Переяслав Перейти на сайт

Українські пасічники відзначають професійне свято: що варто знати про 19 серпня

Чим особливе 19 серпня? Розповідає Інформатор.

19 серпня у світі відзначають День гуманітарної допомоги, заснований ООН, а в Україні – Професійний день пасічників. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

Всесвітній день гуманітарної допомоги. Пам’ятний день був заснований за ініціативою Організації Об’єднаних Націй за участі Всесвітньої організації охорони здоров’я та інших міжнародних організацій. Головна мета – підкреслити необхідність співпраці держав під час збройних конфліктів, природних катаклізмів, глобальних катастроф. А також привернути увагу суспільства до конфліктів та різноманітних криз, що досі тривають в різних країнах світу.

Всесвітній день фотографії. Ця подія важлива для всіх шанувальників фотознімків та тих, хто просто любить фотографувати. Зараз кожна людина з телефоном може зробити яскраві якісні фото та зберегти їх у пам’яті гаджета. Але все було набагато складніше, коли людство тільки “познайомилося” з фотографією.

Професійний день пасічників в Україні. Його відзначають, коли бджолярі починають підготовку вуликів до зими. Згідно з Указом Президента Леоніда Кучми, святкується щорічно 19 серпня, починаючи з 1997 року. Мед в Україні цінують за його цілющі властивості та відмінний смак. У цей день в багатьох містах України проходять медові ярмарки.

Міжнародний день орангутана. У перекладі з малайської та індонезійської мов орангутан – це лісова людина. Ці тварини живуть лише на островах Суматра та Борнео в Азії і є єдиними людиноподібними мавпами. Щороку вирубка лісів та дії браконьєрів призводять до знищення понад 3 тисяч орангутангів. Аби запобігти повному знищенню всієї популяції, природоохоронні організації запровадили цей день. Проведення свята сприяє поінформованості людства щодо цієї серйозної проблеми та дозволяє застосувати активні дії, аби виправити ситуацію.

День пам’яті святого мученика Андрія Стратилата. Андрій був римським воєначальником при імператорі Максиміані. Під час сирійської війни він обіймав престижну посаду “стратилата”, тобто головнокомандувача. Андрій, віруючий у Христа, але ще не охрещений, очолив невеликий загін воїнів-язичників проти набагато більшої перської армії. Перед битвою він переконав своїх воїнів, що язичницькі боги були фальшивими, і познайомив їх з істинним Богом. З новознайденою вірою невеликий загін Андрія дивовижним чином переміг велику перську армію.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Андрій, Микола, Тимофій.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1562 – московити зазнали нищівної поразки від Великого князівства Литовського та Руського у Битві під Невелем.

1722 – наказний гетьман Павло Полуботок видав універсал, який забороняв зловживання світських і духовних можновладців та передбачав реформу судочинства.

1914 – створили керівний орган Українських Січових Стрільців – Українську бойову управу.

1919 – 1-й корпус Української Галицької Армії, ведучи наступ на Київ, здобув Бердичів.

1943 – Президент США Рузвельт і прем’єр-міністр Великої Британії Черчилль підписали таємну угоду про співробітництво у створенні атомної бомби.

1945 – Президія Верховної Ради СРСР ратифікувала Статут ООН.

1960 – здійснили перший орбітальний політ живих істот з поверненням на Землю.

1982 – здійснили запуск космічного корабля “Союз Т-7”, у складі екіпажу якого українець – Леонід Попов.

1992 – в Києві почав роботу I Всесвітній форум українців.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1883 – Габріель (Коко) Шанель, французька модельєрка, засновниця модного “Дому Шанель” в Парижі.

1901 – Марія Галич, українська письменниця.

1902 – Олесь Донченко, український письменник.

1928 – Борис Мірус, актор львівського драматичного театру імені Марії Заньковецької, народний артист України.

1930 – Френк Маккурт, американський письменник, лауреат Пулітцерівської премії.

1976 – Уку Агустін, індонезійська журналістка, письменниця та режисерка документальних фільмів.

1996 – Віталій Скакун, український військовий, Герой України.

Підготувала Дарія Сухотенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.