ЖИТТЯ

Олімпійські чемпіонки Харлан та Магучіх допомагають захисникам: що позитивного було цього тижня

Шаблю спортсменки Харлан, з якою вона виграла золото на Олімпіаді, продали за 10 мільйонів гривень. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала Росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Військова операція в Курській області триває саме так, як спочатку й розраховувалось – Зеленський

17 серпня у своєму вечірньому відеозверненні Президент Володимир Зеленський повідомив про успішність військової операції на Курщині. Глава держави нагадав, що раніше того ж дня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський доповів щодо продовження руху в Курській області.

“Хоробрість українців робить великі речі. Зараз зміцнюємо наші позиції. Плацдарм нашої присутності стає сильнішим. Я хочу подякувати кожному воїну, який це забезпечує: усім солдатам, сержантам і командирам”, – наголосив Зеленський.

Він також подякував “кожному підрозділу, який поповнює обмінний фонд” завдяки новим російським військовополоненим.

“Це важливо. Це наближає звільнення наших військових, наших цивільних з російського полону. Пам’ятаємо про всіх, кого маємо повернути додому”, – пояснив президент.

Зеленський підкреслив, що Україна дипломатично наполягатиме на “сміливих кроках та рішеннях” від партнерів, щоб змінити курс війни та довести її до справедливого завершення.

“Ми потребуємо того, щоб усі партнери, які дійсно можуть допомогти, – щоб вони допомогли. Це і Сполучені Штати, і Британія, і Франція, і інші партнери”, – зауважив глава держави.

У МВС заявили, що створення буферної зони на Курщині захистить Сумщину від обстрілів

У Міністерстві внутрішніх справ заявили, що створення буферної зони у Курській області рф захистить прикордонні громади від обстрілів. Лише впродовж цього літа росіяни завдали понад 2 тисячі ударів по Сумщині. Про це сказав міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

За даними міністерства, росіяни застосовували для атак по Сумщині ракети, артилерію, КАБи, ударні дрони, міномети. Через постійні обстріли евакуації підлягає населення 183 населених пунктів 15 територіальних громад Сумської області. Вже евакуювали понад 20 тисяч людей, з яких майже 2,5 тисячі – діти.

“Створення буферної зони на території Курської області – крок, який покликаний захистити наші прикордонні громади від щоденних ворожих обстрілів”, – ідеться в повідомленні.

У відомстві також повідомили, що місцева влада рф залишила жителів Курщини без речей першої потреби. Зараз військові надають МВС інформацію щодо потреб у забезпеченні місцевих питною водою, харчами, медикаментами, засобами гігієни, щоб у координації з іншими відповідними органами ми змогли якнайшвидше організувати гумдопомогу.

Литва передала Україні частину нового пакету військової допомоги

До України 15 серпня прибули навантажувачі, причепи та розкладні ліжка, призначені для українського війська. Їх відправила Литва у межах нового пакета військової допомоги. Про це повідомила пресслужба Міноборони Литви.

Загалом протягом серпня Україна отримає від Литви:

  • 14 бронетранспортерів М113;
  • пускові комплекси ППО малої дальності з ракетами;
  • системи боротьби з безпілотниками;
  • індивідуальні протидронові глушники;
  • всюдиходи із запчастинами;
  • гвинтівки;
  • боєприпаси;
  • димові заряди;
  • інше обладнання і спорядження.

У відомстві зазначили, що у відповідь на запити України цього року Литва вже поставила боєприпаси калібру 155 мм, бронемашини M577, бронемашини M113, системи боротьби з безпілотниками. Також Київ отримав необхідне для зимового сезону обладнання та комплекти теплого одягу, боєприпаси до протитанкового гранатомета Carl Gustaf, дистанційні системи детонації RISE-1, генератори, легкий штурмовик L-39ZA Albatros у розібраному вигляді й інше військове забезпечення.

З початку повномасштабної війни Литва надала Україні військову підтримку на понад 641 мільйон євро. Загальна підтримка Литви Україні за весь час уже перевищила мільярд євро, додали в Міноборони. Зокрема, цього року країна на запити Києва вже передала боєприпаси калібру 155 мм, бронемашини М577 та М113, системи боротьби з безпілотниками, боєприпаси до протитанкового гранатомета “Карл Густав”, системи дистанційного підриву RISE-1, електричні генератори, а також розібраний легкий штурмовик L-39ZA “Альбатрос” та інше.

Шаблю Харлан, якою вона виграла золото на Олімпіаді, продали за 10 мільйонів гривень

На благодійному аукціоні за 10 мільйонів гривень продали шаблю дворазової олімпійської чемпіонки Ольги Харлан, якою фехтувальниця завдала переможного уколу у фіналі командного турніру Олімпійських ігор-2024 у Парижі. Про це повідомив “Благодійний фонд Сергія Притули”, який організував аукціон “Шабля на ШаБлі”.

“Дякуємо Ользі за такий цінний артефакт. Ця шабля вже принесла одну перемогу, та її ціна скоро принесе перемоги на полі бою”, – зазначили у фонді.

Всі кошти з продажу шаблі Харлан будуть спрямовані на придбання автоматизованих турелей “ШаБля” для піхоти.

Система “ШаБля” – куленепробивна автоматизована система під кулемети, що допомагає військовим дистанційно стріляти. Саме завдяки дистанційній роботі турель зберігає життя та здоровʼя кулеметників.

Легкоатлетка Магучіх переказала частину призових з Олімпіади “Янголам Азову”

Українська легкоатлетка Ярослава Магучіх, яка здобула золоту медаль на Олімпійських іграх-2024, пожертвувала 500 тисяч гривень благодійній організації “Патронатна служба Янголи Азову”. Про пожертвування повідомила голова патронатної служби “Янголи Азову” Олена Толкачова.

“Мене приємно вразило, коли просто ввечері я отримала повідомлення про донат у розмірі 500 тисяч від української олімпійської спортсменки Ярослави Магучіх. Хочу подякувати від імені команди “Янголів Азову”, важкопоранених бійців та їхніх родин”, – написала вона.

Толкачова повідомила, що кошти спрямували на оплату лікування військових із важкими нейротравмами та черепно-мозковими травмами, які перебувають у реабілітаційному центрі.

Раніше стало відомо, що Магучіх пожертвувала мільйон гривень із призових на захист тварин. Гроші отримали організація з порятунку тварин і довкілля UAnimals та ще чотири притулки для тварин: дніпровський “Пегас”, “Сумське Товариство захисту тварин”, “Безпритульний Світ” та “Фонд Дніпро енімалс”.

Після перемоги Ярослава Магучіх оголосила, що частину призових віддасть на потреби ЗСУ, у фонд психологічної підтримки та невеличку частинку – на допомогу притулкам та тваринкам з окупованих територій.

“Але також я вважаю правильним та справедливим рішенням віддячити й своїй команді, яка готувала мене до цієї медалі не один олімпійський цикл у 4 роки, а вкладала в мене з першого дня мого шляху у легкій атлетиці. Гроші – ніщо, як порівняти з тим, що ми пройшли з командою. І ніщо, як порівняти з тим, скільки для нас роблять ЗСУ та волонтери, щоб ми жили в незалежній та вільній країні”, – писала спортсменка.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини, можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору