ЖИТТЯ

“На гостину до Шевченка”: до музею “Заповіту” в Переяславі завітали місцеві депутати

“На гостину до Шевченка” у музеї “Заповіту”. Під час заходу спонсори передали подарунки.

19 серпня у переяславському музеї “Заповіту” відбувся захід, приурочений до першого приїзду Тараса Шевченка на Переяславщину. Депутат міської ради Олексій Дикий та генеральна директорка Центру соціального захисту пенсіонерів та інвалідів Раїса Голованова передали подарунки для музею – коврові доріжки та пилосос. Також на заході були депутати міськради Володимир Башмак та Людмила Шимченко. Про це повідомляє Інформатор.

179 років тому 19 серпня Андрій Козачковський саме у вітальні дворянського будинку, де зараз розміщується музей “Заповіту”, приймав гостей – переяславську інтелегенцію, викладачів, поміщиків та студентів з нагоди приїзду Шевченка на Переяславщину. У той день тут звучали твори видатного письменника та лунали пісні.

– Ми продовжуємо традиції, тому й обрали таке місце для зустрічі активних громадян міста. Тут повністю відтворена обстановка того дня, – сказала провідна наукова співробітниця музею “Заповіту” Тараса Шевченка, депутатка міськради Марина Навальна. – Зараз ми всі стоїмо на коврових доріжках, які нам придбали спонсори, а ось там в куточку стоїть пилосос. Дякуємо тим, хто долучився. Просимо всіх, хто знає небайдужих людей до історії, літератури чи мистецтва, залучайте їх до нас. Ми раді будь-якій співпраці. На майбутнє хочемо брати проєкти та залучати діток. Будемо робити кроки до розвитку.

Генеральний директор НІЕЗ “Переяслав” Олексій Лукашевич сказав про проблему залучення коштів для українського музейництва: “Насправді, до нас не так часто заходять депутати, аби поспілкуватись про проблеми чи перспективи. Ми звернулись до Олексія Степановича та Раїси Петрівни, і нам змогли виділити якісь резерви. Велике їм дякую. Завдяки небайдужим у такий складний час раніше було проведено реекспозицію музею рушника. Наш комплекс музеїв працює для міста, тож і від міської влади хочеться того ж самого. Сподіваюсь, громада буде об’єднуватися, а міська влада долучатиметься. Нехай місто й надалі розвивається як культурний просвітницький центр Лівобережної України”.

Після промов та подяк старша наукова співробітниця музею “Заповіту” Катерина Нагайко повела групу на екскурсію.

Олексій Лукашевич вказав на проблему щодо залучення коштів для українського музейництва

Катерина Нагайко провела екскурсію

Після короткої екскурсії гостей запрошували навідатись ще раз у майбутньому

Генеральна директорка Центру соціального захисту пенсіонерів та інвалідів Раїса Голованова

Нагадаємо, що 15 серпня у Переяславі відкрили виставку “Дніпро Ревучий”, на ній є паля із маловідомого мосту через цю річку. Деталі – тут.

Дарія Сухотенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору