЦК та молодіжні ініціативи: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації. 

Два похорони у Переяславі та ще дві звістки про загибель на фронті – і це лише за останні сім днів. При цьому, Служба безпеки України затримала керівників Бориспільського та Бучанського районних ТЦК, яких підозрюють у “зароблянні” на ухилянтах. Складним та трагічним був цей тиждень. Але не обійшлося у ньому і без приємних новин. Усі їх Інформатор зібрав у традиційному суботньому дайджесті.

Поховали двох захисників Бориса Дудку та Андрія Одинця

Останнім часом не минає і тижня без гірких звісток із фронту та поховань захисників на Переяславщині. 14 серпня у Переяславі попрощалися із сержантом Збройних сил України Борисом Дудкою. Йому було 53 роки. Загинув 2 серпня під час виконання завдань біля населеного пункту Новогродівка Покровського району, що на Донеччині. Служив водієм відділення забезпечення військової частини. Поховали його на Підварському кладовищі.

– Борис був особливим. Зі школи вчителі пам’ятають його як чудового учня, який гарно навчався та завжди допомагав своїм друзям. Він був вправним спортсменом, грав у футбол та мріяв про щасливе майбутнє для всіх. Працював газозварювальником. Мабуть, немає у місті якоїсь огорожі чи двору, де Борис би не приклав свої золоті руки. Більше 25 років служив у нашій поліції, виконував присягу та захищав громадський порядок. Коли почалася повномасштабна війна, вже сивочолий 52-річний Борис одним із перших взяв зброю у руки та вирушив на передову. За великі подвиги, героїзм та відважність нашим Головнокомандувачем Валерієм Залужним він був нагороджений орденом “Сталевого Хреста”. У 2023 році Борис отримав орден “Ветерана війни”, – сказав на похороні міський голова Переяслава Вячеслав Саулко.

15 серпня у Переяславі попрощалися зі штаб-сержантом Збройних сил України Андрієм Одинцем. Він загинув 8 серпня під час виконання бойового завдання біля населеного пункту Водяне Волноваського району, що на Донеччині. Служив старшим стрільцем-оператором другого стрілецького відділення. Поховали його на Андрушівському цвинтарі.

– Воїн Андрій, не задумуючись про власну безпеку, віддав життя за кожного з нас. У нашій громаді дуже багато героїв. Жодна людина не хоче більше героїв. Ми хочемо живих родичів, наших захисників. Люди, давайте будемо пам’ятати та віддавати шану тим, хто стоїть за нас на передовій. Нам здається, що нам тут дуже важко. Але ні. Набагато важче те, що переживають наші хлопці, які, на жаль, повертаються до нас героями. Тож сьогодні, у велике релігійне свято, ми прощаємося та бажаємо, щоб рідна земля оберігала його так, як і він її до останньої краплини крові. Прости Андрію, що ми не змогли зробити нічого, аби ти лишився живим. А ти зробив усе для того, щоб у нас було майбутнє, – сказала на похороні секретарка міської ради Переяслава Лідія Оверчук.

На війні загинули Сергій Мальований та Віталій Ступак

Також уже офіційно відомо про загибель на війні ще двох наших земляків. 6 червня при виконанні бойового завдання біля населеного пункту Іванівське Бахмутського району, що на Донеччині, загинув молодший сержант Збройних сил України Сергій Мальований 1990 р.н. із Переяслава. Із 6 червня цього року захисник вважався зниклим безвісти, а 12 серпня труп невпізнаного солдата ідентифікували як Сергія Мальованого. Він служив головним сержантом першої стрілецької роти. Поховають його у Переяславі 17 серпня.

11 серпня, перебуваючи на позиції біля населеного пункту Кислівка Куп’янського району Харківської області внаслідок бойового зіткнення, загинув солдат ЗСУ Віталій Ступак 1973 р.н. із Малої Каратулі (Ташанська ТГ). Він служив стрільцем-помічником гранатометника другого стрілецького відділення.

СБУ затримала керівників Бориспільського та Бучанського районних ТЦК

Доки на фронті гинуть справжні герої, у тилу певні люди ганьблять форму ЗСУ. Цього тижня Служба безпеки та Офіс Генпрокурора затримали керівників Бориспільського і Бучанського районних ТЦК та їхнього спільника – громадянина країни Південного Кавказу. Під час обшуків у помешканнях та автомобілях знайшли понад 1,2 мільйона американських доларів, які вони зберігали у схованках під підлогою та за обшивкою стін власних осель.

За даними слідства, правопорушники підробляли медичні документи, щоб визнавати військовозобов’язаних непридатними до служби. Вартість таких “послуг” становила 37 тисяч доларів з одного “клієнта”. У цю суму входила підготовка повного “пакета” документів, зокрема фіктивних меддовідок, а також “супровід”  ухилянтів під час проходження військово-лікарської комісії. Для реалізації схеми очільники військкоматів використовували особисті зв’язки серед представників ВЛК, яких “втемну” залучали до злочинної схеми. Потім фіктивні документи використовували для зняття з військового обліку, що давало можливість втекти за кордон. Для пошуку ухилянтів та передачі грошей посадовці ТЦК залучили свого знайомого-іноземця з Південного Кавказу.

Слідчі Служби безпеки оголосили затриманим про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 1 ст. 114-1 (Перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань), ч. 3 ст. 369 (Неправомірна вигода, надана службовій особі, яка займає відповідальне становище, вчинена за попередньою змовою групою осіб). Зловмисникам загрожує до 8 років ув’язнення.

Росіяни мало не щоночі атакували Україну з повітря

Цього тижня російські війська мало не щоночі атакували територію України ударними дронами та ракетами. Скажімо, 11 серпня випустили 4 балістичні ракети KN-23 та 57 БпЛА типу Shahed. Сили ППО знищили 53 ворожі БпЛА у Миколаївській, Одеській, Вінницькій, Кіровоградській, Херсонській, Київській, Запорізькій, Сумській, Рівненській та Черкаській областях. У Броварському районі внаслідок атаки ворога загинули 4-річна дитина та її батько. Ще трьох людей, зокрема, 12-річного хлопчика госпіталізували. У постраждалих забої та садна тулуба, голови, кінцівок та переломи. У результаті падіння уламків ворожих цілей у двох районах області 2 приватні будинки знищено, ще 6 пошкоджено. Також було пошкоджено 4 автомобілі.

14 серпня атакували 2-ма керованими авіаційними ракетами Х-59/69 та 23-ма ударними БпЛА типу Shahed. Сили ППО знищили 17 безпілотників у Миколаївській, Черкаській, Кіровоградській, Київській, Запорізькій, Сумській, Харківській та Житомирській областях.

15 серпня випустили по Україні 3 керовані авіаційні ракети Х-59 та 29 ударних БпЛА типу Shahed. Сили ППО збили 29 ворожих БпЛА у Миколаївській, Черкаській, Кіровоградській, Херсонській, Запорізькій, Сумській, Чернігівській та Київській областях.

16 серпня російські окупанти завдали удару 3-ма балістичними ракетами “Іскандер-М”, 3-ма ударними БпЛА типу Shahed та 2-ма безпілотниками невстановленого типу. Сили ППО збили усі ворожі БпЛА у Полтавській, Житомирській, Кіровоградській, Одеській та Миколаївській областях.

17 серпня завдали удару крилатою ракетою “Іскандер-К” по місту Суми та 14-ма ударними БПЛА типу Shahed. Усі 14 “шахедів” збили сили ППО у Миколаївській, Черкаській, Полтавській, Дніпропетровській, Запорізькій та Київській областях. Протягом останніх чотирьох атак на Київщині жертв, поранених та руйнувань не було.

Бійці ДФТГ №2 збили ворожий “шахед”

Під час нещодавньої атаки, яку російські війська завдали по Київщині, бійці підрозділу Добровольчого формування №2 Переяславської громади вдруге за останній час знищили ворожий дрон Shahed. 14 серпня їх нагороджували в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі.

Степан “Квадрат” Луковенко однієї з ночей збив “шахеда”, влучивши пострілом у його батарейний блок. Тож його нагородив подякою за оборону повітряного простору держави, щоденну службу, приклад самовідданого служіння Батьківщині та зміцнення її обороноздатності начальник відділу логістики, заступник командира однієї з частин 118-ї окремої бригади територіальної оборони Віталій Яковчук. Такими ж подяками відзначили групу добровольців на чолі із випускником університету Валерієм Новородовським. Вони невдовзі знайшли рештки дрона-камікадзе, зберігши при транспортуванні блоки управління та всього цінного, що може надалі стати в нагоді для розшифрування й знешкодження таких дронів.

Працівник убив господаря, бо той робив йому зауваження

13 серпня до поліції надійшло повідомлення, що у Переяславі в приватному будинку виявили тіло 71-річного власника з ушкодженнями. Йому завдали численних ударів ножем, від чого він помер на місці події. Правоохоронці встановили, що коли правопорушник виконував господарські роботи на подвір’ї постраждалого, той почав робити йому зауваження. Через це між чоловіками виник словесний конфлікт. Зловмисник схопив ніж та завдав господарю численних ударів по тулубу, від чого той помер на місці.

Працівники Бориспільського управління поліції затримали 50-річного фігуранта у Борисполі. Зараз він перебуває в ізоляторі тимчасового тримання. Йому повідомили про підозру за статтею 115 (Умисне вбивство). Загрожує до 15 років позбавлення волі.

Geely зіткнувся із Kia на перехресті, а Nissan – із Mercedes на вулиці Грушевського

15 серпня у Переяславі сталися дві ДТП. Об 11:09 надійшло повідомлення про те, що зіткнулися автомобілі Kia та Geely. Відомо, що водій Kia зупинився на перехресті вулиць Золотоніське шосе та Новокиївське шосе, а водійка Geely не дотрималась дистанції та не врахувала габарити власного авто й зіткнулася із ним. Автомобілі отримали пошкодження лакофарбового покриття.

А о 13:15 біля автомийки самообслуговування на вулиці Грушевського сталася ДТП між автомобілями Mercedes та Nissan. Водій Nissan, виїжджаючи з гаражного кооперативу на головну дорогу, не впевнився у безпеці проїзду та зіткнувся з авто Mercedes. Воно отримало механічні пошкодження.

В обох випадках ніхто не постраждав. Поліціянти склали адміністративні протоколи за статтею 124 (Порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна).

Археологиня Галина Бузян відзначила 50 років роботи у заповіднику

Продовжимо значно позитивнішими новинами. У День археолога, 15 серпня, у приміщенні фондів НІЕЗ “Переяслав” (колишній “Старий вертеп”) вітали археологиню, старшу наукову співробітницю НІЕЗ, Заслужену працівницю культури України Галину Бузян, яка нещодавно відзначила важливу дату – 50 років роботи у заповіднику.

Генеральний директор НІЕЗ “Переяслав” Олексій Лукашевич вручив Галині Бузян подяку “за наполегливість, професіоналізм, порядність, відданість улюбленій справі та вагомий внесок у становлення та розвиток переяславської археологічної школи”. Він наголосив, що таким розвитком археології може похвалитися далеко не кожне місто: “Ви були біля її витоків, ви її формували, формуєте і передаєте знання наступним молодим поколінням”.

Галина Бузян у свою чергу подякувала за оцінку її внеску в археологію: “Мені пощастило, що я отримала сюди направлення. Я завжди вважаю, що колектив музею усіх поколінь – це фактично моя сім’я”.

Колеги та друзі ділилися приємними спогадами про ювілярку. Завершували привітання за святковим столом.

У мистецькій галереї відкрили виставку “Дніпро Ревучий”

15 серпня у мистецькій галереї Переяславського центру культури та мистецтв відкрили виставку “Дніпро Ревучий”. На ній презентували картини, які місцеві художники намалювали під час пленеру на березі Дніпра нещодавно, фото із запливів спортивно-культурологічних заходів “Дніпро Ревучий” із попередніх років, різноманітні цікаві речі, пов’язані із цим фестивалем, творчі напрацювання та книги про затоплені Канівським водосховищем села від ГО “Старий Дніпро”. Головним же ексклюзивом виставки стала презентація маловідомого мосту через річку біля Трахтемирова, всі охочі могли побачити палю із нього. Організували цю масштабну та непересічну подію краєзнавець, очільник ГІ “Корінь нації” Микола Богатир, ГО “Старий Дніпро” у співпраці із відділом культури та туризму Переяславської міської ради.

“Дніпро Ревучий” започаткували ще у 2016 році. З кожним роком він збирав усе більше учасників, які зголошувалися перепливти Дніпро, аби таким чином нагадати про затоплені Канівським водосховищем села. Через повномасштабну війну із 2022-го запливів не проводять, але натомість щороку влаштовують подібні культурно-просвітницькі заходи.

Побачити виставку “Дніпро Ревучий” у мистецькій залі ЦКМ можна до 23 серпня.

У Центрі соціальних служб відкрили дитячий простір

16 серпня на базі Центру соціальних служб Переяславської міської ради відкрили простір для дітей з родин соціально-вразливих категорій. Це стало можливим завдяки благодійному фонду “Рокада” та Управлінню Верховного комісара ООН у справах біженців.

У Переяславі є приватні простори, але люди вразливих категорій дуже часто не мають змоги заплатити. Так прийняли рішення створити простір, де батьки зможуть безоплатно залишити дитину та зайнятися своїми справами. На місці працює психолог, який слідкує за дітками та безкоштовно надає психологічні консультації.

Простір працює з понеділка по п’ятницю із 8:00 до 17:00 для дітей із родин соціально-вразливих категорій, які можуть самостійно обходитися без маминої підтримки та комунікувати з іншими дітьми. Тут планують проводити майстер-класи, групові заняття для діток кілька разів на місяць. Простір облаштували всім необхідним – різноманітними іграшками, зручними меблями та технікою.

У міській раді відзначили активну молодь

На початку тижня, 12 серпня, у залі засідань міської ради Переяслава з нагоди Міжнародного дня молоді провели урочистий захід. Нагороджували активну молодь, яка робить вагомий внесок у розвиток міста у культурних, спортивних, волонтерських та інформаційних сферах діяльності.

У залі зібрались працівники міської ради, прогресивні молоді люди та їхні рідні. Зі словами вітання виступив Вячеслав Саулко: “Ми пишаємось тим, яка в нас молодь. У сьогоднішній час, коли йде війна, ми всі маємо розуміти, що ви сьогодення та майбутнє нації. Вам творити, розвивати наші місто та державу. Ваші батьки, чоловіки та всі, хто є в цій залі, які захищають Україну, роблять це лише заради розвитку нашої молоді. Ми раді тому, що в нашій громаді такі чудові діти, які проводять безліч заходів. У нас є і молодіжний простір, і молодіжна рада. Напрямок роботи міської ради – розвивати молодь та освіту. Ми дякуємо вам за ту роботу, яку ви виконуєте. Я бажаю, щоб ні на день ви не зупинялися на досягнутих успіхах і надалі покращували наше місто”.

Владислав Міранович став лауреатом Премії Кабінету Міністрів України

Під час Українського молодіжного форуму вручили Премії Кабінету Міністрів України за особливі досягнення молоді у розбудові України. Одним із 20 лауреатів став начальник відділу молодіжної та інформаційної політики Київського обласного молодіжного центру Владислав Міранович із Переяслава.

Це вже друга премія найвищого рівня, яку отримують представники Київщини. У 2021 році лауреаткою була заступниця начальника Управління молоді та спорту Київської обласної державної адміністрації Світлана Назарук.

Молодь презентувала проєкти, які можуть покращити Переяславську громаду

14 серпня у молодіжному просторі “Зустріч” відбулася презентація проєктів для покращення Переяславської громади, які у рамках проєкту “Моя громада разом” розробила місцева молодь. Загалом представили 9 пропозицій, на які тепер шукатимуть фінансування.

Керівниця проєкту Анна Сахно розповіла, що  серед молоді Переяславської громади відібрали 90 учасників, які зареєструвалися через Google-форму. І з них сформували 9 змішаних географічно команд, тобто з дітьми із різних населених пунктів громади: “Чому так? Бо основна мета проєкту – згуртувати молодь всієї громади над вирішенням якихось проблем або зменшення впливу цих проблем на якість життя громади. У травні було проведено три одноденні таборування, де молодь навчали соціальної згуртованості. На третьому етапі у червні-липні наші учасники працювали із менторами (загалом провели 45 зустрічей, по 5 кожна команда). І завершили це екскурсією-квестом історичним центром Переяслава від Миколи Богатиря. Зараз у нас заключний етап, на якому команди презентують свої напрацювання. Після цього буде роздрукований та поширений серед потенційних стейкхолдерів дайджест молодіжних ініціатив. Електронна версія буде у вільному доступі, щоб люди за бажання могли підтримати ініціативу”.

Юрій Слива знімає кліпи для українських співачок

І це ще не всі класні новини про переяславську молодь. Ось 19-річний Юрій Слива із Переяслава вже два роки бере участь у найрізноманітніших зйомках як гаффер (технік з освітлення) та оператор. Свій шлях він починав ще з фотоапарата брата, а зараз знімає кліпи для українських співачок. Про перші масштабні зйомки та з якими труднощами зіткнувся на знімальному майданчику розповів журналістці Інформатора. Читайте публікацію тут.

Представники переяславського університету не здобули нагород на Олімпіаді

Наостанок – традиційно спортивні новини. 11 серпня завершилися Олімпійські ігри-2024 у Парижі (Франція). Вони тривали із 26 липня. Розіграли 329 комплектів медалей у 32 видах спорту. Україна здобула три золоті, п’ять срібних та чотири бронзові медалі й посіла 22-ге загальнокомандне місце. Очолила ж рейтинг збірна США, яка виграла 40 золотих, 44 срібні та 42 бронзові медалі.

Цьогоріч до української Олімпійської збірної увійшли 8 представників факультету фізичної культури, спорту і здоров’я Університету Григорія Сковороди в Переяславі: борчині вільного стилю Аліна Грушина-Акобія та Тетяна Сова-Ріжко, боксер Дмитро Ловчинський, плавець Владислав Бухов, футболісти Ілля Крупський, Кирило Сігеєв, Дмитро Криськів та Максим Брагару. Їхні результати:

“Ліга дворів” підходить до свого завершення

11 серпня відбувся 17 тур чемпіонату Переяславщини з мініфутболу 5х5 “Ліга дворів”. Результати матчів такі:

У останньому турі 18 серпня відбудуться такі матчі:

Велика Каратуль отримає технічну перемогу над “Буртами, які припинили участь у змаганнях.

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про втрати на фронті та бруківку за 1,3 мільйона гривень. Читайте матеріал за посиланням.

Підготував Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.